Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi. Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Kim Buldu ve Keşfetti? Dünyanın yuvarlak olduğunu yaptığı keşif gezileri sonucunda Macellan buldu.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır.
Çünkü gemileri hep aynı yöne ilerletseydi, düz bir yüzey üzerinde kalmaları gerekirdi. Magellan ve ekibi, yolculukları sırasında birçok zorlukla karşılaştı. Ancak sonunda, dünya yuvarlak olduğunu ispatladılar ve bu keşif, dünya coğrafyası hakkındaki bilgimizi kökten değiştirdi.
Siyene'deki (bugünkü Aswan barajı) asistanından yardım alarak öğle vaktinde çubukların gölge uzunluğunu ölçtü. Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı.
Dünyanın yuvarlak olduğunu ilk söyleyen isimler arasında öne çıkan "Sayıların Babası" lakabıyla anılan İyonyalı filozof Pisagor'u görebiliriz.
İlgili 22 soru bulundu
Düz bir zemin üzerinde var olduğuna dair inanışları alt üst eden ve dünyanın yuvarlak olduğunu iddia eden isimlere bakılırsa ilk olarak karşınıza Pisagor çıkacaktır. M.Ö. 500'lü yıllarda dünyanın yuvarlak olduğunu iddia eden Pisagor bunu öğrencilerine de öğretmiştir.
Dünya'nın Gölgesi: Teknolojik gelişmeler sadece Dünya'nın değil Ay'ın da fotoğraflarının çekilmesini sağladı. Gezegenimizin Ay'ın üstüne vuran gölgesi de küre biçimindedir. Bu da Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan görsel kanıtlardan biridir.
Gezegenin kütle çekimi, her taraftan, her şeyi, eşit bir şekilde kendi merkezine doğru çeker. Tıpkı bisiklet jantlarında tellerinin jantı merkeze doğru çekerek düzgün tutması gibi. Yani kütle çekimi her tarafı eşit çekim uyguladığı için gezegenin şeklini üç boyutlu bir küre haline getirir.
Cevap: Açık denizde uzaktan gelen bir geminin önce bacası sonra gövdesi gözükür. Bu da dünyanın şeklinin yuvarlak olduğunun kanıtıdır. Gelişen teknoloji ile artık bu ispatlara gerek kalmadan, uzaya gönderilen bir araçtan çekilen bir fotoğraf ya da video ile yuvarlak olduğunu anlayabiliriz.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Macellan denildiğinde akla gelen ilk buluş, kuşkusuz dünyanın yuvarlak olduğu teorisidir. Macellan, hep batı istikamette yol alındında doğu ülkelerine ulaşılabileceğini savunmuştur. Bu teorisini ispatlamak için de Portekiz Kralı'ndan yardım istemiştir. O döneme kadar Amerika Kıtası Rio De Plata'ya kadar keşfedilmişti.
Pisagor “Ay yuvarlak ise Dünya'da yuvarlak olmalı” diye düşünüyordu. Aristo, Dünya'nın bir küre olduğunu ekvatordan uzaklaştıkça gökyüzünde görünen takımyıldızlarıyla ilgili yaptığı gözlemler sayesinde açıkladı.
Merhaba ; Dünya'nın düz olduğunu söyleyen Kiliseye inanmayan Macellan Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamak için deniz yolcuğu yapmıştır. Yapmış olduğu bu deniz yolculuğunda ise Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamıştır.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
Dünyanın Çevresini Dolaşan İlk İnsan Macellan.
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Dünya'nın yuvarlak olduğuna dair ilk fikirlere Milattan Önce 6. Yüzyıl'da Pisagor'un yazıtlarında rastlıyoruz.
Hiçbir gezegen kusursuz küre şeklinde değildir.
Bunun sebebi, mevcut katı yapıdan ötürü oluşan direnç kuvvetidir. Yani duvarı yıkacak yeterli bir kuvvet uygulanamıyordur (kütle çekim katı maddenin uyguladığı dirençten daha zayıf kalır). Uzaydaki pek çok cisim yuvarlak bir şekle sahip.
Ay tutulması sırasında Dünya'nın Ay üzerindeki gölgesini gözlemleyen Aristo, Dünya'nın gölgesinin oval şekilde olduğunu, bu durumun Dünya'nın küresel şeklinin kanıtı olduğunu ifade etmiştir. Dünya'nın şeklini kanıtlayan bir diğer durum ise gölge boylarında meydana gelen değişimdir.
Hayır, böyle bir şey söz konusu değil. Dünya'nın manyetik kutupları tersine dönmedi. Güneş batıdan doğmayacak; çünkü bunun olması için Dünya'nın manyetik kutuplarının değil, coğrafi kutuplarının yer değiştirmesi gerekirdi; yani Dünya'nın manyetik alanının değil, kendisinin baş aşağı dönmesi gerekirdi.
Aristoteles 'in ay tutulması sırasında gözlemlediği Ay 'ın yüzeyindeki oval gölge Dünya 'ya aittir bilgisini kullanabilirdiniz. Gemilerin ufuk çizgisinden belirmiyor da sanki dalganın altından çıkıyor gibi gözükmesini dünyamızın küre biçiminde olduğunu göstermek için kullanabilirdiniz.
Galileo, ne pahasına, ne şekilde olursa olsun susturulmalıydı... Engizisyon Mahkemesi'nde son anda 'yok dünya dönmüyor! ' dedi. Cezası ev hapsine çevrildi. 1642 yılında ölünceye kadar insanlardan yalıtıldı, gözleri görmemesine, hastalıktan bitkin düşmesine rağmen... 1633 yılında yapılan mahkemede 'dünya dönmüyor!
Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Gemileriyle sürekli batıya giderse, tekrar yola çıktığı yere döneceğini düşünüyordu. Yolun yarısında hayatını kaybetmesine rağmen arkadaşları yolculuğu tamamlayarak yola çıktıkları yere geri döndüler. Böylece Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlamış ....
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri