Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni dönemdeki ders çizelgelerinde ortaokul ve liselerde yabancı dil ile güzel sanatlar derslerini kaldırdı. Öte yandan din dersleri 16 saate çıkarıldı.
Din Dersleri Arttırıldı!
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı. Ortaöğretimde ise din derslerinin 16 saate kadar çıkabilmesinin ön açıldı. Liselerde sekiz saat olan zorunlu din dersine dört saat seçmeli zorunlu, dört saat de tercihe bağlı seçmeli ders eklendi.
21 saat zorunlu ders, 1 saat rehberlik ve yönlendirme dersi, 18 saatte seçtiği bölümün dersini görmektedir. Fen lisesi öğrencileri ise 37 saat zorunlu, 3 saat seçmeli ders görmektedir. İmam hatip liselerinin toplam zorunlu ders saati ise 24 saat iken sosyal bilimler lisesinin 40 saattir.
(b) Kur'an-ı Kerim dersini 9. sınıfta “4”; 10, 11 ve 12. sınıflarda “3” saat, (c) Arapça dersini 9. sınıfta “3”; 10. sınıfta “”2 saat, (d) Mesleki Arapça dersini 11 ve 12. sınıflarda “2” saat, (e) Dinler Tarihi dersini ise 12. sınıfta “1” saat alır.
İlgili 40 soru bulundu
Arapça dersi ilkokul ve ortaokullarda seçmeli, Ġmam Hatip Ortaokullarında ise zorunlu olarak okutulmaktadır.
ANADOLU LİSESİ / DERS SAATLERİ Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
9. sınıf öğrencileri haftada toplam 40 saat ders görmektedir. Bu 40 saatin 34 saati zorunlu derslere, 5 saati seçmeli derslere ve 1 saati de rehberlik dersine ayrılmaktadır. 9. sınıf fen liselerinde seçmeli dersler 3 saat, rehberlik ve yönlendirme 1 saat, zorunlu dersler toplam 36 saattir.
LİSELERE GÜNDE 8-10 SAAT DERS
- Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı eğitim kurumlarında günde en fazla 10 ders saati, diğer ortaöğretim kurumlarında ise günde 8 ders saati eğitim yapılacak. Her ders saati süresi 30 dakika ve dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olacak.
Türkiye'de okullarda Arapça dersi zorunlu değildir. Arapça dersi, ilkokul 2. sınıftan itibaren seçmeli ders olarak okutuluyor. İmam Hatip Ortaokulları ve Liselerinde ise Arapça dersi zorunlu bir derstir.
2016-2017 öğretim yılında ilkokul 2'inci sınıftan başlayarak Arapça dersi verilecek.
İmam hatip ortaokullarında okutulacak zorunlu ders saati, her sınıf için toplam 36 saat olacak. Diğer ortaokullarda ise zorunlu ders saati 5-6. sınıflar için 28'şer saat, 7-8. sınıflar için ise 29 saat olarak belirlenmişti.
Bazıları için bir veya iki yıllık kurslar yeterli olurken, diğerleri için bu süre üç veya dört yıla kadar sürebilir. Yani, "kolay Arapça öğrenmek istiyorum" diyenlerdenseniz, bunun birçok değişkene bağlı olarak mümkün olup olmayacağını göreceksiniz.
İlkokul ve ortaöğretimde din dersleri sayısı ise artırıldı. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
2022-2023 eğitim-öğretim yılı okulumuz ders başlangıç saatleri Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 9. madde hükmü gereğince, öğrenci temsilcisinin de katıldığı Eğitim Kurumu Zümre Başkanları Kurulu toplantısında saat 08.00 olarak belirlenmiştir.
11-DİL sınıfında 14 saat ve 12-DİL sınıfında 11 saat İngilizce dersi verilmektedir.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Tam gün eğitim veren okullarda ise giriş saatleri 08.30-09.00 arasında başlıyor. Okul çıkış saati ise 15.00-15.30 arasında olacak.
Conversation. Yeni alınan kararla 2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren 9. Sınıftan başlamak üzere Almanca dersi kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacak.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
Hazırlık zorunlu mu? Hazırlık sınıfı zorunludur. Hazırlık sınıfı, mevcut eğitim programına ek olarak, lise eğitimine ilişkin öğrencilerden beklenen davranış, donanım ve becerilere ilişkin bilgilerin aktarıldığı, yoğun geçecek 4 yıllık lise hayatına hazırlık yılı olarak nitelendirilebilir.
Hazırlık sınıflarının eğitim süresi 1 yıldır. Lise ve üniversite dönemindeki hazırlık eğitimi süresi aynıdır. Her iki eğitim döneminde de öğrenciler 1 yıllık hazırlık eğitime tabi tutulurlar. Lise ve üniversite eğitimine devam etmek için hazırlık sınıfından başarı ile mezun olmak zorunludur.
Hazırlık sınıfı Türkiye'de bazı Anadolu liselerinde, bazı özel okullarda ve bazı üniversitelerde yoğun dil eğitimiyle geçen ilk senedir. Sekizinci sınıftan yani ortaokuldan mezun olan öğrenciler ile liseden üniversitelere giden öğrenciler tarafından tam gün dil eğitimi ve temel derslerin eğitiminin verildiği sınıftır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri