Yazarlar Holmium lazer maliyetinin 150.000 Euro, morselatör (prostat dokusunu ameliyat sonunda mesane içinden kıyma gibi parçalayıp çeken cihaz) maliyetinin ise 50.000 Euro olduğunu belirtmiştir.
HoLEP ameliyatı SGK karşılıyor mu? Evet. SGK anlaşmalı özel hastanelerde yapılan HoLEP ameliyatlarında maliyetin bir bölümünü SGK karşılamaktadır.
ThuLEP tekniği ile lazer ameliyatı, hastanın prostat hacmine bağlı olarak ortalama 1-3 saat arasında sürmektedir. Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi de aynı şekilde prostat boyutuna bağlıdır.
Robotik cerrahi ameliyatları fiyatları ortalama 30.000 – 80.000 tl arasında değişiklik gösterecektir.
Robotik cerrahi SGK kapsamında değildir. Kapalı prostat ameliyatı ne kadar sürmektedir?
İlgili 22 soru bulundu
HoLEP nedir? (Holmium Lazerle Prostat Enükleasyonu)
Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilen kapalı bir işlemdir. Büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak kabul edilmektedir.
Ameliyata bağlı yara iyileşmesi 2-3 hafta gibi bir sürede tamamıyla iyileşse de ameliyat sonrası istenmeyen bazı idrar kaçırma ve sertleşme problemi gibi yan etkiler ömür boyu sürebileceği gibi 6ay veya 1 yıl sonra kısmen düzelebilmektedir.
HOLEP (Holmium Lazer Prostatektomi) Teknolojisi, BHP (İyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde sıklıkla başvurulan ve tercih edilen, günümüzdeki en modern ve başarılı tedavi yöntemidir. HoLEP Teknolojisi, prostatın lazer ile enükle edilerek çıkarılması demektir.
Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, GATA ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastenesi'nde uygulandığını ifade etti.
Yazarlar Holmium lazer maliyetinin 150.000 Euro, morselatör (prostat dokusunu ameliyat sonunda mesane içinden kıyma gibi parçalayıp çeken cihaz) maliyetinin ise 50.000 Euro olduğunu belirtmiştir. Ayrıca hastaların iş gücü kaybı, hayat kalitesinde bozulma gibi maddi olarak ölçülemeyen bazı durumlardan bahsedilmemiştir.
Bu soruya cevaben şunu söyleyebiliriz ki, prostat ameliyatı sonrasında erkeklerin cinsel yaşamı büyük çoğunlukla etkilenmez. Fakat, bu ameliyat öncesinde de cinsel sorunlar yaşayan bireylerin hekim kontrolünden geçmeleri gerekebilir.
Bu ameliyatta tüm prostat ve çevreleyen zar dokusu ile bazen sinirlerin de çıkarılması gereken bir işlemdir. Radikal prostatektomi ameliyatı sonrası hemen her hastada bir miktar ya da aşırı derecede sinir hasarı ve penis kas doku kaybı olur. Bu da; ereksiyon kaybına ve cinsel işlev bozukluğuna yol açar.
Yani SGK anlaşmalı özel hastanelerde sağlık hizmeti aldığında SGK'nın karşılamadığı kısmı ödemek durumunda kalırsın. Örneğin, özel hastane muayene ücretinin 80 TL ise SGK bu ücretin 30 TL'lik kısmını karşılar yani 50 TL'lik fark ücretini ise senin ödemen gerekir.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
İyi huylu prostat büyümesi olan tüm hastalara uygulanabilen en yeni minimal invaziv tedavi seçeneğidir. İşlem sırasında prostat bezini besleyen atardamar anjio yöntemiyle tıkanır, bunun sonucunda beslenmesi engellenen prostat bezi küçülmeye başlar. Bu sayede hastanın şikayetleri de azalır veya kaybolur.
Prostat büyümesi nedeni ile tıkanıklık bulguları oluşan hasta eğer zamanında ameliyat edilmezse böbrek yetmezliği, mesane taşı ve tam tıkanıklık, sonda takılması gerekliliği, ciddi üriner sistem enfeksiyonu, mesane duvarında uzun süren tıkanıklar nedeni ile bozulma ve cepler (divertikül) oluşur.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Orta miktarda haftalık boşalma (haftada 2 ile 4 boşalma) prostat kanseri görülme riskinin %9 daha azaltmaktadır.
ABD'deki Northwestern Üniversitesi'nden Siobhan Phillips, prostat kanseri tedavisi gören 51 binden fazla kişinin verilerini incelediklerini ifade ederek haftada 3 saat yürüyüşün bu hastalarda tedavi sonrası sık sık görülen yorgunluk, depresyon, fazla kilo ve idrar kaçırma gibi şikayetleri önemli oranda azalttığını ...
Hasta ameliyat sonrasında fiziksel aktivitelerini azaltmalı, yük kaldırmasını gerektirecek hareketlerden uzak durmalıdır. Ameliyatı sonrasında iyileşme süreci içindeki hasta ilk bir haftalık dönemde araç kullanmamalıdır.
Prostatın tamamen çıkarılması durumunda ortalama bir sene içinde hasta yeniden idrar tutma fonksiyonlarını kazanır.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu). Bu işlemde, üretradan (idrar kanalı) ince bir boruyla girilerek prostata ulaşılır ve kanalı daraltan prostatın orta kısmı tıraşlanarak dışarı alınır. TURP ameliyatını takiben hasta birkaç gün hastanede kaldıktan sonra evine gidebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri