Milli gelirde bir artış olduğu durumda para piyasasında işlem güdüsüyle para talebi artacak, nominal para arzı sabitken para talebindeki bu artış faiz oranlarını arttıracaktır. Faiz oranları ve milli gelir arasında para talebi üzerinden oluşan bu aynı yönlü ilişki nedeniyle LM eğrisinin eğimi pozitiftir.
LM Eğrisindeki Yer Değiştirme: Para arzındaki bir artış LM ve AD eğrilerinin sağa doğru, azalma ise her iki eğrinin de sola doğru kaymasına yol açar.
LM eğrisi pozitif eğimlidir. Faiz oranında bir artış reel para talebini düşürür. Para talebini sabit para arzına eşitlemek için gelir düzeyinin yükselmesi gerekir.
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
LM Eğrisi:
Para piyasasındaki denge bileşimlerini ifade eden eğridir. Yani bu eğri üzerinde para arzı para talebine eşittir. IS-LM eğrilerinin kesiştiği tek bir nokta vardır. Bu noktada hem mal hem de para piyasaları yani tüm ekonomi dengededir.
İlgili 17 soru bulundu
Para talebinin faiz duyarlılığı arttıkça LM eğrisi yatıklaşır, para talebi faiz değişmelerine duyarlılığı azaldıkça eğri dikleşir (28, s. 224).
IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır.
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
gereksinimlerinin karşılanması açısından yaşam alanının yetersiz olduğunu düşünen bireylerde gözlenir. Nüfus yoğunluğu yüksek çevre ile oluşan etki psikolojik gerilim olarak kendini gösterir.
Kamu bütçesinde açık veya fazla verilerek de birtakım maliye politikası amaçlarına ulaşılabilir. Açık bütçe, harcamaların gelirden fazla olması anlamına geldiğinden, genişletici maliye politikasını ifade eder.Fazla bütçe ise tersine daraltıcı maliye politikasını ifade eder.
Sabit fiyat düzeyinde, para arzı artışı LM eğrisini sağa kaydırır. Faiz oranlarını düşürür. Bu sayede yatırımlar artar.
Talep eğrisinin negatif olmasının arkasında genel fiyat düzeyinde (P) meydana gelen değişmelerin reel para arzını (M/P) ve böylece faiz haddini (i) etkilemesi, faiz haddindeki değişmelerin de firmaların satın almak istediği hasıla-planlanan yatırımı (Ip) ters yönde etkilemesidir.
IS eğrisinin eğimini belirleyen ana unsurlar:
i=Ao(1/b)-(1/kEb)Y formülünde (1/kEb) terimi IS eğrisinin eğimini verir.
Talep eğrisinin sağa veya sola kaymasının nedenleri şöyle belirtilebilir: Talep edenlerin gelirlerinin zaman içerisinde değişmesi. Bu mal yerine geçecek diğer malların fiyatlarının değişmesi. Tamamlayıcı malların fiyatlarında meydana gelen değişme.
Gelir düzeyi arttığında talebi azalan ya da tam tersi olduğunda ayni yönde hareket eden mallar ise düşük mallardır. Başka bir deyişle, gelir düzeyi arttığında talep eğrisinin yönü sola kayacaktır.
➢Arz eğrisinin sağa ya da sola kayması ile arz değişmiş olur. ➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir.
ÇOĞALTAN (Çarpan)
➢Otonom harcamalardaki bir birim artış, denge gelir ve üretim düzeyini bir birimden fazla artırır. Bu artışın ne kadar olacağı ise marjinal tüketim eğilimine bağlıdır. ➢Otonom harcamalardaki bir birim artışın denge gelir düzeyinde yol açtığı artışa çoğaltan ya da çarpan denir.
Hasıla Etkisi: Likidite etkisiyle düşen faiz oranlarının yatırım harcamalarını ve gelir düzeyini arttırmasına, gelir artışının para talebini dolayısıyla faiz oranlarını arttırmasına ise hasıla etkisi denir.
Dışlama etkisi (İngilizce: Crowding out effect), özel yatırımların oransal olarak düşüşüne monoteristler tarafından verilen ad.
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Faiz oranlarının düşürülmesiyle para arzı artar. Dolayısıyla paranın bollaşması sonucunda yerel para değer kaybeder. Faiz arttığında ise para arzı azalır ve sonucunda yerel para değer kazanır.
Nominal para arzı: Nominal para arzı artarsa fiyatlar genel düzeyi sabitken reel para arzı artacağından faiz düşer LM sağa kayar. Fiyatlar genel düzeyi: Nominal para arzı sabitken fiyatlar genel düzeyi düşerse reel para arzı artacağından faiz düşer LM sağa kayar.
IS eğrisinin sağında kalan her noktada S>I (Mal Arz Fazlası) olur. Eğrinin solunda kalan her noktada ise I>S (Mal Talep Fazlası) olur.
Faiz oranı azaldığında ülkeden sermaye çıkışı olur ve dış denge olumsuz etkilenir. Tersine, faiz yükseldiğinde ülkeye sermaye girişi olur ve dış denge bu durumdan olumlu etkilenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri