Çocuk doktorları bıyığın 13 yaşından itibaren kesilmesini öneriyorlar.
Kasık ve koltuk altı tüylenmesi 12 yaştan sonra izlenir. 17-18 yaş civarında sakal ve bıyıklar çıkmaya başladığında ergenlik sonuna gelinmiş demektir.
Koltuk altında kıllanma ise genellikle meme gelişiminin başlamasından 1-2 yıl sonra, ortalama 12-13 yaşlarında ortaya çıkar. Bazı çocuklarda daha erken yaşta da başlayabilir. Koltuk altında kıllanmanın, genital kıllanmadan önce başlamış olması nadir görülen bir durumdur.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Ergenlik döneminin devam ettiği 12-18 yaş arasında hormon üretimi ve kıl köklerinin hormonlara duyarlılığı fazla olduğundan lazer epilasyon çok etkili olamayabilir veya yanıt geç alınabilir. Epilasyon işleminin kalıcı olması için ergenlik dönemi tamamlandıktan sonra yapılması uygundur.
Özellikle kız çocukları adet görmeye başlayıp birkaç sene geçtikten sonra (yaklaşık 15 yaş civarı) herhangi bir problem yoksa bacak, koltuk altı ve bikini bölgelerinden epilasyona başlanabilir. Ergenliğin başlaması ile hormonların tam olarak düzene girmesi arasında birkaç senelik bir süre gerekli.
Yeni Çıkan Tüyler Kaç Yaşında Alınabilir? Yeni çıkan tüylerin alınması konusu, kız çocuklarında ergenlik dönemiyle birlikte gelişen fizyolojik değişimlerle ilişkilidir. Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir.
İstenmeyen tüyleri ilk kez almak için jilet yerine daha farklı yöntemler tercih edilebilir. Tüy dökücü krem uygulamasının ardından cildin verdiği reaksiyon mutlaka gözlemlenerek, her şey yolunda gözüküyorsa belirli aralıklarla bu yöntemle tüylerinizi depile etmeye devam edilebilirsiniz.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Ergenliğin başlama yaşı takvim yaşından çok kemik yaşı ile ilişkilidir. Kızlarda kemik yaşı 10 yaş, erkeklerde kemik yaşı 11 yaşa ulaştığında ergenlik belirtileri oluşmaya başlar. Genel olarak kızlar için takvim yaşı 10-11, erkekler için ise 11-12 yaşlarında ilk bulguların başlaması beklenir.
Çocuk doktorları bıyığın 13 yaşından itibaren kesilmesini öneriyorlar.
Bıyık gelişimi; pubertenin 5 evresinde 13-15 yaş dolaylarında, üst dudağın kenarlarından başlar.
Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır. Bu kızlarda ergenliğe girilmesine neden olan hormonlar erken salgılanmaktadır.
İlk önce ağdayı uygulayacağınız bölgenin temiz olması gerekir. Ağdanın ellerinize yapışmasını istemiyorsanız elinize bir miktar badem yağı sürebilirsiniz. Gerçi evde yaptığınız ağda sabunlu ılık su ile elinizden rahatlıkla çıkacaktır. Ağdayı mutlaka tüylerin çıkış yönünün tersine doğru uygulayın.
Ergenlik, yetişkinlik gibi her yaştan kişinin kullanımına uygundur. Tüylerin incelmesini destekleyerek düzenli kullanımda etkilerini gösterebilir. Acısız, zahmetsiz, ağrısız ve hızlı bir şekilde tüylerden kurtulmak için tüy dökücü krem ideal bir seçenektir.
Yoğun kimyasal ürünler kullanılmamalıdır. Kıl temizliği için ise çok uzatmadan kesmek önemlidir. Cinsel organdaki kılları keserken iyi bir jilet kullanılmalı, tahrişin önüne geçilmelidir. Eğer bölge hassassa jilet yerine bitkisel kıl dökücüler kullanılabilir.
Az da olsa renk pigmentinin olduğu ince tüylerde de Buz Lazer ile sonuç alınır. Dudak üstü tüylerinin kalıcı olarak giderilmesi için Buz Lazer epilasyondan yararlanabilirsiniz.
Pratik tüy alma aparatları hiçbir ciltte yan etki yapmadığı için birçok kadın dudak üstü tüylerini bu aparatlarla almakta. Bir diğer çözüm ise epilasyon aleti ile almak. Fakat fazla can yaktığı için çoğu kadın bu yöntemi tercih etmemekte. Dudak üstü tüylerinden ömür boyu kurtulmanın tek yolu şuan lazer epilasyon.
İple almak biraz uzmanlık gerektirse de kendi kendine yapılabilir. Yine tüyleri kökünden alacağı için uzun süre etkili olur ancak ağda gibi bu da acılı bir yöntemdir. Eğer amacınız dudak üstü tüylerden kurtulmaksa kalıcı etkileri olan IPL ve lazer gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.
Genel olarak, temiz bir tıraş istiyorsanız her iki-üç günde bir; yalnızca şekillendirmek ve düzeltmek istiyorsanız üç-beş günde bir tıraş olmanızı tavsiye ediyoruz. Tüylerin uzamasını istiyorsanız tıraş olmayı bırakmanız yeterli. Tüylerin uzama hızı, vücudun hangi bölgesinde olduklarına da bağlıdır.
Tıraş öncesinde sıcak bir duş alarak veya sıcak bir bez koyarak cildi ve tüyleri yumuşatmak, kremle tüylerin uzama yönüne doğru tıraş etmek, sonrasında ölü derileri uzaklaştırmak ve bölgeyi nemlendirmek en iyi sonuçları sağlayacaktır.
Şunu da söylemek gerekir; ağda başlarda acı verebilir ama vücudunuz zamanla bu acıya alışacak ve çok acımayacaktır. Bu sebeple ağdanızı belirli bir düzen içinde yapmaya özen göstermelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri