Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır.
Türk Kızılay'ın 2020 yılı itibariyle; Afganistan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Endonezya, Filistin, Güney Sudan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Myanmar, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan ve Yemen'de olmak üzere hâlihazırda 15 ülkede Daimi Delegasyon Başkanlığı bulunmaktadır.
Kerem Kınık, 1970 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Eğitim hayatının tamamını İstanbul'da geçirdi. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ''Afet Tıbbı'' doktora programını tamamladı.
Türk Kızılayı Genel Başkan Akar, 'maden suyu şişelerinden Türk ibaresinin çıkarılmasına ilişkin açıklama yaptı: Kızılay Maden Suyu logosu, 80 yıl kullanılmış bir logodur. Yapılan araştırmalarda, kamuoyunun çoğunluğu tarafından bu logonun benimsendiği ve satın alma algısının daha yüksek olduğu anlaşılmıştır.
Bu dernek herkese açıktır. İnsancıl faaliyetlerini bütün yurdu kapsayacak şekilde yürütür. Diğer ülke ulusal dernekleri ile eşit statüye sahip ve karşılıklı yardımlaşmada onlarla eşit sorumlulukları ve görevleri paylaşan Kızılay, dünya çapında bir organizasyonun içinde yer alır..
İlgili 39 soru bulundu
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Türk Kızılay Genel Merkez Denetim Kurulu, tüzüğün 49. maddesinde yer alan “Genel Merkez Denetim Kurulu, dernek içi denetim görevini yerine getirmekle yükümlü ve sorumludur.
Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde "Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti" adıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa'nın girişimleriyle kurulmuştur.
Kızılay Maden Suyu'nun satışından elde edilen gelirin fazlası Türk Kızılay'ın sosyal yardım ve afet müdahale hizmetlerinde kullanılır. Kızılay Maden Suyu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi ve kamu yararına kullanılması amacıyla Ulu Önder Atatürk tarafından Kızılay'a bağışlanmıştır.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Kızılay'ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıkmıştı. Habere göre Kızılay, Afyon'daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019'da Migros Market'e sattı.
Kızılay'ın gelir kaynakları
Bunun 5 milyar 645 milyonu ise şartlı bağışlardan oluşuyor. 2020 yılındaki 6,96 milyar lira gelirin 5,16 milyar lirası da şartlı bağışlardan geliyor. Buna göre 2021 yılında gelirin yüzde 70'i, 2020'de ise yüzde 74'ü şartlı bağışlardan oluşuyor.
Ziyarette Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık'a AK Parti 22.dönem Milletvekili Prof. Dr.
Kızılay Yatırım bir kamu kuruluşu mudur? Yahut dernek midir? Kızılay Yatırım dernek ya da kamu kuruluşu değildir; sahibi %100 Kızılay olan özel bir şirkettir.
Gerekirse bu konuda komisyon oluşturulabilir. (2) Genel Merkez Genel Kurulu; a) Kızılay'ın amaç, görev ve vizyonundan oluşan kurumsal genel politikalarını belirler. b) Kızılay'ın Genel Başkanını, Genel Merkez Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini, Denetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini gizli oyla seçer.
Kızılay Yatırım Holding Anonim Şirketi, 30 Kasım 2018'de 100 milyon TL sermaye ile Türkiye Kızılay Derneği tarafından kuruldu. Kuruluşunda Yönetim Kurulu, Kerem Kınık (başkan), İsmail Hakkı Turunç (başkan vekili), Naci Yorulmaz (başkan vekili), Hüseyin Can, İbrahim Altan, İlyas Haşim Çakmak ve Murat Onuk'tan oluştu.
Kızılay bir devlet kuruluşu değil ve bu nedenle devlet bütçesinden bir pay almıyor. Gelirlerinin tamamı ise bağış, fon ve Atatürk tarafından Kızılay'a verilen maden suyu tesisleri gibi gelir getirici şirket faaliyetlerinden sağlanıyor.
Halkın yüzde 87,8'inin “Kızılay'ın en güvenilir yardım kuruluşu” olduğunu ifade ettiğini belirten Akar, “Türkiye'de birtakım yardım kuruluşlarıyla alakalı spekülasyonların olduğu bir dönemde, Türk Kızılayı'nın yüzde 87,8 gibi güvenilirlik oranına ulaşması çok önemli bir göstergedir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Afyonkarahisar'da rahatsızlanan ve Gazlı Göl'den getirilen maden suyunu içerek sağlığına kavuşan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu lokasyonda bir fabrika kurulmasını sağlamış ve 1926 yılında bu fabrikayı Kızılay'a bağışlamıştır.
2005 yılından beri 'Türk Kızılayı' adıyla satışa sunulan maden sularının adı değişti. Tüzüğünde ismi Türkiye Kızılay Derneği olarak geçen ve kurumsal adı Türk Kızılayı olan insani yardım kuruluşu, ürettikleri maden sularından 'Türk'ü kaldırdı.
Bunun için 2022 yılında 11 milyar 482 milyon 686 bin 241 lira kaynak kullandık. Bu büyük operasyonu yürütürken 15 bin 530 Kızılay çalışanı 239 bin 128 gönüllü ise yaklaşık 254 bin 658 insan gücüyle bu büyük operasyonu 2022 yılında başardık.” ifadelerini kullandı.
Temel İlkeler Serüvenin de ise Kızılay çalışanlarının, gönüllülerin ve üyelerinin çalışmaları sırasında uyması gereken 7 Temel İlke vardır. Bunlar; İnsanlık, Ayrım Gözetmemek, Tarafsızlık, Bağımsızlık, Gönüllü Hizmet, Birlik, Evrensellik ilkesidir.
Kızılay, Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir semt.
Türk Kızılayı pozisyonlarının devlet memurluğu kadrolarıyla bir ilişkisi yoktur.
AYLIK 280 BİN TL 'HUZUR HAKKI' ALIYOR
Aynı Kerem Kınık, yıllar önce Habertürk canlı yayınında "Kızılay şirketlerinden huzur hakkı adı altında 3 asgari ücret karşılığı aldığını" itiraf etmişti. Böylece Kerem Kınık'ın Kızılay'ın 11 şirketinde yönetim kurulu başkanlığı yaparak aylım 28/ bin TL maaş aldığı ortaya çıktı.
Kızılay'ın Yönetim Kurulu
Dr. Fatma Meriç Yılmaz'ı Kızılay'ın yeni genel başkanı olarak belirledi. Yılmaz, kullanılan oyların tamamını alarak Kızılay'ın ilk kadın genel başkanı oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri