Ancak Mars, yaklaşık her iki yılda bir, sanki yolda bir şey unutmuşçasına iki-üç ay boyunca geriye, yani doğudan batıya doğru hareket eder. Buna tersinir hareket ya da geri devinim denir. Gerçekte Mars'ın yörüngesi üzerinde ters yönde hareket etmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Yörünge ve kendi çevresinde dönüş
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür.
Bu kaotik süreçte muhtemelen ilk oluşanlar dev karasal gezegenlerdi, fakat bunlar birbirlerinin yörüngelerini bozmuş veya kendinden daha ufak yeni oluşum aşamasındaki gezegenler ile çarpışmış olabilir. Bu kaotik ortamda, Venüs tam bilinmeyen bir nedenle kendi ekseni etrafında ters dönmeye başlamış.
Mars Salı günü 62,1 milyon km ile Dünya'ya en yakın mesafeye yaklaştı. İki gezegenin yeniden bu kadar yaklaşması için Eylül 2035'i beklemek gerekecek. Mars ile Dünya'nın en yakın mesafede buluşması, Kızıl Gezegen'in Güneş'e en yakın olduğu, Dünya'nın ise en uzak olduğu noktada gerçekleşiyor.
Güneş Doğu'dan doğup Batı'dan batması, Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönüşünün saat yönünün tersine doğru olmasından kaynaklıdır. Saat yönünün tersine dönen gezegenler; Merkür, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve Neptün'dür. Venüs ve Uranüs gezegenleri diğer gezegenlerden farklı olarak saat yönünde dönmektedirler.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak Mars, yaklaşık her iki yılda bir, sanki yolda bir şey unutmuşçasına iki-üç ay boyunca geriye, yani doğudan batıya doğru hareket eder. Buna tersinir hareket ya da geri devinim denir. Gerçekte Mars'ın yörüngesi üzerinde ters yönde hareket etmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Gezegenlerin dönüş yönleri değişir mi sorusunun cevabı ise hayırdır. Gezegenlerin dönüş yönleri, çok büyük bir kuvvet veya etki olmadıkça değişmez. Gezegenlerin dönüş hızları ise zamanla çok az da olsa azalabilir. Bunun nedeni ise gezegenlerin uyduları veya Güneş'in gelgit kuvvetleri gibi faktörlerdir.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Yakın gelecekte ilk yörünge testinin yapılması planlanan bu araç, bir dönüm noktası olma potansiyeli de taşıyor. 2025 yılında Ay'a insan göndermeyi planlayan NASA, görevini Ay'dan Mars'a gerçekleşecek bir görev olarak görüyor. NASA uzmanları ise görevin 2040'lı yıllarda gerçekleşeceğini düşünüyor.
- Eğer Ay, Dünya'ya daha fazla yaklaşırsa, Dünya'nın yerçekimi alanı Ay'ın yörüngesini bozabilir ve Ay, Dünya'ya doğru düşmeye başlayabilir. Bu durum, Ay'ın Dünya'ya düşmesiyle sonuçlanabilir ve muhtemelen dünya çapında ciddi sonuçlara neden olur.
Merkür, Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegen. Yaklaşık 88 Dünya gününe eşit yörünge süresi ile yörüngesinde Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerden daha hızlı devinir. Kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yaklaşık 59 günde tamamlar. Bilinen hiç doğal uydusu yoktur.
Yani şu an Güneş sisteminde yer alan ve en küçük gezegen Merkür'dür. Dünyanın yaklaşık olarak %38'ine kadar sahip yerçekimi bulunmaktadır. Aynı zamanda Güneş sisteminde en hızlı dönen gezegen olarak da öne çıkar.
Güneş sisteminde kendi ekseni etrafında en hızlı dönen gezegen Jüpiter'dir. Bir başka ifadeyle gün süreleri en kısa olan gezegen Jüpiter'dir. Jüpiter'in kendi ekseni etrafındaki bir turunu tamamlaması Dünya saatiyle 9,9 saat sürmektedir. Yani Jüpiter'in bir günü yaklaşık 9,9 saat sürmektedir.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Peki Mars'a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Bilim insanları gezegen araştırmalarında elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor. Bu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte 1971 yılında Mariner 9, Mars'ın yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
Dahası Dünya deniz seviyesinin binde 6'sı kadar basınca sahip olan Mars atmosferinde nefes almak da imkansız (pratikte uzay boşluğu sayılır) ve atmosferde oksijen yerine yüzde 95 oranında zehirli karbondioksit gazı bulunuyor. Ayrıca Mars yüzeyinde sıvı su, akarsular, göller, denizler ve içme suyu da bulunmuyor.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Ay'a Yolculuk
İlk insanlı Ay yolculuğu, Apollo Projesi kapsamında 16 Temmuz 1969'daki fırlatışla hayata geçirilen Apollo 11dir. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir.
Kızıl Gezegen'e geri dönüşü olmayan bir yolculuğa çıkmak üzere gönüllü olanların yüzde 99,5'i elendi. İkinci tura kalan 1058 kişi içindeki 6 Türk'ten 3'ü isminin açıklanmasına izin verildi: Dr. Güler Ergun, Yasemin Higgins ve Ece Kabadayı. 2023 yılında Dünya'dan dört kişi bir daha geri dönmemek üzere Mars'a gidecek.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Bu soruya “Cassini ile Satürn'ü 12 yıldır yeterince inceledik ve Jüpiter'e giden son uzay sondası Galileo da 2003'te görevini tamamladı. Artık Jüpiter'e yeni sonda göndermenin zamanı geldi” diye cevap verebiliriz. Ancak Juno seferinin asıl amacı başka: Galileo Jüpiter'in bulutları ve uydularını inceledi.
İki yılda bir gerileyen Mars; Merkür, Venüs gerilemeleri kadar önemli bir yer tutar hayatımızda. Mars'ın temel disiplini hayatta kalmak için mücadele etmek, savaşmaktır.
Dünyanın dönüş yönünün çekirdeğin dönüş yönü belirlemiyor. Geçmişte bir çok kez çekirdeğin dönüş yönü değişsede dünyanın dönüş yönü değişmemiştir.
Ancak Dünya, Evren içerisinde kendi etrafında dönen tek cisim değildir. Bildiğimiz neredeyse bütün gök cisimleri (özellikle de gezegenler ve yıldızlar) kendi etraflarında dönmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri