İsmailağa Cemaati son olarak, tarikat gölgesinde küçük yaşta evlendirilen kız çocuğunun hikayesini anlatan Kızıl Goncalar dizisini hedef göstererek yayından kaldırılmasını talep etmesiyle gündeme gelmişti.
Kızıl Goncalar Hangi Tarikat? Dizide, Levent ve Meryem'in hikayesi üzerinden, inanç ve fikir ayrılıklarına rağmen evlat sevgisinin birleştirici gücü vurgulanıyor. "Kızıl Goncalar"da bahsedilen tarikat, Faniler Tarikatı adıyla geçiyor.
Diziyi izleyenler ise Kızıl Goncalar hangi cemaati anlatıyor sorusuna yanıt aradı. Kızıl Goncalar'da geçen tarikatın ismi Faniler.
Dizinin merakla araştırılan konularından biri, gerçek bir hikayeden mi uyarlandığı yoksa tamamen kurgusal bir senaryo mu olduğudur. 'Kızıl Goncalar,' tamamen kurgusal bir hikaye üzerine inşa edilmiş bir yapımdır. Faniler Tarikatı, gerçek bir örgüt değil, dizi için özel olarak oluşturulmuş bir kurgusal unsurdur.
İsmailağa Cemaati, Mahmut Ustaosmanoğlu'nun İstanbul Fatih'te Çarşamba semtindeki İsmailağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidî koluna bağlı bir cemaattir.
İlgili 34 soru bulundu
Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.
Menzil Cemaati, Nakşibendiye'ye bağlı olup Türkiye'deki cemaatler arasında en fazla mensubu olanlardan biridir.
Dizide, yaşamları kesişen Atatürkçü doktor Levent ile bir dini cemaatin içinde yaşayan Meryem'in ve de çevrelerindekilerin yaşadıkları anlatılıyor. Yapımda muhafazakâr - seküler kimliklere ve yaşam tarzlarına vurgu yapılıyor. Dizide, dini cemaatler içindeki kadınların ve kız çocuklarının konumuna da değiniliyor.
Azerbaycan ve Türkiye genç nesilinin fazlasıyla istifade edebileceği tecrübesi ve yaşantısını aktardığı her satırında bize dikkatlerini sunduğu, ayrıntılarında gizlice bizi uyardığı bu kitap vesilesiyle Enver Mehmedhanlının yüzüncü yaşını kutlar, siz değerli okuyuculara keyifli okumalar dileriz.
Kızıl Goncalar dizisi ile gündem olan Faniler Tarikatı gerçekte yok.
Faniler Tarikatı, Kızıl Goncalar dizisinde bir kişinin veya bir grup insanın dini veya mistik bir öğreti yerine daha dünyevi, maddi veya kişisel çıkarlarına odaklanan bir tür tarikat olarak ekrana geliyor.
Resmi kaynaklara göre, Türkiye'de 200'den fazla tarikat bulunmaktadır. Ancak bazı araştırmacılar, bu sayının 500'ü aştığını iddia etmektedir.
ismailağa tarikatının kızıl goncalar açıklaması
Kızıl Goncalar dizisi ile ilgili RTÜK'e gelen şikayetler üzerine inceleme başlatılacağı açıklandı. Bu gelişmenin ardından dizinin yapımcı şirketi Gold Film, çekimler için alınan izinlerin iptal edildiğini duyurdu.
İhsan Eliaçık, dizide işlenen kız çocuğun evlendirilmesi, bir babanın kız çocuğuna cinsel tacizi gibi konuların tarikatçıları sinirlendirdiğini belirterek bunun üzerine tarikatların tüm ülke çapında müritlerine ve çevrelerine RTÜK'e şikayet talimatı verdiği bilgisini paylaşıyor.
Kızıl Goncalar Beste karakterinden söz ettik. Peki, Hazal Türesan kimdir? Ünlü isim Hazal Türesan, başarılı bir dizi ve sinema filmi oyuncusudur. Orta okul ve lise eğitimini Ankara'da tamamlayan Hazal Türesan, yükseköğrenimi için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi'ni kazanmıştır.
Kızıl Goncalar dizisinin gerçek bir hikayeden uyarlama olup olmadığına dair resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak dizi Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı eserinden uyarlanmıştır.
Oyuncu Mina Demirtaş ise dizide oldukça dikkat çeken Zeynep karakterine hayat veriyor. Oyunculuk kariyerine 2021 yılında "Akif" filmiyle adım atan genç oyuncu, Özgü Namal'ın canlandırdığı Meryem'in kızı Zeynep karakteriyle izleyici karşısına çıkıyor.
“Kızıl goncanın sosyolojik önemi, bir sosyal hareketin sembolü olarak güçlü bir mesaj iletme yeteneğinde yatmaktadır. Kızıl gonca, özgürlük, devrim ve kadın hakları gibi güçlü kavramları temsil eder. Bu çiçek, bu kavramlara olan bağlılığı ifade etmek için sosyal hareketler tarafından kullanılmaktadır.
Kızıl Goncalar İdris Efendi'ye ne oldu, Vakt-ı Mekatıl cezası neydi? Kızıl Goncalar dizisindeki İdris efendiye verilen Vakt-ı Mekatıl cezasının ilk aşaması tüm tarikat üyeleri önünde kendi sakalını kesmesi oldu. Burada sakal İdris efendiye tanınan süresinin bir simgesiydi.
Kızıl Goncalar dizisindeki dergah sahneleri epey ilgi çekiyor. Ekran başındakiler ise dergah nerede ve gerçek bir yer mi diye soruyor. Plato'ya taşınan dizi çekimlerini dergah sahneleri de İstanbul'da geçiyor. Kızıl Goncalar dizisi aynı zamanda İstanbul'un Beşiktaş ve Galata gibi semtlerinde çekilmektedir.
Süleymancılar ya da kendi söylemleriyle Süleymanlılar, Türkiye merkezli Nakşi eğilimli bir cemaattir. Cemaat; ismini "üstad" olarak tanımladıkları Süleyman Hilmi Tunahan'dan alır. 1990'ların başında Türkiye'de tahminî iki milyon civarı üyesi vardı.
Nakşibendi Tarikatı | Şeyh Seyyid Abdulbaki Elhüseyni Hazretleri - YouTube.
Nakşibendiliğin Menzil kolunun şeyhi Abdülbaki Erol'un hayatını kaybetmesinin ardından tarikat üçe bölündü. Abdülbaki Erol hayattayken, oğulları Saki Erol, Fettah Erol ve Mübarek Erol'a halifelik vermişti. Böylece tarikat üçe bölünmüştü. Tarikata bağlı Semerkand Vakfı, Semerkand TV ve şirketler Mübarek Erol'a kalmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri