Bitkisel tedavide makat çatlağı zeytinyağı, bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak yardımcı olur. Bunun aloe vera, Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel içerikler kullanılır. Buna ek olarak da makat çatlağı kremleri bu durumu yaşayan kişiler tarafından araştırılır.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisinde en etkili ve kesin yöntem cerrahi yöntemdir. Burada çatlağın boyu kadar bağırsağın düz kasının kesilmesi hastada %97 oranında şifa sağlar.%3 hasta ameliyat sonrası mutsuzluğu devam eder.
Aloe vera jeli her gün makat bölgesine sürülebilir. Karakafes bitkisi: Karakafes otunun kök ve yaprakları hücre canlanmasına teşvik ederek cilt dokularını yeniler. Bu da fissürün iyileşme sürecini hızlandırır.
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı
Vazelin veya benzeri bir koruyucu krem anüsün yumuşamasına yardımcı olabilir. Lif açısından zengin yiyecekler yemek ve bol su içmek dışkıyı yumuşatmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Tuvalete gitme ihtiyacı hissederseniz, hemen gitmeli ve uzun süre oturmaktan kaçınmalısınız. Makatın temiz tutulması önemlidir.
Çatlakların çoğu normal dışkılama düzeni sağlanırsa; kabızlık veya ishal engellenirse, birkaç haftada kendiliğinden iyileşir. Sıvı tüketimi artırılmalı, bol lif içeren gıdalar daha çok tüketilmeli ve kepek tüketilmelidir. Her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.
Yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde krem dışkılama sonrasında el yardımı ile makat içerisinde doğru ittirilerek kullanılır. Ürünün etkili olması için mutlaka makat içerisine doğru uygulanması gerekmektedir.
Operasyon bölgesinde kesi yapıldığı için hijyen kurallarına dikkat ederek enfeksiyon oluşumunu önlemek gerekir. Makat çatlağı ameliyatı sonrası hasta kısa sürede taburcu edilir ve bir kaç gün içinde normal hayatına ve işine devam edebilir. Anal bölgede yapılan ameliyatlar sonrasında tamamen iyileşme ise haftalar sürer.
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ve lokal anestetik kremler ağrınızı azaltacaktır. Botilinium toksini etkisi en geç 72 saat sonra başlar ve 3 -6 ay kadar devam eder. Bu sürede makat çatlağınız iyileşmiş olur. Çatlağın tekrarlamaması için dışkınızı yumuşak tutacak beslenme düzenine devam etmelisiniz.
Makat çatlağına çoğunlukla neden olan sebeplerden biri de uzun süren kabızlıktır. Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Makat çatlağı ameliyatsız botolinum toksini enjeksiyonu ve lazer ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi uygulanmadığı için iyileşme sağlanmaz gibi bir kanı söz konusu olmayıp bu yöntemlerle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerin çatlak için olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir.
Anal fissür sorunun temel çözümü gaitanın yumuşamasını sağlayan lifli ve sağlıklı gıdalarla beslenip bolca sıvı tüketmektir. Kepekli tahıl, bol yeşil yapraklı sebzeler ve yeterli miktarda meyve ile beslenip günde altı- sekiz bardak su içmek kabızlığı önler ve anal fissürlerin iyileşmesini sağlar.
Topuk ve makat çatlağı için de Bepanthol kullananlar azımsanmayacak kadar çoktur. Bepanthol çatlak kremi kullananlar bu bölgelerde de faydasını etkili bir şekilde görebilir.
- Günde en az iki kez olguların önem derecesine, yayılımlarına ve durumlarına göre, hafifçe masaj yaparak uygulanır. - FİTO bir spatül ve başka uygun bir alet kullanılarak yara bölgesine sürülür. - Gazlı bez ile kapatıldıktan sonra bu bezin krem ile sıvanması önerilir.
Doktorunuz söylemediği sürece, Fucidin H %2 + %1 Kremi açık yaralar üzerinde veya burun delikleri, kulaklar, dudaklar veya genital bölge gibi hassas bölgeler üzerinde kullanmamalısınız.
Yasemin, melisa ve papatya çayları ağrıyı hafifletmekte yardımcı olur. Uygulanan bir diğer yöntem de buz ve oturma banyosu uygulamasıdır. Ilık suyla yapılan oturma banyoları ve buz paketlemesi genellikle faydalıdır. Günde 5-6 defa her seferinde 15-20 dakika boyunca ılık suda oturarak bu tür bir banyo yapmanız önerilir.
Makat (Perianal) Fistülü Rahatsızlığına Isırgan Otu Tedavisi
Isırgan otu gibi bitkisel tedaviler, makat fistülü rahatsızlığının semptomlarını geçici olarak hafifletebilir.
Sert dışkılama, aşırı ıkınma gibi nedenlerle anüsün iç yüzeyinde deride çatlama olur. Makat bölgesinde gelişen bu yara şiddetli ağrıya neden olur ve kasların aşırı kasılmasına bağlı spazma yol açar. Yüksek basınç yara bölgesini besleyen kan akımı azaltır ve iyileşme gerçekleşmez.
Makat çatlağı yani anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki farklı şekilde görülür. Anal fissür probleminin ortaya çıktığı ilk 15-20 günlük süreç akut dönemdir. Bu süre içerisinde makat çatlağının oluşumuna yol açan sebepler giderilirse ve önlem alınırsa tedavi olmadan kendi kendine iyileşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri