En çok ithalatın yapıldığı ilk üç ülke sırasıyla Cezayir, ABD ve Norveç oldu. Türkiye'nin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) üretimi, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,7 azalarak 916 bin 774 ton oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yılın kasım ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler ABD, Cezayir, Yunanistan, Kazakistan, Libya ve Rusya oldu.
Dağıtıcılar LPG'yi rafinerilerden veya ithalat yoluyla yurt dışından temin ederler. LPG ithalatı, Kurumun belirleyeceği teknik düzenlemelere uygunluğu ihtisas gümrüklerindeki laboratuvarlarda belirlendikten sonra ihtisas gümrüklerinden yapılır.
Sıvılaştırılmış petrol gazı veya kısaca LPG (İngilizce: liquefied petroleum gas), ham petrolün rafinerilerde damıtılması esnasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır.
Türkiye'de otomobillerde LPG en çok tercih edilen yakıt türü olmasına rağmen Avrupa'da bir çok ülkede pek rağbet görmüyor. Eurostat verilerine göre Türkiye'den sonra Avrupa'da LPG'li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14'ü LPG'li. Üçüncü sırada yüzde yüzde 6,6 ile İtalya var.
İlgili 31 soru bulundu
Motor Ustası Halit Avcıoğlu; üretmiş olduğu kitin maliyetinin oldukça düşük olduğunu dışarıdan hiç malzeme almadan sadece kendi atölyesindeki malzemeleri kullanarak ürettiğini belirtti. Halit Avcıoğlu'nun geliştirdiği LPG kiti araca montajlandığında egzoz dumanının azaldığı ve motorun daha sessiz çalıştığı görüldü.
Türkiye'nin stoklama kapasitesi de yaklaşık 400.000 ton'dur. Türkiye'de üretilen LPG İzmit, Aliağa ve Kırıkkale'de üretilmektedir.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
2021 yılında, 58.703,93 milyon Sm3 doğal gaz ithal edilmiştir. Doğal gaz ithalatı 2020 yılına kıyasla %21,98 oranında artmıştır. 2021 yılında, ithalat %44,87'lik payla en fazla Rusya'dan yapılmıştır.
İtalya, Meksika, Kuzey Amerika ve Hollanda gibi ülkeler, maksimum otogaz motorlu araç sayısına sahiptir.
İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında kurulmuş, sektördeki ilk tüp dolumunu gerçekleştirmiş, Kocaeli Yarımca'da, Türkiye'nin ilk Resmi Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçirmiştir.
Ülkemizde LPG ürün fiyatlaması Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılmaktadır. Ürün fiyatı, toptancı marjı ile dağıtıcı ve bayii marjı, vergi öncesi LPG fiyatının ana bileşenlerini oluşturmaktadır. Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ilave edildiğinde nihai LPG fiyatına ulaşılmaktadır.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Bir Matkap ve Kaynak Makinesiyle 1970 Yılında Üretime Başlayan Konyalı İş Adamı Mehmet Ali Atiker, Bugün Ürettiği Lpg Otogaz Sistemlerini İtalya, ABD, Almanya, Rusya Gibi 38 Ülkeye İhraç Ediyor.
Atiker Metal A.Ş.'nin Konya'da yerleşik 55.000 m2 lik kapalı alana sahip tesislerinde 700 ü aşkın beyaz ve mavi yakalı çalışanı ile ürettiği yüksek kaliteli ürünler Türk ve dünya tüketicilerinin kullanımına sunulmaktadır.
Mehmet Ali ve Kadriye Atiker çiftinin Mehmet ve Ömer isminde iki erkek, Hatice isminde de bir kız çocuğu vardır. Atiker çifti bugün de 9 torun sahibi olarak mutlu yaşamlarını sağlıklı ve huzur içerisinde sürdürmektedirler.
Patenti İtalyanlarda olan LPG ile çalışan araç sistemi aslında ilk Türkiye'de yapılmış.
Montajın yetkili dönüşüm servisinde, kaliteli malzemeler ve yönetmeliklere uygun şekilde yapıldığı, sızdırmazlık raporu alındığı ve dolum yaparken tankı sallamak, şamandırayı çıkarmak ve durmadan gaz vanası ile oynamak gibi hareketlerden kaçınıldığı sürece LPG güvenlidir.
Sıvılaştırılmış petrol gazıdır. Halk arasında tüpgaz olarak bilinir.
Türkmenistan, 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlık sürecini yöneten devlet başkanı Saparmurat Niyazov Aralık 1992'de deklare ettiği politika programı çerçevesinde Türkmenistan'da elektrik, su, doğalgaz ve tuz ücretsiz yapıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri