Ayrıca lavanta; güvelerin yanı sıra pire, karasinek ve sivrisinekleri kovan bitkiler arasında da yer alıyor. Bahçenizin güneş alan yerlerine ekebileceğiniz ya da saksılar sayesinde balkon ya da cam pervazlarına yerleştirebileceğiniz lavantaların kokusu insanlara hoş gelse de böcekler bu bitkinin kokusunu hiç sevmiyor!
LAVANTA Lavanta, pire, meyve sineği ve hamamböceğini uzaklaştıran böcek ilacında bulunan 'linalool' adlı bir bileşen içerir. Bu nedenle böcek oluşumunu engellemek için bahçenize lavanta ekebilirsiniz.
İnsanların özellikle hoş kokusu ile tercih ettiği bu çiçek türlerinin böcekleri kokuları nedeniyle uzaklaştırması oldukça garip. Fakat lavanta da aynı diğer çiçek türleri gibi böcek türlerinin düşmanıdır. Kıyafetleri hoş koku yayan lavantalar aynı zamanda güveleri de uzaklaştırmaktadır.
1-) Lavanta
Bu sayede kıyafetleriniz hem mis gibi kokar hem de zarar görmezler. Bunun dışında bahçe veya cam girişlerinde güneş alan yerlere yerleştireceğiniz lavantalar, sivrisinekleri de uzak tutacaktır. Ayrıca pireler de aynı şekilde lavanta kokusunu sevmedikleri için yaşam alanlarınızdan hızla uzaklaşacaktır.
Kediler ve Lavanta: Sevmedikleri Bir Çiçek Kokusu
Kediler lavanta kokusundan hoşlanmazlar. İnsanlar için rahatlatıcı etkisi olan lavanta, kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Lavanta aynı zamanda kediler için zehirlidir.
İlgili 21 soru bulundu
Keskin Kokulu Nane
Lavanta ve kadife çiçeğinde olduğu gibi nane çiçeğinin kokusu da böcek uzaklaştırma konusunda tam bir uzmandır.
Buralara hazırladığın karışımdan haftada 1 kez püskürtmen durumunda örümcekleri onlara zarar vermeksizin ortamdan uzaklaştırabilirsin. Örümceklerin hoşlanmadığı diğer uçucu yağlar arasında okaliptüs, sitronella, çay ağacı, lavanta, tarçın ve narenciye de bulunur.
Lavanta. Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Hamam böceği karanfil, lavanta, limon kabuğu, karbonat, defne yaprağı gibi kokuları sevmezler.
Sinek ve arılara lavanta, fesleğen, ada çayı, kahve
Balkona da lavanta ektiğiniz genişçe bir saksı koyabilirsiniz. Ayrıca lavanta pire ve güvelere karşı etkilidir, bu nedenle kuru lavanta çalıları evin uygun köşelerine asılabilir, kıyafet dolapları ve çekmecelere küçük lavanta bohçaları konulabilir.
Limon yağı, portakal yağı, lavanta yağı, nane esansı ve sedir yağı gibi bitkisel yağlar da böceklerin hoşlanmadığı şeyler arasında yer alıyor. Bu ve benzeri yağları evinizin belli bölgelerine damlatabilir ve böceklerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Hamam böceklerini anında kaçıran kokular arasında limon ve defne yaprağı bulunuyor. Haşerelerin dayanamadığı bu kokular sayesinde de kimyasal bir ilaçlamaya gerek duymadan kolayca tüm hamam böceklerinden kurtulabilirsiniz.
Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır. Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir.
Pek çok kişi lavanta dalından tutar mı diye merak etmektedir. Lavanta çiçeği oldukça basit bir şekilde çoğaltılabilen çiçek çeşitlerinden biridir. Dallarını budayarak bir saksıya ekildiğinde kısa süre içerisinde çiçek verebilir.
Sakinleştirici özelliği olduğu ifade edilir. Hoş kokusu ile canlandırıcı aromasının zihinsel yorgunluğa iyi gelebileceği, dinginlik sağladığı bilinir. Ağrıları gidermeye yardımcı olabileceği dile getirilir. Lavanta yağı faydaları ile cilt sorunlarına da iyi gelir.
Özellikle defne yaprağı ve limon kabuğu hamam böceklerinin en sevmediği kokulardır. Evinize bunları koyarak hamam böceklerinin gelmesini engelleyebilirsiniz.
Lavantanın sakinleştirici ve ferah etkisi tüm evinizi sarsın, gece uykularınız rüyalara bulansın! Su dolu bir kabın içine biraz karbonat ekleyin ve karıştırın. Üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve tekrar karıştırın. Karışımı bir şişeye koyup güzelce çalkalayın ve ev yapımı lavanta kokunuza merhaba deyin!
Sirkeli su ile silinen yüzeylerde böceklerin ve farelerin gezmesi neredeyse imkânsız hale gelecektir.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Bir bardak su ile bir bardak beyaz sirkeyi karıştırın. 1/3 bardak doğal içerikli bulaşık deterjanını bu karışıma ekleyin. İyice karıştırın ve sinek kovucunuz hazır! Bu karışımı sprey şişesine doldurarak bahçenizde, balkonunuzda, istediğiniz her yerde rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Kara ve sivrisinek, karınca, hamamböceği, fındık faresi ve keneleri uzak tutmak için tarçın, öjenol, limon otu, ıtır (sardunya) çiçeği ve nane yağını su ile karıştırarak spreyli bir şişeye koyun ve ihtiyacınız oldukça üzerinize püskürtün.
Karanfil yağı en çok diş ağrılarının ve ağız kokusunun giderilmesinde kullanılır. Ayrıca sinek ve böcek kovucu olarak da kullanılabilir.
Defne yaprağı: Hamam böcekleri defne yaprağı kokusunu sevmezler. Bu yüzden defne yapraklarını ufalayarak hamam böceği yuvalarına serpiştirin.
Ezilmiş defne yaprağı bu şekilde daha güçlü bir koku yayar ve hamam böceklerinin evinizin içine girmesini engeller. Hamam böcekleri genelde evlerde köşeleri severler. Özellikle buralara defne yaprağı yerleştirebilirsiniz. Limon da hamamböcekleri için iyi bir kovucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri