Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, Mars'ta "yaşam olmaması"nın, gezegen "kabuğunun süngersi yapısı nedeniyle yüzey sularını emerek kurutması"ndan kaynaklandığını açıkladılar.
MARS'TA YAŞAM ALANLARI
Sizlerin de bildiği gibi Dünya atmosferi bizi Güneş'in zararlı ışınlarından koruyor. Fakat Mars, Dünya'dan 100 kat daha ince bir atmosfere sahiptir. Bu nedenle Güneş'ten gelen zararlı ışınlar Mars yüzeyine kadar ulaşır ve orada yaşayanlara zarar verebilir.
Graham, NASA'nın Youtube kanalındaki kısa bir videoda, Mars'ta yaşamın geçmişte var olmuş olabileceğini, ancak gezegenin mevcut durumunun herhangi bir canlı organizma için neredeyse hiç şans bırakmadığını açıkladı.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, Mars'ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı.
Aralarında ABD'deki Brown Üniversitesi'nden Jim Head'in de bulunduğu araştırmacılar, Mars'ta gezegenin donma derecesinin üzerinde ısınmasını sağlayacak koşulları simüle etti. Bunun sonucunda yüzeydeki ve yüzey altındaki buzlar eridiğinde sıvı halde suyun oluştuğu dönemler ortaya çıktı.
İlgili 18 soru bulundu
Yine NASA'nın açık kaynakları incelendiğinde Mars'tan gelen ilk görüntülerin ise Mars'a ilk iniş yapan araç olarak Viking 1 tarafından 20 Temmuz 1976 tarihinde gönderildiği belirlendi.
NASA'nın bir keşif aracı, Mars'ta çeşitli türlerde organik moleküller buldu. Bilim insanları maddeyi, Perseverance keşif aracının Mars'taki Jezero Krateri'nde tespit ettiğini söyledi.
Dahası Dünya deniz seviyesinin binde 6'sı kadar basınca sahip olan Mars atmosferinde nefes almak da imkansız (pratikte uzay boşluğu sayılır) ve atmosferde oksijen yerine yüzde 95 oranında zehirli karbondioksit gazı bulunuyor. Ayrıca Mars yüzeyinde sıvı su, akarsular, göller, denizler ve içme suyu da bulunmuyor.
Mayıs 2022'de Kızıl Gezegen'de şiddetli bir deprem meydana geldi. 4,7 büyüklüğündeki bu deprem Dünya'da olsa, çok da büyük bir olay sayılmazdı. Ancak jeolojik açıdan çok daha sakin bir gezegen olan Mars'taki bu deprem, gezegen bilimcilerin görmeyi beklediklerinden çok daha büyüktü.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor. Şurada Paylaş! Hem Dünya hem de Jüpiter, ne kadar yakın olduklarını değiştiren eliptik bir yönde hareket eder. Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
NASA Mühendisi Oğuz,"Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek" dedi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz, "Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
Maalesef hayır. Mars'ı Ay büyüklüğünde görmeyeceğiz. Mars'ın gökyüzünde bir dolunayla yan yana göründüğü zamanlarda, Mars'ın çapı, dolunayın çapının ortalama 1/140'ı kadar görünür. 27 Ağustos 2020'de de başka bir tarihte de Mars Dünya'dan dolunayın göründüğü kadar büyük görünmeyecek.
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir. Bir Mars yılı 1.8809 Dünya yılıdır, yani Dünya zaman birimiyle tam olarak 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saattir.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Uzay Yarışı, yapay uyduların öncü fırlatmalarını, Ay'a, Venüs'e ve Mars'a robotik uzay sondalarını ve alçak Dünya yörüngesinde ve nihayetinde Ay'da insanlı uzay uçuşunu getirmiştir. Sol üstten saat yönünde: Sputnik 1 uydusunun bir modeli. Ay'daki astronot Buzz Aldrin. Apollo 11 görevinde Saturn V roketi havalanıyor.
Mars atmosferi düşük bir yoğunluğa sahip olması nedeniyle radyasyon çok az perdelenerek gezegenin yüzeyine ulaşabilmekte ve Mars bundan ciddi olarak etkilenmektedir3. Galaktik kozmik ışınlar derin uzayda çarpışma veya patlama yoluyla meydana gelen yüksek enerjili parçacıklardır.
Mars'ta Kar Yağar
Ama bizim bildiğimiz kardan biraz farklı: Mars, Dünya'ya göre çok soğuk olduğundan, var olan su neredeyse tümüyle donmuş halde toprakta ve buzullarda hapsolmuş durumda. Atmosferde bulunan su buharı ise bulut oluşturup yağışa sebep olabilecek kadar yoğun değil.
Mars toprağı çoğunlukla bazaltik tozdan (yıpranmış volkanik kaya parçaları) oluşuyor. Dünya'daki volkanik bölgeler besin açısından yoğundur, aynı şekilde Mars'ın volkanik bölgelerindeki toprakta da benzer besinlerin yer aldığı düşünülüyor. Bununla birlikte Mars toprağında organik karbon eksikliği bulunmakta.
Hem de onca farklılığa rağmen. Dünya'nın ortalama sıcaklığı 20 dereceyken Marsın ortalama sıcaklığı -60 derecedir.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
NASA 8 Şubat 2023'te Mars'ta suyun varlığına dair en güçlü kanıtın bulunduğunu bildirdi. NASA'nın Curiosity isimli uzay aracı Mars'ın kuru olduğu tahmin edilen bölgesinde eski bir gölün izine rastladı. Su dalgalarına dair şimdiye kadar bulunan en net keşif olduğunu aktardı.
Mars 4 milyar önce okyanuslarla kaplıydı ve Dünya gibi yüksek oranda oksijen içeren kalın bir atmosferi vardı. Ancak, zamanla atmosferini kaybederek hayata düşman soğuk ve kurak bir dünyaya dönüştü. Maven güneş rüzgarının Mars atmosferini yok ettiğini gösterdi. Peki bu nasıl oldu?
Buna göre Mars'ta eskiden yer aldığı düşünülen okyanuslar ve nehirlerin kuruması, gezegenin küçük olmasından kaynaklanıyor. NASA'nın Curiosity ve Perseverance gibi uzay araçlarının incelemeleri sayesinde bilim insanları, Mars'ın yüzeyinde çok eski dönemlerde sıvı halde su bulunduğu sonucuna ulaşmıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri