Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir.
Anesteziden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Eğer başka şekilde önerilmediyse gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren yemek yememeli, içecek içilmemeli, sigara veya tütün benzeri maddeler kullanılmamalıdır.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Ameliyattan 2 saat öncesine kadar berrak sıvı (su, şekerli su, çay, ıhlamur, berrak meyve suları) alabilirler (süt, gazlı içecekler, çorba hariç). İlaçlar ameliyattan 1 saat öncesine kadar bir yudum su ile içilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
Tüyler cerrahi alana engel olmadığı sürece temizlemeyin, Tüy temizliğini ameliyattan hemen önce gerçekleştirin, Tıraş makinesi ya da tüy dökücü krem kullanın, jilet kullanmayın, Ameliyathanedeki tüm jiletleri ortadan kaldırın ve Tüy temizlik protokolü oluşturun.
Ameliyat olacak hastaları servisde, servis hemşireleri ameliyata hazırlar. Hastaların üzerlerinde sadece iç çamaşırları kalacak şekilde soyunmaları ve özel ameliyat kıyafetini giymeleri gerekir. Bu kıyafetler, giydirilmesi ve çıkarılması son derece kolay olan, arkadan bağlanan, bol kıyafetlerdir.
Ameliyatta tuvaletim gelirse ne olur? Ameliyat sırasında küçük tuvalet ihtiyacınız olursa, ekibimiz size yardımcı olacaktır. Uzun süren, büyük ve özellikli cerrahilerde bu durum için prezarvatif veya diğer sondalarla önceden tedbir alınmaktadır.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir.
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Lokal anestezi öncesi özel bir hazırlık yoktur. Yani, sünnet öncesi çocuğun kan tetkiklerinin yapılması, 6 saat öncesinde aç kalması istenmez. Lokal anestezi tüm hekimler tarafından uygulanabilir.
Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır, bilinci yerindedir ancak ağrı hissi yoktur.
İşleme başlandığında lokal anestezi iğneleri yapılırken bir miktar acı hissedebilirsiniz. Hissedeceğiniz acı düzeyi diş hekimine gittiğinizde ağrı hissetmemeniz için yapılan iğnelerin acısına oldukça yakındır. İşlem süresince kafa derinizde bir gerilme hissedebilirsiniz.
Eğer doktorunuz gerekli görürse bacak toplar damarlarında oluşabilecek pıhtıları engellemek amacıyla özel çoraplar çoraplar giymenizi isteyebilir. Ameliyat ekibi ameliyathaneye gitmeden önce isminizi, doğum tarihinizi ve ne ameliyatı olacağınızı kontrol edecektir.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
Modern operasyon sürecinin ön hazırlıkları adet dönemindeki bir kadının ameliyata girememe sorununu ortadan kaldırıyor. Çünkü önceleri olası fazla kanamalar bir risk oluşturacağından hekimler ameliyatı erteleyebilmekteydi ancak günümüzde böyle bir problem bulunmuyor.
Ameliyat olacağınız bölgeyi, hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe, lütfen tıraş etmeyiniz. Operasyon sonrası bir süre banyo yapamayacağınız için öncesinde banyo yapmak hijyen açısından faydalı olacaktır.
9. Hastaneye yatış için gelirken, size ait özel eşyalarınızı getirmeniz yararlı olacaktır. Bardak, kaşık, çatal, diş fırçası ve diş macunu, yedek iç çamaşır, terlik, gecelik, pijama tarak, ıslak mendil, kâğıt havlu, içme suyu… vs. Kıyafet olarak rahat giyilip çıkarılan önden düğmeli kıyafetler tercih edilmelidir.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır. Bölgesel Anestezi ise, hasta vücudunun sadece ameliyat edilecek kısmının uyuşturulmasıdır. Son olarak Sedasyon uyku hali olarak bilinir. Ameliyat öncesinde hastanın kaygılarını azaltmak amaçlı uygulanır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri