Masal yazarı olarak bilinse de aslında eserleri, teşhis ve intak kullanılarak kurgulanmış eserlerdir. Masallarında hayvanları insanlara özgü karakter özellikler vererek hızlı, canlı ve nükteli bir anlatımla kullanmıştır. Konularında doğu masallarından esinlenmiştir.
Jean de La Fontaine (okunuşu [Jeon dö la fonten]) (8 Temmuz 1621, Château-Thierry - 13 Nisan 1695, Paris), Fransız şair ve yazar.
Jean de La Fontaine, hem Batı hem de Doğu'da çok çeşitli kaynaklardan fabllar topladı ve bunları Fransız serbest nazımına uyarladı. Bunlar, 1668'den 1694'e kadar çeşitli ciltlerde Fabllar başlığı altında yayımlandı ve Fransız edebiyatının klasikleri hâline geldi.
Elli yılı aşkın bir süreden beri sevilerek okunan bu çevirilerde Orhan Veli, Türkçenin olanaklarını, zenginliklerini ustaca sergiler. La Fontaine'in Masalları'nda denediği ve Türkçeye kazandırdığı söyleyiş biçimi ve şiirsel yapı da bu çevirilerin belleklerimizde yer etmesinde etkili olmuştur.
La Fontaine aynı adı taşıyan masalında her gün altın yumurtlayan tavuk ile sahibi arasında yaşananları anlatır. Özetle; tavuk değerini bilenler için mal, mülk, berekettir. Kolay yoldan insana sunu- lan bir refah kapısıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
La Fontaine masalları fabl türünün önemli kaynaklarından biridir.
Şinasi'nin La Fontaine'den, Ahmet Vefik Paşa'nın da Moliere'den yaptığı çeviri ve uyarlamalar ile klasizm tanzimat edebiyatı döneminde tanınmaya başlanmıştır.
Çeviri eserler
Romanın tür olarak Türk edebiyatında görülmesi, Telamak'ı Fransızcadan çeviren Tahtaví'nın, Arapça tercümesinden Yusuf Kamil Paşa'nın yaptığı, Fenelon'un Telemak adlı eserinin çevirisi Terceme-i Telemak ile olmuştur.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
Masalların kaynağı
Mitolojik görüşe göre masal mitolojiden üretilmiştir ve eski Hint mitolojisine, kutsal metin sayılan Rigvedalar'a kadar dayanır. Tarihi görüş "parçalanan mitler, tarihi devirler içinde şekillenerek masalları oluşturmuştur tezini ileri sürer.
Türkçeye "fabl" kelimesi Fransızca'dan geçmiştir. Türk edebiyatında ise ilk fabl örneği, 126 beyitten oluşan Harnâme adlı bir mesnevidir.
Jean de La Fontaine 8 Temmuz 1621 tarihinde Fransa'nın Thierry kentinde doğdu. Gençliğinde okulunu yarım bırakan ve birçok farklı işte çalışan La Fontaine, otuz yaşından sonra kaleme aldığı masallarla tanınır. Eserlerinde intak ve teşhis sanatını kullanan yazar hayatı boyunca 300'e yakın masal yazdı.
Fabl türünde dünyanın en büyük ustası olarak tanınan La Fontaine, 17. yüzyıl klasik çağının ve edebiyatının en ünlü öykücüsüdür. La Fontaine'in öyküleri 1668'den 1694 yılına dek on iki kitapta yayınlanmıştır.
Dünya edebiyatında klasisizmin önemli öncüleri ve temsilcileri olarak ise Montaigne, La Fontaine, Racine, Corneille, Moliere, Boileau, Fenelon, Madame de la Fayette:, La Bruyere ve Bossuet örnek gösterilebilir.
La Fontaine masalları, hem doğuda hem batıdaki masalları derleyen La Fontaine'nin bunları serbest Fransız nazmına uyarlaması ile oluşmuştur. Bu masallar çeşitli ciltlerde fabllar olarak yayımlanmış ve de dünya dillerine çevrilmiştir. Bizde Türkçe La Fontaine masalları çevrilmesi Tanzimat Dönemine kadar uzanmaktadır.
La Fonten masalları kaç tane olduğunu bilmek isterseniz, toplamda 200'den fazla masalın bulunduğunu söyleyebiliriz. Her biri farklı bir öğretici mesaj içeren bu masallar, eğitici ve eğlenceli bir okuma deneyimi sunar. La Fonten masalları toplamda 243 adettir. Bu masallar, Jean de La Fontaine tarafından yazılmıştır.
17. yüzyılda çocuklara özgü edebiyat ürünlerinin olması gerekliliği konuşulmaya başlanmıştır. Bu dönemde La Fontaine (1673), fabl masallarıyla çocuk edebiyatı ürünleri vermiş bir yazar olmuştur.
Türk tarihi boyunca bozkurt kutsal ve millî hayvan olarak kabul görmüştür. Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür.
Güvercin kadını simgelediği gibi genel anlamda aşkı da simgelemektedir ki türkülerde sıklıkla çift güvercin (Erciş 2471; Erzurum 2930) ya da çift beyaz güvercin olarak geçer (Erzurum 1314, 2433). Güvercin vurmak sevgili ile olan ilişkiyi sembolize eder (Erciş 1606; Erzurum 2930).
Gürün'de baykuş karanlığı ve ölümü temsil eden bir hayvan olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri