Hatay Devleti, 1939'da Türkiye tarafından ilhak edildi. Fransız mandası, sonucunda iki bağımsız ülke Suriye ve Lübnan'ın oluştuğu 1943 yılına kadar sürdü. Fransız birlikleri en sonunda 1946'da Suriye ve Lübnan'ı terk etti.
Modern Suriye devleti, yüzyıllar süren Osmanlı yönetiminin ardından 20. yüzyılın ortalarında kuruldu. Bir süre Fransız Mandası olarak kaldıktan sonra (1923-1946), yeni kurulan devlet, eskiden Osmanlı yönetiminde olan Suriye vilayetlerinden çıkan en büyük Arap devletini temsil ediyordu.
San Remo Konferansı'nda Fransa'nın mandası altına bırakılan Suriye'nin bu durumu 24 Temmuz 1922'de Milletler Cemiyeti tarafından da onaylanmıştır. Fransa'nın Suriye'de uyguladığı baskıcı politika Suriye halkında bu ülkeye karşı büyük bir tepkinin oluşmasına neden olmuştur.
Bu dönemde Ankara hükûmeti, Anadolu'da isyanlarla mücadele ederken, Suriye'ye destek olamamıştır[19]. 1918'de Osmanlı Devleti bölgeden çekilmek zorunda kalmış ve Faysal bölgede bağımsızlığını ilan etmiştir.
Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Paşa ise 26 Ekim 1918'de Halep'ten çekilmiş, 26 Ekim 1918'de Katma Muharebesini kazanarak 28 Ekim 1918'de Kilis'e gelerek, Kilis'te Milli direnişi başlatmış ve müteakiben Anadolu'nun kuzeyine Adana'ya doğru hareket ederek Kilis'ten ayrılmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Bağımsızlık, savaş ve istikrarsızlık. Suriye, 17 Nisan 1946'da bağımsız oldu.
Osmanlı Irak'a yaklaşık 400 yıl ev sahipliği yapmıştır. Bu süreçte Irak, Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında olduğundan idari yapısı da zaman zaman değişikliğe uğramıştır. Irak bölgesi Musul, Bağdat ve Basra olmak üzere üç eyalete ayrılmıştır. Musul 1878 yılına kadar İstanbul'a bağlı bir vilayet olmuştur.
1946 yılında bağımsızlığını kazanan Suriye'de, 1963 yılında Arap Sosyalist Baas Partisi darbeyle yönetimi ele geçirmiştir. 1970 yılında parti içi darbeyle iktidarı ele geçiren Hafız Esad, 1971 yılında Cumhurbaşkanı olmuş ve bu görevi 10 Haziran 2000 tarihindeki vefatına kadar yürütmüştür.
Fransızlar San Remo Antlaşması'ndan sonra Suriye'yi parçalamış Şam ve Halep Devletleri'ni kurmuştur. Ayrıca Lazkiye'de Alevi, Cebel-i Dürzi Dağı çevresinde de Dürzi Devleti kurmuştur (1922). 5 Aralık 1924'te Şam ve Halep Devletleri'ni birleştirerek Suriye adı altında yeni bir devlet yani bugünkü Suriye'yi kurmuştur.
Hatay Devleti, 1939'da Türkiye tarafından ilhak edildi. Fransız mandası, sonucunda iki bağımsız ülke Suriye ve Lübnan'ın oluştuğu 1943 yılına kadar sürdü. Fransız birlikleri en sonunda 1946'da Suriye ve Lübnan'ı terk etti.
Takip eden yıllarda yaşanan karışıklıklardan sonra 1943 yılında bağımsızlık tanındı ve Fransız kuvvetleri 1946 yılında Lübnan topraklarından çekildi.
Türkiye ise, 7 Temmuz 1939 günü çıkarılan bir yasa ile "Hatay" ilini kurarak katılma işlemini sonuçlandırdı. 23 Temmuz 1939 tarihinde de Fransız birlikleri Hatay'ı terk ettiler.
tarihçi ve coğrafyacılardan Hekataios ve Herodot, Akdenizle Toros dağları arasındaki ve Fırat ile g.doğuda kalan “çölümsü step” alanı Syria diye anmışdır. Grekler orta Fırat ile Lübnan arasındaki bölgeyi Asyria olarak adlandırmışlar. İskender zamanında bu bölge Mezopotamya olarak tanımlanmıştır.
Bugünkü haliyle Suriye, üç ana kontrol alanına bölünmüş durumda: Şam hükümeti, Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeler ve kuzeyde Türkiye destekli muhaliflerin bulunduğu alanlar. Bunların yanı sıra ülkede hala çeşitli dış güçler ve devlet dışı aktörlerin varlığı da devam ediyor.
20.384.316 (CIA World Factbook, Temmuz 2021 tah.) Günümüz Suriyelilerinin çoğu, günümüz dilleri ve Arap kültürü ve tarihine olan bağları nedeniyle Arap olarak tanımlanmaktadır. Genetik olarak, Suriyeli Araplar bölgeye özgü çeşitli Sami dillerini konuşan grupların bir karışımıdır.
Suriyelilerin Türk Nüfusa Oranı
Geçici koruma altına alınan kayıtlı Suriyelilerin Türk nüfusuna oranı ise ülke genelinde %3,56. TÜİK tarafından Türkiye'nin nüfusu 31 Aralık 2023 tarihine göre 85 milyon 372 bin 377 kişi olarak açıklandı.
Türk ordusunun Suriye'ye ilk harekâtı Şah Fırat Operasyonu ile 22 Şubat 2015'te gerçekleşmiştir. Suriye Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinde kontrolü kaybetmesi sebebiyle Türk ordusu ile Suriye ordusu sık sık karşı karşıya gelmemiştir.
Suriyeli Arap kimliği çok katmanlı olduğu ve Suriyeli olmak Arap olmayı tamamladığı için Arap ve Suriyeli olmak arasında bir çelişki yoktur. "Suriyeli" terimi Suriyeli Arapları ifade etmenin yanı sıra, etnik kökenlerine bakılmaksızın tüm Suriye vatandaşlarını da ifade etmektedir.
Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir.
1639 Kasr-1 Şirin antlaşması ile yaklaşık olarak 1,5 asır devam eden Osmanlı-İran siyasi anlaşmazlıkları, askerî savaşları ve hâkimiyet mücadelesi son bulmuştur.
1832'de Yunanistan Devleti, Osmanlı yönetimi tarafından da resmen tanındı. Böylece Yunanistan'ın ilk sınırlarını oluşturan Mora Yarımadası ve yöresinde 1460'ta başlayan ve 400 yıl süren Osmanlı hegemonyası sona ermiş oldu.
Arapça, Suriye'nin resmi dilidir ve ülkede en çok konuşulan dildir. Günlük yaşamda, özellikle batıda Levanten ve kuzeydoğuda Mezopotamya olmak üzere birçok modern Arap lehçesi kullanılmaktadır.
'Suriye' adı, Yunanların Asur egemenliği altında yaşayan çeşitli Yakın Doğu halklarına ayrım gözetmeksizin uyguladıkları Grekçe isim olan "Σύριοι, Syrioi"den türemiştir. Modern bilim, Yunanca sözcüğün, nihayetinde Akadcadaki Aššur'dan türetilen "Ἀσσυρία, Asurlular"a kadar uzandığını doğrulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri