Malatya, ekonomik gelişmesinin temelinde Kayısı yetiştiriciliğini önemli yer tutmasına rağmen günümüzde ekonomik kalkınma kaynaklarını çeşitlendirerek daha dengeli bir sektörel yapıya evrilmektedir.
Orta Asya, Orta Doğu ve Mezopotamya'dan gelen ticarî yolların kesişmesi ve batıya geçit veren bir konumda bulunması nedeniyle Malatya, tarihin her döneminde önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Malatya, Kültepe kaynaklarında Melita olarak anılmaktadır.
Malatya'nın isim kökü Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ve Hitit kitabelerinde "öküz başı ve ayağı" ile ifade edildiği belirtilmiştir. "Melit+ava" ise "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. Sonra bu isim "Meliddu", "Melide", "Melid", "Milid", "Milidia", "Melitea" olarak kitabelerde geçmiştir.
1867 yılındaki vilayet nizamnamesi ile Malatya Liva olmaktan çıkıyor ve kaza'ya dönüşüyordu. Bu dönemde, Malatya kazası, Diyarbakır vilayetinin Mamuret-ül Aziz Sancağına bağlı kazası idi. 1877 yılındaki Devlet Salnamesi, Malatya'nın, Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak olduğunu kaydetmektedir.
Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir. Urartu kaynaklarında Melitea, Hitit hiyeroglif kitabelerinde ise Şehir; “Dana başı ve ayağı” ideogramları ile temsil edilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Malatya'nın en güzel ilçesi olarak kabul edilen Yeşilyurt, hem doğal güzellikleri hem de tarihi zenginlikleri ile ünlüdür. İlçenin merkezi, muhteşem parkları, yeşil alanları ve modern alışveriş merkezleri ile dikkat çeker.
Malatya nin yerlisi olarak böğürtlen diyoruz.
Binlerce yıllık tarihi eserleri ve eşsiz doğal güzellikleri sunan turizm kenti... Kayısı, tekstil ağırlıklı sanayisi, dinamik ekonomisi, 800 bini aşan nüfusu, Türkiye'nin dört bir yanına açılan yolları, tarihi ve kültürel değerleriyle Malatya Doğu Anadolu'nun turizmde söz sahibi illerinden birisi olmak istiyor.
Malatyalı ünlüler listesinin başında ise Ahmet Kaya, Ali Kınık, İlyas Salman, Kenan Işık, Ahmet Kutsi Karadoğan (Kutsi), Mehmet Güler, Nursel Köse ve Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç gelir.
DPT tarafından 2003 yılında yayınlanan "İllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması" sonucuna göre Malatya il geneli olarak tüm iller içerisinde sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 41. sırada yer almıştır.
Geç Hitit şehir devletlerinden biri olan Malatya'nın tarihini Hitit hiyeroglif kitabelerinden, Asur krallarının yıllıklarından ve Urartu kitabelerinden öğrenmekteyiz. Asur vesikalarında; Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir.
Malatya, Danişmend Gazi Ahmet zamanında bir saadet ve bolluk ülkesi oldu. Kılıç Arslan tarafından kuşatılan ancak, Haçlıların İznik'i kuşatmaları haberi üzerine bırakılan Malatya, artık Danişmend Gazi'nin fethi ile (18 Eylül 1101) Türk beldesi olmuş, daha sonra da Selçuklular ve Danişmendliler idaresinde kalmıştır.
Malatya'nın en zenginleri Vahap Küçük ismine de yer vermektedir. Malatya'nın en zengin iş insanları listesinde 650 milyon dolarlık serveti ile yer alan bir isimdir.
Malatyalı 6 işadamından Erman Ilıcak, Mustafa Küçük, Ahmet Çalık ve Vahap Küçük'ün Malatya'da yatırımları bulunuyor. Türkiye'deki ilk 3 ise; Murat Ülker (2,9 milyar dolar), Hüsnü Özyeğin (2,6 milyar dolar) ve Ferit Şahenk (2,5 milyar dolar) olarak sıralandı.
9 Haziran 1952 yılında Malatya'da doğan Bülent Ersoy, 1960 yılına kadar Malatya'da kaldı. Asıl adı Bülent ERKOÇ'tur.
Malatya'nın ekonomisi tarıma, tarımsal sanayiye ve hayvancılığa dayalıdır. Faal nüfusun % 60-70'i tarım, hayvancılık, balıkçılık ve kayısı üretimi ile uğraşır. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanı yetiştiriciliği önde gelen hayvancılık faaliyetleridir.
Özellikle kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar Malatya'da yetiştirilen en önemli tarım ürünleridir.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Musa-i Hardi ocaklarına bağlı Kürt-Alevi köyü. yeri?" ] yerleşimi dışında ilçe nüfusu çoğunlukla Sünni Kürttür.
Kasaba Sünni yurttaşlarla Kürt/Alevi yurttaşların birlikte yaşadığı ve bu güne kadar etnik ve mezhebi çatışmaların/gerilimlerin görülmediği bir yerleşim bölgesidir. Nüfus dağılımına bakıldığında yaklaşık olarak nüfusun yüzde 85'inin Sünni, yüzde 15'inin ise Kürt/Alevi olduğu tahmin edilmektedir.
Malatya'nın ilçeleri 13 tanedir. Merkez ilçeler: Battalgazi.
TÜİK'in 2021 verilerine göre, Malatya'nın nüfusu 808.692'dir. Yüzölçümü 12.313 km2 olup, Türkiye'nin en büyük toprağa sahip 21. ilidir. Şehrin en kalabalık ilçesi Yeşilyurt, nüfusu en az olan ilçesi de Battalgazi'dir. Darende ilçesi, Malatya'nın en büyük toprağa sahip ilçesiyken, Doğanyol en küçük ilçesidir.
Türkiye'nin en zengin işadamlarının büyük çoğunluğu Bebek, Vaniköy, Kandilli, Beylerbeyi, Yeniköy, Kuzguncuk ve Anadolu Hisarı'ndaki yalı ve köşklerde oturuyor. Aralarında son yıllarda yapılan ultra lüks villa ve rezidansları tercih edenler de var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri