Mani tipi uyak, dörtlükte yer alan bir, iki ve dördüncü dizenin kendi aralarında kafiyeli olduğu diğer kalan üçüncü dizenin ise serbest uyaklı olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı aaba şeklinde uyaklandığı bilinir.
Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Genellikle birbiri ile anlam birliği olmayan dörtlüklerden oluşmuştur ve bir bölümünün kafiyesi cinaslıdır. Cinaslı olanlarının dört mısradan çok olması dikkat çeken bir özelliğidir. Maniler Türk toplum hayatının bir özetidir.
Aşk, özlem, hasret ve ayrılık gibi konular başta olan ve her konuda yazılan nazım şekline mani denmektedir. Manilerin içeriğinde genellikle halk insanının duygu ve düşüncesi, acıları ve dertleri bulunur. Bu nedenle manilerde eski yıllara ait halkın geçmişini bulmak mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Kendisine has bir ezgi ile söylenen bu nazım biçimi 4 dizeden oluşmaktadır. Uyak düzeni aaxa'dır. Anonimdir ve 7'li hece ölçüsü ile söylenmektedir.
Mani, anormal olarak yükselmiş veya “taşkın” duygudurumla karakterize, kişinin aşırı neşeli ya da öfkeli olabildiği bir durumdur. Manide olan kişiler aşırı enerjik olurlar, düşünceleri hızlıdır, konuşma miktarları artmıştır, gerçek olmayan düşüncelere sahip olabilirler, daha az uykuya ihtiyaç duyarlar.
Mani türleri ve özellikleri: Düz mani. Kesik mani. Yedekli mani.
Düz Kafiye (Düz Uyak)
Bir dörtlükte bütün dizelerin ya da ilk üç dizenin veya birinci dizeyle ikinci, üçüncü dizeyle dördüncü dizenin kafiyeli oluşuna düz uyak denir. Örneğin; “aaaa”, “aaab”, “aabb” gibi.
Maniler 4 dize ve 7 heceden oluşmaktadırlar. Divan Edebiyatında ise manilere tuyuğ adı verilmiştir. Manilerin bazılarında 1. ve 3. dizeleri serbest, ikinci ve dördüncü dizeleri kafiyeli olan maniler bulunur. Burada kafiye düzeni "xaxa" biçimindedir.
Ağıt: Bir kişinin ölümünden duyulan acı. abab – cccb – dddb – eeeb gibi...
Çapraz Kafiye
Bir dörtlüğün birinci ve üçüncü dizelerinin kendi arasında, ikinci ve dördüncü dizelerinin kendi arasında uyaklı olmasına dayanan uyak türüdür. ABAB biçimindedir.
Tam kafiye: İki ses benzerliği üzerinden ele alınan kafiyedir. Zengin kafiye: 3 veya daha fazla ses üzerinden oluşturulmuş kafidir. Cinaslı kafiye: Anlamları aynı olan, ancak yazılışları ve okunuşları benzer şekilde bulunan kelime veya kelime grupları olarak dile getirmek mümkün.
MANİ KELİMESİNİN ANLAMI
Kişinin sevinç, güven ve her türlü etkinliğinin normal olmayan bir biçimde arttığı ruh hastalığı. Bir şeyin yapılmasını önleyen şey, engel anlamına gelir. Bu kelime genellikle mağni şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mani şeklinde olmalıdır.
Düz Mani: Yedişer heceli dört dizeden oluşur. Kafiyeleri cinassızdır. aaba şeklinde uyaklanır. Abab şeklinde uyaklanan maniler de vardır. Konuları: aşk, ayrılık, gurbet, doğa, dostluk, yergi... İlk iki dizesi doldurma dizedir. Asıl söylenmek istenen düşünce son iki dizede söylenir.
Nazım birimi beyit, bend ya da kıta olan şiirlerde, dizelerin sonundaki kelimelerdeki ses benzerliğine kafiye denir. Hem halk ve tekke edebiyatında hem de divan edebiyatında kafiye şemaları aynıdır. Örneğin düz uyakların uyak örgüsü aaaa, çapraz uyakların kafiye örgüsü ise abab şeklindedir.
a) DÜZ UYAK: Her beytin kendi arasında uyaklı olması ile oluşur. Uyak düzeni: aa- bb-cc... b) ÇAPRAZ UYAK: Dört dizeli bentlerle kurulan bir biçimdir. Her dörtlüğün tek ve çift sayılı dizeleri kendi aralarında uyaklıdır.
Tunç uyak, şiirlerdeki ses benzeşmesinin üçten fazla olduğu durumlara verilen isimdir. Tunç Uyak Nedir? Tunç uyak şiir sanatındaki zengin uyaklardan biridir. Şiir mısralarında üç sesten fazla benzeşme olduğu durumlar tunç uyak olarak adlandırılır.
Bir dörtlükte birinci dize ile dördüncü dizenin, aynı zamanda ikinci dize ve üçüncü düzenin uyaklı olmasına sarmal uyak denir. Böylece bir dörtlük içerisinde ilk sıra ile dördüncü sıra aynı uyağa sahip olur. Ayrıca ikinci dize ile beraber dördüncü dize yine aynı uyak kuzeninden yazılır.
genellikle dört mısradan oluşan ve hecenin yedili kalıbıyla söylenen, hafif alay, aşk, ayrılık gibi konuları ağır basan şiir türü. "39 Bu tanımda maninin "şiir türil" olduğu belirtilmekle beraber, mani tanımlanırken şiirde biçimi oluşturan temel özelliklerden nazım birimi ve ölçüye yer verilmiştir.
Halk edebiyatımızın yaygın türlerinden biri olan mâniler halkın sözlü anlatım geleneğinde yaşayarak günümüze kadar ulaşmış anonim halk ürünleridir. Mânilerin güldürme, eğlendirme, duygu ve düşünceleri kolayca aktarma, kültürel ögeler barındırma gibi pek çok işlevinden söz edilebilir.
Maniler, yoğun olarak Hıdrellez de kullanılır.Hıdrellez dışında kına gecelerinde de kadınlar arasında söylenilen türkülerin çoğu da mani bağlantılı türkülerdir. Ramazan Ayında sahur zamanın da Ramazan Manileri olarak adlandırılmış ve davul eşliğinde söylenilen maniler vardır.
Maniler dört mısralık şiirlerdir. Genelde yedi ve sekizli hece ölçülerinde, uyaklı olarak söylenirler.
*Birinci ve üçüncü dizeleri serbest, ikinci ve dördüncü dizeleri uyaklı (xaxa) mâniler de vardır. Mani Çeşitleri: Düz (Tam) Mani: *Yedişer heceli dört dizeden oluşur.
Mani Türk halk şiirinin en küçük nazım şeklidir. Manilerde söylendiği yöre insanının düşünce yapısını ve duygulanmalarını buluruz. Maniler her yörede kendine özgü bir gelenekle söylenir. Mani söyleme kültürel değişim ve gelişim nedeniyle her geçen gün azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri