Türk Milleti'nin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin, Mustafa Kemal Paşa öncülüğünde kurumsallaştığı ve yeni devletin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi'nin 100. yılında; “MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ” diyerek özgürlük yolunu açan kurtuluş ve kuruluş mücadelesinin kahramanlarını saygıyla anıyoruz.
Manda ve Himaye ilk kez 1919 yılında Erzurum Kongresi'nde reddedilmiştir. Sivas Kongresi'nde ise kesin olarak reddedildiği bilinmektedir.
Millî Mücadele döneminde manda ve himaye kavramlarından söz edilince, ilk akla gelen Amerikan mandası olmuştur.
Manda ve himaye bir arada kullanılan bir olgudur. Kendini yönetemeyecek bir halde olan ülkenin, ülkeyi yönetmesi için bir başka ülke veya cemiyete verdiği yetkiye manda denir. Yetki verilen devletin başka ülkeler tarafından işgale uğramasını önlemek amacıyla yönetimi/kontrolü eline almasına ise himaye denir.
Manda (Fransızca: Mandat, İngilizce: Mandate), I. Dünya Savaşı'ndan sonra bazı az gelişmiş kabul edilen ülkeleri, kendi kendilerini yönetecek bir düzeye eriştirip, bağımsızlığa kavuşturuncaya kadar Milletler Cemiyeti adına yönetmek için bazı büyük devletlere verilen yetkidir.
İlgili 20 soru bulundu
Bölgesel bir kongre olmasına rağmen ulusal kararların alınması sebebiyle büyük bir önem taşıyan Erzurum Kongresi'nde, ilk kez manda ve himaye fikri kesin olarak reddedilmiş ve ulusal bağımsızlığın hiçbir taviz vermeden gerçekleşeceği düşüncesi açık bir dille ifade edilmiştir.
Manda bir yönetim biçimidir. Birinci Dünya Savaşı'yla ortaya çıkmıştır. Güney Afrikalı General Smuts savaşın sonunda Aralık 1918'de bir kitapçık yayınladı.
Manda ve himaye kavramları I. Dünya Savaşından sonra ortaya çıkmıştır. Avrupa tarafından ''hasta adam'' olarak nitelendirilen Osmanlı Devleti için ortaya atılan bu kavram, egemenliğin geçici süreliğine başka bir devlete verilmesi demektir.
Sömürgecilik, bir ülkeyi ekonomik yönden sömürmek, o ülkenin yer altı zenginliklerinden faydalanmak demektir. Manda ve himaye ise bir ülkeyi kendi etkisi altına almaktır. Yönetimi ve idareyi devralıp yönetmek demektir.
İngiliz Muhipleri Cemiyeti (İngiliz Dostları Derneği), Sait Molla gibi üyeleri bünyesinde bulundurmuş ve hararetli bir şekilde İngiliz Mandasını savunan mandacı cemiyet. 20 Mayıs 1919'da kuruldu.
Manda, sığıra göre geç gelişen bir hayvandır. Gelişme 6.yaşa kadar devam etmektedir. Ömürleri 30 yıl kadardır. Cinsi olgunluğa ulaşma yaşı sığırdan geçtir; bundan dolayı 1 yaşına kadar erkek ve dişi mandalar bir arada tutulabilmektedirler.
Bu manda ırkı Surti ve Murrah ırkı mandaların melezlenmesi ile elde edilmiştir. Cidago yüksekliği erkek ve dişilerde 132 cm civarındadır. Canlı ağırlıkları erkeklerde 450-475 kg, dişilerde ise 410-450 kg civa¬rındadır. Süt verimleri Murrah ve Surti ırklarının verimlerine benze¬mektedir.
siyasal egemenliğimizi bozaack ve sosyal den- gemizi bozacak ayrıcalıklar tanınamaz. Manda ve himaye kabul edilemez. Milli meclisin hemen toplanarak hükümet merkezini de milli hakimiyetin denetimine bağlı kılmasına çalışılacaktır.
Mondros Ateşkes Anlaşması sonrasında Trakya ve Anadolu'da 31 kongrenin düzenlendiği görülmektedir. Kongrelerin düzenlenmesinde göze çarpan genel amaç, halkın, varlığını korumak için çare arayışıdır.
Sivas Kongresi, 7 günlük çalışmayla devletin önündeki engelleri ortadan kaldırarak, halkı bir bütün halinde, çizdiği program doğrultusunda harekete geçirmeyi sağladı. Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum'da toplanan kongredir.
Manda ve himaye, kendisini yönetecek durumda olmayan az gelişmiş ülkelerin kendi kendilerini yönetecek bir düzeye ulaşana kadar büyük devletlere onlar hakkında verilen bir yetkidir. Manda ve himaye, geleneksel sömürgecilik anlayışının modernize edilmeye çalışılmış bir halidir.
Himaye veya protektora (Fransızca: protectorat, İngilizce: protectorate), uluslararası ilişkilerde devletlerin birbirini tek taraflı olarak koruma alması uygulamasına verilen addır.
Manda ve Himaye fikri ilk kez 23 Temmuz - 7 Ağustos 1919'da toplanan Erzurum Kongresinde reddedilmiştir.
Bu tür mandaların memleketi hiç şüphesiz Hindistan'dır. Hindistan'da en fazla, ve en çok ticari anlamda elverişli manda soyları bulunur. Bunun en önemli sebebi Hindistan'da inek eti yasa dışı olduğu için manda etinin tüketilmesidir.
Muş, manda yetiştiriciliğinde potansiyeli olan bir ildir. İlde 1980 yılında 52.162 baş manda yetiştirilirken bu sayı 2022 yılında 8.252 başa kadar gerilemiştir. Muş ili sahip olduğu su kaynaklarıyla su ve sulak alanları seven mandanın yetiştirilmesi için önemli doğal ortam özelliklerine sahiptir.
Fransız ve İngiliz dillerinde yetki, görev, talimat, vekâlet manalarını ihtiva eden, ülke üzerinde yönetme yetkisinin belirli ölçütlere göre seçilmiş gerçek ya da tüzel kişilere tevdi olunmasıdır.
Amasya Genelgesi'nin sonuçları
İstanbul Hükûmeti ilk kez yok sayılmıştır. Türk milleti, hem İstanbul'a hem de işgalci güçlere karşı mücadeleye çağrılmıştır. Kurtarıcı olarak görülen padişah, Hilâfet, manda ve himaye düşüncesinin yerini millet ve milliyetçilik düşüncesi almıştır.
Bağımsızlık veya istiklâl, bir milletin veya bir devletin, kendi vatandaşları veya nüfusu tarafından erkince yönetilebilmesidir. Yani egemenlik haklarının başkası bir milletin veya bir devletin elinde olmamasıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri