Maddenin Kaç Hâli Vardır? Doğada maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzerine dört hâline rastlanır.
Maddenin klasik halleri: katı, sıvı, gaz, plazma
Maddenin klasik hallerinde katı, sıvı, gaz ve plazma vardır. Bu haller günlük yaşamda normal koşullarda gözlenir ve bir maddenin hacmi, şekli ve genel özelliği ile tanımlanır.
Günlük hayatta maddenin dört farklı hâl aldığı görülür. Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka hâlleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi.
Maddenin bilinen 5 hali vardır: katı, sıvı, gaz, plazma ve tuhaf özellikleriyle Bose-Einstein Yoğunlaşması (BEY).
Plazma – maddenin dördüncü hali
Plazma teknolojisi çok basit bir fiziksel ilkeye dayanmaktadır. Enerji girişi altında madde hal değiştirir: katı sıvıya dönüşür, sıvı gaza. Gaza daha fazla enerji girişi olduğunda iyonize olur ve maddenin dördüncü hali olan enerji yoğun plazma haline geçer.
İlgili 34 soru bulundu
Plazma genellikle gaz- ların alt kümesi gibi düşünülse de gaz ve plazma hâli birbirinden farklı davranışlar sergiler. Şimşek, yıldırım, mum, kibrit alevi, kutup ışıkları, volkan lavları, Güneş ve yıldızlar, floresan lamba, neon ışıkları, plazma topu, plazma televizyon maddenin plazma hâline örnektir.
Madde iki kez hâl değiştirmiştir. II. Maddenin kaynama noktası 36 °C'tur.
Bose-Einstein yoğunlaşması (BEY), parçacıkları bozonlardan oluşan maddelerin en alt enerji seviyesinde yoğunlaştığı, kuantum etkilerinin gözlenebildiği maddenin bir halidir .
Süper katılar, katı bir halde düzenlenmiş atomlarla maddenin kuantum halini temsil ediyor. En ilginç yönleri ise herhangi bir sürtünme olmamasına rağmen su gibi akışkan yapıda olmaları. Yani bir süper katı bir sıvı gibi akarken, aynı anda bir katının kristalize yapısına sahip olması gibi alışılmadık bir madde.
Gaz, maddenin 4 temel hâlinden biridir. Bu haldeyken maddenin yoğunluğu çok az, akışkanlığı son derece fazladır. Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur. Katı bir madde ısıtıldığı zaman, katı halden sıvı, sıvı halden de gaz haline geçer.
Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazmadır. Maddenin başka halleri de bilinir. Örneğin; Bose-Einstein yoğunlaşması ve nötron-dejeneje maddesi.
Bunlar hiçbir konsantrasyonda hava veya oksijen ile yanmazlar. Bunlara örnek olarak; Hava • Azot (N2) • Helyum (He) ve diğer asal gazlar {Neon (Ne), Argon (Ar), Kripton (Kr), Kisinon (Xe), Radon (Rn) , • Karbondioksit (CO2), Kükürtdioksit (SO2) verilebilir.
Maddeler doğada üç farklı hali ile bulunur. Bunlar katı ve sıvı ile gaz halleridir. Bazı durumlara ve etkilere bağlı olarak madde katı ya da sıvı veya gaz olabilir.
Maddenin Kaç Hâli Vardır? Doğada maddenin katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzerine dört hâline rastlanır.
Su, çay, yağ maddeleri sıvı halde bulunur. Sıvı Maddelerin Özelliklerini Şu şekilde sıralayabiliriz: * Akışkan halde bulunurlar. * Konuldukları kabın şeklini alabilirler.
Sıvı ve gaz tanecikler dönme hareketi yapar.
Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hâli üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hâli olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı hâldeki su kadar yoğun değildir.
Hem iki basamaklı hem de 3 basamaklı olmak suretiyle birçok farklı basamak sayısı üzerinden sonsuza kadar 12'li katlarını bulmak mümkün. Burada ise 12'nin 200'e kadar olan katları şu şekilde sırası ile ele alınarak yazılabilir; - 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120, 132, 144, 156, 168, 180, 198 …
Katılar kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlar; amorf ve kristal katılardır.
Nazi Partisi'nin iktidara yükselişi nedeniyle 1933'te Almanya'yı terk etti ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti.
1916 yılında Einstein, Genel Görelilik Kuramı'nı ortaya attı. Bu kurama göre yer çekimi, kütlenin varlığı ile oluşan uzay zaman sürekliliğinde eğimli bir alandır. 1921 yılında Albert Einstein, fotoelektrik etki kanunu keşfi ve teorik fizik alanındaki çalışmasıyla fizik dalında Nobel Ödülü'ne layık görüldü.
Plazma içindeki herhangi bir yayılma elektromanyetik dalga hızında gerçekleşirken, bu yayılım gaz içinde ses hızında gerçekleşir. Plazma halinde kimyasal reaksiyonlar, gaz halinden daha büyük hızlarda gerçekleşir. Plazma içinde yüklü parçacıklar arasındaki Coulomb çekim kuvvetleri çok uzak mesafelerde bile etkilidir.
Saf maddelerin erime ve donma sıcaklığı birbirine eşittir. Örneğin suyun donma sıcaklığı 0 C buzun erime sıcaklığı 0 C dir. Saf maddeler erirken veya donarken sıcaklığı değişmez sabit kalır.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri