Krişna (Devanagari: कृष्ण; IAST: Kṛṣṇa) Vaişnavizm'de varlığın Nihai Kaynağı ve Dayanağı olarak kabul edilen Yüce Tanrı'dır. İnsan suretinde dünyaya zuhur etmiştir ve geleneksel anlayışta Yüce Tanrı'nın dünyadaki sekizinci sureti (Vişnu'nun sekizinci
Her nasıl ki Krishna, Vishnu'nun en gelişmiş avatarı (enkarnasyonu) ise, Radha da Lakshmi'nin (Vishnu'nun eşi) “tam enkarnasyonu” olarak kabul edilir. Tüm Dünyayı büyüleyen Krishna, Radha'ya büyülenmiştir. Ve bu, Krishna'daki statik konumda varolan “aşk ve yaratım enerjisi”ni açığa çıkarmıştır.
Radha Krishna, Hinduizm"de Tanrı"nın hem kadınsı hem de erkeksi yönleri olarak bilinir.. Krishna için, Radha, onu kontrol ettiği söylendiği için yüce tanrıça olarak tanınır. Krishna'nın dünyayı büyülediğine inanılıyor, ancak Rhoda "onu büyüledi". Bu nedenle, o her şeyin yüce tanrıçasıdır.
Hare Krişna, sözlük anlamı itibariyle "Ey Rab Krişna!¨ veya "Ey Yüce Krişna!" şeklindeki bir yakarış ifadesidir. Krişna ise, Hindistan kuzey-doğu bölgelerinde yaşayan, Vaishnava geleneğine mensup Hinduların büyük önem verdikleri Tanrı Vişnu'nun sekizinci avatarasının adıdır.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder. Brahma Purana'ya göre Manu'nun babasıdır. Manu, kendisinden bütün insanların türediği kişidir.
Krişna (Marathi: कृष्णा नदी), (Telugu: కృష్ణా నది) Hindistan'ın güney kesiminde yer alan akarsu.
Yok Edici Tanrı
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Bu inancın ciddi manada önem kazandığı dinlerin başında ise Hinduizm gelir. Hinduizm'de tanrının bedenlenmesi (avatara) inancı, tanrı Vişnu'nun dini/ahlaki bozulmalar başladığı anda yeryüzüne inişini ve gerekli müdahaleleri yaparak ev- rendeki düzeni (dharma) yeniden tesis edişini ifade eder.
Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur. Brahma, yaratım sürecine “Om” (Aum) sözüyle (sesiyle) başlamıştır ve bu ses insanda, tanrılarda, dünyada her zaman yankılanmaktadır. Brahma yüce bir tanrıdır zamandan ve mekandan münezzehtir.
Şiva (ya da Siva), Hindu panteonundaki en önemli tanrılardan biridir; Brahma ve Vişnu ile birlikte Hinduizm'in kutsal üçlüsünün (trimurti) bir üyesi olarak kabul edilir.Karmaşık bir karakterdir; iyiliği, cömertliği temsil edebildiği ve koruyucu olarak hizmet edebildiği gibi habis ruhlara, hayaletlere ve vampirlere ...
shiva vishnu ve brahma baskın olmak üzere 370000 in üzerinde tanri vardır hinduizmde. bu hayvani sayının sebebi sanskritisation adı verilen asimilasyon işlemidir, zaman içinde diğer bütün inançların tanrıları hinduizm tanrısı sayılmaya başlanmıştır.
Hinduizm, M.Ö.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Om, Hinduizm ve çoğu Hindistan'a özgü inanç sistemlerinde dinsel ya da mistik etkisi olduğuna inanılan sözcüklerin (mantra) en kutsalı sayılan hece.
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Hinduizme göre hiç bir peygamber veya dinin mesajı sonuncu değildir, bu süreç avatara yolu ile sonsuza kadar devam edecektir. Hinduizm'de Vişnu'nun zaman zaman kurtarıcı tanrı sıfatıyla dünyaya indiğine ve zamanın şartlarına göre çeşitli biçimlerde kendini gösterdiğine inanılır.
Çünkü inek, Hindistan'da en vefalı dosttur. O, bereket kaynağıdır; sadece süt vermez, aynı zamanda tarımı mümkün kılar. O milyonlarca Hintlinin sütanasıdır. İneği koruma Hinduizm'in dünyaya bir hediyesidir.
Hinduizm'de, Hristiyanlık, İslamiyet ve Yahudilikte olduğu gibi ahiret inancı yoktur. Semavi dinlerin aksine Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Bu inanç sistemine göre, insan, yaşamında iyiliği seçerse, bir sonraki hayatında çok daha güçlü ve soylu bir insan olarak doğar.
Bu konuda Kur'an'daki “.. Şüphesiz Allah katında din İslâm'dır”(Âl-i İmran, 3/19), “.. İşte bu dosdoğru dindir”(Rum, 30/30) bu âyetlerde yegâne dinin İslâm olduğu vurgusu yapılmaktadır.
Türklerin bilinen en eski dini, geleneksel Türk dini olarak isimlendirilmektedir. Geleneksel Türk dininin temelini Gök Tanrı inancı oluşturmaktadır. Gök Tanrı, Türkler tarafından kudretli, aşkın bir yaratıcı olarak kabul edilmektedir. Gök Tanrı, hiçbir zaman antropomorfizm özellikler taşımamıştır.
Hinduizm çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri