Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil.
Lehçe, Polonya'nın yerel ve resmî dili olarak kullanılıyor. Dolayısıyla, Leh dili alanında açılmış olan akademik programlarda Polonya kültürünün ve dilinin eğitimi yapılmakta. Leh dili, Hint Avrupa dil grubunun, Slav dilleri koluna mensup bir dildir.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.
Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur. Latin alfabesi kullanıldığı için Lehçe öğrenmekle, daha kolay bir şekilde Slav dillerini öğrenmeye başlamış olursunuz.
Leh Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademide yer alarak alanın gelişmesine katkı sağlayabilir, çeviri ve tercüme gerektiren pek çok alanda çalışabilirler. Bölüm mezunları genellikle akademisyenlik veya tercümanlık üzerine kariyer inşa eder.
İlgili 16 soru bulundu
Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Leh Dili ve Edebiyatı Bölümü, Leh dilini, tarihini, edebiyatını, kültürünü inceleyecek ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencileri eğitildiği bölümdür.
Dünyanın en zor dili hangisidir? “En zor dil hangisidir?” sorusunun cevabı, ana dilinizin hangisi olduğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genel yargıya göre Çince, Arapça, Japonca, Fince gibi diller en zor diller arasında.
Özetle Lehçe bilen biri, geniş Slav dil ailesindeki diğer dilleri daha kolay öğrenebilir. Slav dil ailesine mensup ülkelerde 300 milyondan fazla kişinin yaşadığını düşünürsek Lehçe öğrenmek size iyi bir temel kazandırır diyebiliriz.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Türkçede kullanılan şivelerdir. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan Türkçe ise, "Türkiye Türkçesi" de buna örnek verilebilir. Bir dilin tarihi, siyasi, bölgesel nedenlerden dolayı yapı, ses ve söz dizimi özellikleri ile diğerlerinden ayrılan koluna lehçe ismi verilir.
Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
Nasılsın? Jak się masz? [form.:] Jak się Pan(i) ma?
Lehçe aynı zamanda diyalekt olarak da ifade edilir. Herhangi bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşidi ya da biçimi olarak öyle çıkar. Aynı zamanda lehçe kelimesi Türkçeye Arapça kökenli olarak yerleşik hale gelmiştir.
25'in üzerinde Arap lehçesi olsa da en temelde beş lehçeden söz etmek mümkündür (Mısır Arapçası, Mezopotamya Arapçası, Levanten Arapça, Mağrip Arapçası, Körfez Arapçası). Her bir lehçe birbirinden farklı özelliklere sahip olduğu için çeviri ve tercüme sürecinde her bir lehçeye farklı bir şekilde yaklaşmak gerekir.
Önce lehçe'nin (dialecte, dialect, Dialekt) tanımını yapalım: Lehçe, bir dilin değişik ülkelerde ve bölgelerde, yine aynı dilbirliğinden kimselerce konuşulan değişik biçimidir. Bugün Anadolu'da tek bir lehçe konuşulur ki, biz buna Türkiye Türkçesi adını veriyoruz.
Özellikle Rusya ve Ukrayna'dan gelenlerin benzer gramer yapısı ve sözcüklere sahip olması nedeniyle, 2-3 ay içerisinde kolaylıkla öğrenebildiği bir dilken, diğer milletlerden insanların düzenli bir çalışmayla 1 yılını alan bir dildir.
bazı kişiler ise bu iki dilin hiç benzer olmadığını söylüyor. %60 aynıdır her ikisi de, Lehçe yani Polakça sanılanın aksine güney slav dillerine Rusça'dan daha yakındır, ben Polaklarla çok rahat anlaşabiliyorum. Rusça biraz daha kendine hastır gramer yapısı olarak ancak slavik kökenli sözcüklerin çoğu %60 aynıdır.
Konuşma, yazma ve gramer açısından İngilizce öğrenmesi en basit 5 dil arasında ilk sırada yer alıyor.
cevabı farsça olan soru. arapça kesinlikle değildir. hatta ve hatta rusça ve çince ile birlikte öğrenilmesi en zor dillerdendir. bir de buna ibranice eklenebilir belki. arapçanın grameri oldukça karışıktır, kelimenin başına gelecek ön ekler ile bir kök kelimeden onlarca faklı kelime çıkar.
Türkler en kolay hangi dili öğrenir? Türkçe ile yakın akrabalık ilişkisi içinde olan diller, Türkler için öğrenilmesi en kolay olan dillerdir. Bu diller arasında, Azerice, Boşnakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca, Türkmence ve Türkmencenin farklı lehçeleri bulunmaktadır.
1986 yılında açılan Polonya Dili ve Kültürü (Leh Dili veEdebiyatı ) Programı Polonya Dilini ve Kültürünü tanıtmayı ve bu dilikullanabilme yetisi kazandırmayı amaçlamaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hangi puan türü ile öğrenci alır? Fen – Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi olmak için YKS'nin sözel puanı ile tercih yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri