LPG dönüşümü yapılmış bir aracın benzin sisteminde hiçbir değişiklik olmaz.Bu sebeple araç hareket halindeyken bile benzinden gaza veya gazdan benzine tek bir düğme vasıtası ile geçilebilir.İstenilmesi durumunda LPG montajı esnasında takılmış olan benzin valfinin kapatılması ile LPG sistemi tamamen devre dışı ...
Araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç ruhsatının noterden değiştirilmesi gerekmektedir, bunun için araç sahibi araç LPG söküm projesi, TÜV-TÜRK araç muayene raporu, araç tespit raporu ile beraber notere başvuru yapılarak araç tescil belgesi değiştirilir ve ruhsattan LPG yakıt sistemi kaldırılmış olur.
LPG Sistemi İptali İçin Adımlar
Araç ruhsatınında yakıt sistemi Benzin-LPG ibaresinin kaldırılması için araç lpg söküm tadilat projesi yaptırmamız gerekmektedir. LPG sökümü yapıldıktan sonra TSE yetkili makine mühendisine LPG söküm projesi için başvuru yapıyoruz.
NOT: Sökülen LPG OTOGAZ SİSTEMİ başka bir araçta kullanılamaz , eger kullanılırsa araç tuvturk muayene istasyonlarından ve sızdırmazlık istasyonlarından geçemez..
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.
İlgili 37 soru bulundu
Karbüratörlü araçlar, lpg'den benzine geçmesi için motorun dönmesi gerekir. Karbüratörlü araçlarda elektrikli bir benzin pompası olmadığı için motorun dönmesi ile birlikte benzin otomatiği çalışır. Depodan motora benzin ulaştırılır. Bu sebeple karbüratörlü araçlarda lpg'den benzine sürüş anında geçmek gerekir.
Sıralı sistemde normal süreçte ilk çalışma benzinli olarak programlanmıştır. Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Yokuş dikleştikçe motor gücünün artması ve yakıtın da çekiş gücünün artması gerekir. Yani LPG'li bir araç benzinde yokuşta çok daha iyi çeker.
Günümüz araçları, lpg ile kullanılsa dahi ilk çalıştırma benzinde gerçekleştiği için aracı devamlı benzinde kullanmak bir sorun oluşturmayacaktır. Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır.
Bir arabaya LPG taktınız ve bir fatura ve bir mühür ile işlemleri tamamladınız. Ama tam olarak bu kadarla da sonuçlanmayacaktır. Para cezasını önlemek için 30 gün içinde LPG sisteminizi ruhsata işletmeniz gerekmektedir. Gecikme durumunda ceza verilebilir.
Bir sigortacıya giderek ya da Şoförler Cemiyetine giderek EK-1 belgesi doldurulması gerekmektedir. İl Emniyet Müdürlüğüne aracı LPG sistemine dönüştürüldüğü ile ilgili bir dilekçe yazılıp gönderilmek zorundadır. Dilekçeyi gidilen sigortacıda ilgili dilekçe kâğıdını doldurabilirsiniz.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
Araç sahipleri de LPG tankının ne zaman üretildiğini bilmediği için o tankı yeni taktırmış olsa dahi araç muayene istasyonlarında 'bu tank 10 yılını tamamlamış değiştirmeniz gerekir' diye vize vermiyorlar.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir. Bakımların geciktirilmesi sonucunda aracın sadece yakıt tüketimi etkilenmez. Bakımlarının yapılması durumunda motor arızası vererek yolda kalmanıza neden olabilir.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
Lpg tankının değişim maliyeti, aracınızda bulunan tankın boyutu ve şekline göre değişiklik gösterecektir. Ancak ortalama olarak 600 ₺ ile 1200₺ arasında bir maliyeti vardır. Gaz tankı değişimi takribi 2 – 3 saat sürmektedir. Belgelerin teslimi ise bazı durumlarda ertesi güne sarkabilmektedir.
Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Benzin kesici üzerinde ON-OFF vanası Araç LPG'de çalışırken devamlı OFF konumunda olmalıdır. Aracımızın lpg sisteminde herhangi bir arıza olması durumunda aracımızı benzinde çalıştırmak istediğimizde ise bu vananın yönünü ON konumuna alarak aracımızı benzinde çalıştırabiliriz.
Uygun devirde kullanılması daha fazla tasarruf edilmesine neden olur. LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
S 4. LPG ÇEKİŞİ DÜŞÜRÜR MÜ? C 4. Doğru yapılan bir lpg montajı çekişi asla düşürmez. Aksine aracınızın çekişi artabilir.
Cevap: LPG'li araçlarda benzin pompası çalışmalı mı? Pompa çalışmaya devam etse LPG ile benzin tüketimi de olur ki bunu farkedersiniz.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
Firma uzun süreden beri üzerinde çalıştığı sistemi uygulamaya başladı. Cangas firması geliştirdiği yeni sistem sayesinde bundan böyle karbüratörlü araçlara da sıralı sistem LPG takmayı başardı. Bu yeni sistem hem performans artırıyor, hem de yakıt tasarrufu sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri