Nedîm (Osmanlıca: نديم; 1681, İstanbul - 30 Ekim 1730, İstanbul), Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.
İstanbul. Devriyle özdeşleşen bir şair olarak bilinen ve Lale Devri'nin ruhunu eserlerine yansıtan şair Nedim'in vefatının üzerinden 290 yıl geçti. Asıl adı Ahmed olan İstanbullu şairin 1681'de doğduğu tahmin edilmektedir.
Selen Soyder, dizinin hayranları tarafından dizinin kurucusu olarak görülmüştür. Ayrıca dizinin müziği, şarkıcı Murat Dalkılıç'ın beğenmesiyle üzerine sözler yazılarak "Lale Devri/Yalan Dünya" adıyla albümünde yer almıştır.
Sultan III. Ahmet'in (1673-1736) saltanatının son yıllarında, bu ilginin doruk noktasına çıkmış” (Baytop, 1992: 2) olmasından dolayı dönem, bu isim altında, ilk olarak Yahya Kemal Beyatlı ile anılmış, Ahmet Refik Altınay'ın, Lâle Devri adını verdiği kitabıyla literatüre yerleşmiştir (Sakaoğlu, 1994: 182).
Öz. Nedîm, Lâle Devri'nin bir şairi olarak, yaşadığı dönemin tüm özelliklerini ve zihniyetini sanatına yansıtmış bir şairdir. 18. asırda yaşayan Nedîm, mahallîleşme akımının edebiyatımızdaki en büyük temsilcisi sayılır.
İlgili 44 soru bulundu
Nakkaş Levni
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatür sanatçısıdır.
HADİ İPUCU SORUSU: LALE DEVRİNİN EN ÜNLÜ ŞAİRİ KİMDİR? Nedîm, Osmanlı'nın en meşhur divan edebiyatı şairlerinden birinin mahlası. Şöhretini Osmanlı Devleti'nin 1718 – 1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazanmıştır. Yaşamı ve eserleri ile o devrin ruhunun temsilcisi olarak kabul görmektedir.
Patrona Halil İsyanı, Osmanlı Devleti'ndeki Lale Devri'nin sonunu getiren ayaklanmadır. Patrona Halil idaresindeki ayaklanma 28 Eylül 1730'da başlayıp günlerce sürmüştür. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa idam edilmiş; Sultan III.
1718'de Avusturya ve müttefiki Venedik'le imzalanan Pasarofça Antlaşması'nın ardından başlayan uzun barış döneminde başta Haliç ve Boğaziçi olmak üzere iptilâ derecesine varan bir yaygınlıkta lâle yetiştirildiğinden ilk defa Yahya Kemal Beyatlı bu devir için Lâle Devri tabirini kullanmıştır.
Lale Devrinin İsimlendirilmesi
Zevk ve sefa devri olarak bilinen lale devri adını o dönemde İstanbul'da yetiştirilmiş olan ve zamanla ünü bütün dünyaya yayılmış olan lale çiçeklerinden alması, sonraki dönemde olmuştur. Lale devri Osmanlı İmparatorluğu zamanında bu isimle anılmamıştır.
Bilindiği üzere Lâle Devri'nde birçok alanda yenilikler yapılmıştır. Özel- likle ilim ve kültürün geniş sahalara yayılması için yapılan yeniliklerin başın- da, devrin hâkim şahsiyeti olan İbrâhim Paşa bulunmaktadır.
Zevk ve sefa dönemi olarak da nitelenen Lale Devri 1718 yılında başlayarak 12 yıl sürmüş ve 1730 yılında sona ermiştir.
Lâle Devri, (Osmanlı Türkçesi: لاله دورى) Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren gerileme devri içinde yaşanmış bir ara dönemdir.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
Lale, Türklerle birlikte Orta Asya'dan yola çıkıp, İran'dan geçerek oradan Anadolu'ya ve İstanbul'a geliyor.
LALE DEVRİ İSİMLENDİRMESİ (Lale Devri'ne neden Lale Devri dendi?) Lale Devri, "Zevk ve sefâ" devri olarak bilinir. Adını, o dönemde İstanbul'da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden alması, çok sonradan olmuştur.
Osmanlı Devletinin ilk geçici elçisi Paris'e gönderilen 28 Mehmet Çelebi'dir. Sefaretname adlı eseri Osmanlı'nın Batıya açılan penceresidir. Paris dışında Viyana, Varşova, Moskova, Tahran, Berlin gibi önemli başkentlerde de elçilikler açılmıştır.
Lale devri, Osmanlı döneminde on iki yıl süren bir zamanı simgeler. 1718 yılında Pasarofça anlaşmasının imzalanması ile başlayan Lale devri, Patrona Halil İsyanı ile sona ermiştir. Lale devri süresince yenilikler ve eğlence hakim olmuştur.
Ancak bu devirde Osmanlı İmparatorluğu, Şah İsmail'den itibaren rekabet halinde olduğu doğudaki komşusu Safevîler ile uzun süre devam edecek olan bir savaşa girişmiştir. Dolayısıyla Lale Devri aynı zamanda uzun süren savaşların ve oldukça sıkıntılı diplomatik bir sürecin yaşandığı dönemdir.
Patrona Halil, 1690 tarihinde Manastır'da doğmuş bir yeniçeri askeridir. 25 Kasım 1730 tarihinde ölen Patrona Halil, tarihe Patrona Halil İsyanı olarak geçen; 3. Ahmed'in tahttan inmesi ve Lale Devri'nin sona ermesi ile sonuçlanan isyanın öncüsüdür. Patrona Halil, Arnavut kökenlidir.
Aynı zamanda şiirlerinde İstanbul'a yer vermiş, İstanbul'a olan aşkını sık sık dile getirmiştir. Divan şiirinde İstanbul'u belki de en güzel betimleyen şairdir. Şiirlerini kıvrak ve yalın bir dille kaleme almıştır, aruz kalıplarına bağlı kalmamıştır. Aynı zamanda Divan Edebiyatında şarkı türünün en önemli şairidir.
Divan şairi olan Nedim Lale devrinde yaşayan biridir. Dolayısıyla yaklaşık olarak 17.yy sonu ve18.yy başlarında yaşadığı söylenebilir. Yaşadığı dönemde kaside, gazel, koşma, murabba, müstezad gibi Divan edebiyatını temsil eden yazı türlerine ait eseri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri