Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur.
Mangala oyunu beş set halinde oynanır. Oyuncuların önünde 6 tane kuyu ve 1 tane hazine kuyuları vardır. Her kuyuya 4 adet taş bırakılmak üzere toplam 48 taş bulunur. Oyuncuların kendi önlerindeki kuyular kendi bölgeleridir.
Oyuna başlarken mevcut mangala hazinesinden taşı alıp her hazneye birer tane taş koyup sağa doğru ilerleme yapılır. Son bıraktığımız taş eğer haznenin sonunda bitiyor ise bir hamle daha şansı tanıyor , eğer bizim son haznemizde bitmiyor ise hamle sırası rakibimize geçiyor .
Türklerden Araplara Mangala adıyla, oradan da dünyaya Mangala, Mankala, Mancala adıyla dağılmıştır. Oyunun 4000 yıllık bir taşı Kazakistan'da Dastarbaşı'nda bulunmuştur. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Alternatif Oyun Şekli (Kale Kuralı)
✰ Oyuncu elinde bulunan taşları dağıtırken elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını 3 yaparsa o kuyu oyuncu tarafından ele geçirilmiş olur. Oyuncu ileride rakibi ve kendisi tarafından bu kuyuya koyulacak tüm taşların sahibi olur.
Mangala gerçekten çok eski dönemlere dayanan ama Osmanlı döneminde de çok yaygın bir şekilde oynanan günümüze kadar ulaşan günümüzde de yaygınlığını sürdüren bir Türk zeka ve strateji oyunudur." bilgisini verdi.
Zekayı büyük oranda geliştiren eğlenceli bir oyun seçeneği olan bu oyunun amacı taşları hazine şeklinde toplamaktır. Mangala'yı oynarken sabırlı davranarak pratik yapmak oyunun her aşamasında keyif almanızı sağlar.
Mangala oyununun geçmişi çok eski tarihlere dayanır. Bazı kayıtlara bakıldığında çöke ski dönemlerde Mangala sadece eğlence amaçlı değil bazı kayıtları tutmak için de kullanılıyordu. Mangala eski zamanlarda taşlar ile değil tohumlar ile oynanıyordu.
Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
Bazı kayıtlara bakıldığında çok eski dönemlerde mangalanın sadece eğlence amaçlı değil bazı kayıtları tutmak için de kullanıldığı görülmektedir. oynanıyordu. Mangala oyunu 2 kişi ile oynanan bir oyundur. olur.
Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangalasında taşlar “asker” olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze “hazine” olarak aktardığımız bölüme Türkler “orda” yani “karargâh” demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Zeka oyunu Mandala: Nedir? Mandala zihinsel planlama ve görsel hafızayı eğitmeyi amaçlayan bir beyin oyunudur. Oyunun amacı, eğlenceli ve görsel olarak temiz bir tasarım yaratabilmektir.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Mangala Oyunu toplam 48 taş ile oynanır. Her kuyuya 4 taş konularak oyun başlar. Oyuncular taşları kuyularda aktarım yaparak tüm taşlarını kendi haznesinde toplamaya çalışır. Tüm taşları toplayan mangala oyununu kazanır.
Oyun seti bittiğinde ,oyuncular hazinelerinde ki taşları sayarlar ve en fazla taşı hazinesine biriktiren oyuncu oyun setini kazanmış olur. Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır. Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.
Mangala oyununun tarihi, yaklaşık 6000 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Orta Doğu, Afrika ve Güneydoğu Asya'da yaygın olarak oynanmaktadır ve her bölgenin kendine özgü bir adı vardır. Türkiye'de "Mangala", Yunanistan'da "Tavli", İran'da "Nard", İsrail'de "Shesh Besh" olarak bilinir.
Mangala ise strateji zeka türüne girer.
Binlerce yıllık bir oyundur. Türk zeka oyunları içinde önemli bir yeri vardır. Kaşgarlı Mahmut, Divanü Lügat'it-Türk adlı kitabında oyunun en eski adını "Köçürme" olarak vermektedir. Köçürme oyunu, dünyada Mankala adıyla, Türk dünyasında ise Dokuz Kumalak, Dokuz Korgol, Mangala gibi yüzlerce adla tanınmaktadır.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Oyun sonunda veya oyun devam ederken hazinesine oyun alanındaki taşların en az yarısından bir fazlasını yani 25 tanesini taşıyan oyuncu oyunu kazanır. Oyunu kazanan oyuncu 1 puan, kaybeden 0 puan alır. Beraberlik durumlarında her iki oyuncuda yarımşar (0,5) puan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri