Lavanta daha çok yüksek ve kırsal kesimlerde yetişir çorak toprak tapısını sever. Karadeniz bölgesinin yükseklerinde bolca yetişir. Yaprakları yeşil ve gri 40-50 santime kadar büyüyebilen bir çiçek türüdür.Lavanta doymamış yaplar açısından çok zengindir.
Aktar dükkanları, doğal bitkilerin, baharatların, uçucu yağların ve diğer bitkisel ürünlerin satıldığı geleneksel mağazalardır. Lavanta gibi bitkisel ürünler, aktarlarda sıkça bulunabilir.
Atlas Okyanusu adalarından Akdeniz çevresindeki ülkelere ve Hindistan'a kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta, dağlarda, 1000–1800 metre arasında yüksekliklerde yetişir.
Lavanta bahçeleri Keçiborlu İlçesi'ne bağlı Kuyucak Köyü'nde bulunmaktadır. Isparta İl Merkezine 50 km mesafede olan Kuyucak Köyü, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na 25 km, Antalya-İstanbul Karayolu'na 10 km uzaklıktadır. Köy yüksek konumu ile Burdur Gölü manzarasının seyredilebildiği bir alandır.
İlgili 30 soru bulundu
Seferihisar Lavanta Festivali 9 Temmuz'da İzmir Seferihisar Turgut Köyü'nde gerçekleşecek.
Lavantalar normal şartlarda Haziran ayında çiçeklenmeye başlıyor ve Temmuz'un 2. haftası hasat ediliyor. Hasat parça parça devam ettiğinden Temmuz ortasına kadar tarlaları görebilme şansınız oluyor. Yani köyün en güzel hallerini görmek için en ideal zaman Haziran sonu - Temmuz başı.
kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik ömrü 15 yıldır. Lavanta bitkisinin kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağı, dünyada en fazla ticareti yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.
Ağustos ayında ise artık lavanta hasadı başlamaktadır. Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.
Saksıda lavanta yetiştirmek için kalıcı yer olarak ılık ve güneş alan yerleri seçmeniz önemlidir. Drenajı iyi bir kap kullanmanız gerekir. Bitkiyi düzenli olarak durgun suyla sulamalısınız, özellikle yeşil bölgelerinin de su alması önemlidir.
Daha sonra bitki kendi kendine büyümeye başlamakta ve çiçeklenmektedir. Böylelikle pek çok alanda kullanıma hazır hale gelmektedir. Kuruyan Lavanta Nasıl Canlandırılır? Güneş ışığını çok seven bir yapısı olan lavantanın gün içerisinde mutlaka 4-5 saat güneş ışığında tutulması gerekmektedir.
Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ olan lavanta yağı, cilt bakımından saç bakımına, böcek ısırmalarından güneş yanığına fayda sağlıyor. Kokusuyla sakinleştirici, psikolojik olarak rahatlama sağlayan lavanta yağı antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan uçucu bir yağ olarak biliniyor.
Lavantanın çiçeklendiği dönem haziran ile ağustos ayları arasındadır.
Lavanta daha çok yüksek ve kırsal kesimlerde yetişir çorak toprak tapısını sever. Karadeniz bölgesinin yükseklerinde bolca yetişir. Yaprakları yeşil ve gri 40-50 santime kadar büyüyebilen bir çiçek türüdür.Lavanta doymamış yaplar açısından çok zengindir.
Tohumlar önceki senelerden kalan kurutulmuş lavanta çiçeklerinden elde edilir ve özenle paketlenir. Mısır tohumu gibi lavanta tohumunda da çiçeğin kendisi kullanılır.
Lavanta Kurusu Nerelerde Kullanılır
Kadınlar özellikle ağrılarında iyi gelir. Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır.
Lavanta bitkisinin en yüksek verim veren cinsi Lavandula angustifolia dır ve bu türün en çok bilinen 7 türü Bulgaristanda yetiştirilmektedir. Bunlar :“Sevtopolis”, “Drujba”, “Yubileina”, “Hemus” , “Hebar”,”Raya”ve “Karlovo” dur.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavanta hava şartları bakımından hem soğuklara çok dayanıklı hem de sıcağı seven bir bitki olduğundan, kışları soğuk geçen bölgelerde, uyku halindeyken -25ºC ye kadar dayanabilir. Bitki uyandıktan sonra oluşan genç sürgünler ise, -5ºC nin altında kuruyabilir.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Aydınlık ortamlara hemen uyum sağlayan bu bitkiler, güneş alan yerlerde yetişmelidir. Bu doğrultuda lavantalar karanlığı sevmezler. Akdeniz ikliminde yetişebilen bu bitkiler, soğuk ortamlarda uyku moduna girer ve canlılığını korur. Lavanta çiçeği çok nemli toprakları sevmez ve uzun süre kuru kalabilir.
Türkiye sınırları içerisinde ekonomik anlamda yalnızca Isparta Keçiborlu yöresinde Kuyucak başta olmak üzere Kuşcular ve Çukurören köylerinde lavanta tarlaları bulunmaktadır.
Bölgemizde gerek araştırma çalışmaları ve gerekse çiftçi koşullarında damla sulama yönteminin uygulandığı lavanta bitkisi üzerine yapılan çalışmalarda yaygın olarak haftada bir sulama yapılmaktadır.
Lavanta Türkiye'de Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetişir. Örneğin lavanta ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerde bolca yetiştirilir. Akdeniz iklimi sayesinde lavantalar etrafa muhteşem bir koku yayar ve yetiştiği bölgeyi süsler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri