Yoğun katılımın olduğu programda renkli kişiliği ile dikkat çeken ERSÖZ, Aristo'nun Ethos, Pathos, Logos üçlemesini temel alarak ikna sanatını şu sözlerle açıkladı: “Aristo'nun retorik üçgeni, ikna kavramı üzerine geliştirilen ve ikna etme yollarının basit bir bileşiminden oluşan bir üçgendir.
Platon ile birlikte Batı düşüncesinin ve tarihin en büyük filozoflarından sayılan Aristo, ikna kavramı üzerine MÖ 3. yüzyılda bir kuram yayımlamış: Aristo'nun retorik üçgeni. Bu retorik üçgende üç temel öge bulunuyor: ethos, pathos ve logos.
İkna etmeye yönelik politik konuşmalarda, ethos derken konuşan kişinin kim olduğu, kredibilitesi, bilgisi ve yeterliliği akla gelir. Pathos derken konuşmacının duygulara hitap etme, iletişim kurduğu kitleyle empati kurma gücü akla gelir. Logos ise akla ve mantığa işaret eder.
İkna konuşmacının söylediği şeylerle gerçekleşse de konuşmacının gösterdiği kişisel iyiliği ve karakteri, sahip olduğu en etkili inandırma yoludur (Aristoteles, 2004, s. 64).
Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.
İlgili 32 soru bulundu
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan “logos” Yunancada söz, akıl, düşünce anlamına gelir ve özel olarak ele alınır. Ona göre varlı- ğın temelinde bulunan arkhe, ana madde, ateştir.
Aristoteles zooloji biliminin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Aristoteles'e göre ethos, hatibin karizması ile birlikte dinleyicide uyandırdığı hissiyattır. Konuşmanın dinleyicide uyandırdığı duygular ise 'pathos'dur.
İlk felsefe genelin bilgisidir. İnsan genelin bilgisine varırken mantığını ve mantık metotlarını kullanır. Mantık felsefenin âleti, diğer bilimlerin dayanmak zorunda olduğu temelidir. - Antik Yunan dünyasında mantığı sistemleştiren Aristoteles olmuştur.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Yoğun katılımın olduğu programda renkli kişiliği ile dikkat çeken ERSÖZ, Aristo'nun Ethos, Pathos, Logos üçlemesini temel alarak ikna sanatını şu sözlerle açıkladı: “Aristo'nun retorik üçgeni, ikna kavramı üzerine geliştirilen ve ikna etme yollarının basit bir bileşiminden oluşan bir üçgendir.
Herakleitos eserine logos ile başlıyor: "Bu her zaman var olan logos'u insanlar yalnızca işitmeden önce değil, işittikten sonra da anlamıyorlar.
Pathos'un Eski Yunancadaki anlamı ise “karşısındakinin duygusunu hissetme” ve “deneyim” idi. Empati ve Patetik kelimeleri de Pathos'dan türemişti. Logos ya da mantıksal hitap, İşverenimiz ve proje paydaşlarımızı akıl ve mantık yürüterek ikna etmek anlamına geliyordu.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Aristoteles'e göre retoriğin en önemli ve gerçek ögesi inandırmadır. İnandırma tarzları olarak tanımladığı 3 inandırma biçiminden söz eder.
Aristoteles (Grekçe: Ἀριστοτέλης Aristotélēs, Grekçe telaffuz: [aristotélɛːs]; c. MÖ 384 – c. MÖ 322) veya kısaca Aristo, Antik Yunanistan'da klasik dönem aralığında yaşamını sürdürmüş olan Yunan filozof ve bilge.
Özellikle Sofist düşünme biçimine karşı olan Aristoteles'in yöntem olarak mantığı, aklın 'çelişmezlik ilkesi' üzerinden kurgulanırken, ne şartlı yapılarla ne de diyalektik düşünme biçimiyle oluşan bir mantık değil, zorunlu doğru sonuç veren akıl yürütmelerinden ibarettir.
Milattan önce 4. yüzyıla dayanan bir görüş olarak Aristo'nun düşüncesi ilk iletişim modeli olarak bilinmektedir. Bu modelde aslolan konuşmacı ve dinleyici arasındaki basit iletişim sürecidir. Aristo'nun iletişim modeli, yüzyüze iletişimi temel olarak anlatmaktadır.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Aristoteles ortaya koymuş olduğu bu model'de yeryüzünü evrenin merkezine alır ve onun evrenin merkezinde hareketsiz olarak nitelendirir.Ona göre Dünyanın etrafında katmanlar şeklinde yükselen evren küreseldir ve sonludur. “Gökyüzünün dairesel bir şekil taşıması zorunludur.
Fakat, Aristoteles'in İlk Felsefenin (ontolojinin, Prote Philosophianın) asıl konusu olarak belirlediği şey bunlardan yalnızca “asıl anlamda var olan”lardır.
Aristoteles'e göre her şeyin yalnızca ilk nedenini bildiğimizde onu gerçek an- lamda bildiğimize kanaat getiriyorsak sahip olmamız gereken asıl bilim nedenlerin bilimi olmalıdır.
Bunun örneklerinden biri Parmenides'te Üçüncü Adam Argümanı olarak bilinen argümanda, benzer şeylerin birçok kopyası- nın çıkartılmasından hareketle bir kavramın elde edilmesidir, bu ev- rensellerin soyutlanması denilen şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri