Marmaray Hat Altyapısı Deniz seviyesin 55 metre altında bulunan tünel, dünyada en derine daldırmış yapı olarak kabul edilmektedir. 13.6 kilometre uzunluğundaki bu tünel; 9.8 kilometrelik bir delme tünel, kazma-örtme yönetimini kullanan 2.4 kilometrelik başka bir tünel ve 14 kilometrelik bir tüp tünelden oluşmaktadır.
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul şehrinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ile Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013 tarihinde Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.
Bugüne kadar inşa edil- miş batırma tüp tüneller arasında en de- rine yapılmış tüneller olan Marmaray tü- nelleri en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından ge- çiyor. Boğaz'ın altındaki kısımda Asya'dan Avrupa'ya doğru alçalarak giden tünelle- rin eğimi en fazla %1,8.
Marmaray, İstanbul Boğazı'nın altında inşa edilen Marmaray Tüneli'nin inşa edilmesi ve Avrupa Yakasındaki Halkalı Tren İstasyonu ile Anadolu Yakasındaki Gebze Tren İstasyonu arasında yer alan ve Marmara Denizi boyunca uzanan mevcut B1 ve B2 banliyö hatlarının modernizasyonu sonucu hayata geçirilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Projenin 5,4 km'lik kısmı deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor. Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi.
Marmaray projesi Sirkeci-Üsküdar deniz altında tüp tünel, Asya yakasında Üsküdar- Gebze ve Avrupa yakasında Sirkeci-Halkalı karadan olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmada Marmaray Projesi ile ilgili trafik tahminleri geleneksel 4 adım ulaşım modeli kullanılarak yapılmıştır.
Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanının 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla ...
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
Türkiye'nin İstanbul ve Kocaeli şehirlerinde hizmet veren Marmaray'ın kırk üç istasyonu vardır. Otuz sekiz tanesi İstanbul'da, beş tanesi Kocaeli'de yer alan istasyonların tamamı engelli erişimine uygundur. Sirkeci, Üsküdar ve Yenikapı istasyonları yer altında, diğer istasyonlar ise hemzemindir.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
Marmaray 25 bin volt kullanır. 34 bin beş yüz voltluk herhangi bir şebekeden kabloyla alınır.
Marmaray Yenikapı istasyonunda tren geçeceği sırada raylara atladığı öne sürülen 15 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti. Marmaray'ın Yenikapı istasyonunda 15 yaşında olduğu öğrenilen A.Ö. isimli genç kız, tren istasyonundan raylara atladı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.
Marmaray'a ilk binildiğinde tam ücret tarifesi çekilirken, inilen istasyonda aradaki fark İstanbulkart'a iade cihazlarından geri iade ediliyor. Marmaray 2023 tam bilet tarifesi en az taşımada 15,00 TL, tam parkur taşımada 33,20 TL olarak belirlendi.
Mustafa Kemal Tren İstasyonu, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Küçükçekmece ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde İstasyon Caddesi ve Hatboyu Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.
Paniğe neden olan olayla ilgili Marmaray'dan yapılan açıklamada, "Bir yolcunun amacı dışında yangın butonuna basması sonucu yangın alarmı devreye girmiş, otomatik istasyon boşaltma anonsu yapılmıştır" denildi. İstanbul'da akşam saatlerinde hareketlilik yaşandı.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Boğaz tüp geçişi 1,4 kilometrelik uzunlukta, deniz zeminine göre 55 metre derinlikte inşa edilen Marmaray, banliyö hatlarının iyileştirilmesi tamamlandığında Gebze ile Halkalı arasındaki 3'ü derin istasyon olmak üzere toplamda 42 adet istasyonun bulunacağı yaklaşık 76,5 kilometrelik parkur, 105 dakikada katedilecek.
Avrasya Tüneli kaç şiddetinde bir depreme dayanıklıdır? Mw 7,25 büyüklüğünde bir depremin Ana Marmara Fayı'na ortalama 17 km mesafede bulunan Avrasya Tüneli'nde yaratacağı şiddet EMS'98 ve MMI ölçeğine göre ortalama 8 olacak. Ancak Avrasya Tüneli'nin deprem tasarımı 9 şiddetinde bile hasar görmemesini temin edecek.
Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır. İki şirketin global deneyimi, Avrasya Tüneli'ne güç katıyor.
57 kilometre uzunluğu, 2300 metre derinliğiyle dünyanın “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli, çapraz geçişler, erişim tünelleri ve şaftlarla birlikte toplam 152 kilometreye ulaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri