Araştırmanın sonucunda Türk masallarında en sık görülen değerler duygu, duygulanım, itaat, itibar, dindarlık, destek ve güç olduğu, Japon masallarında ise sık görülen değerler olarak başarı, duygu, duygulanım, güç, dindarlık ve destek değerlerinin ön plana çıktığı görülmektedir.
Bu değeri 7 masalda yer alan sorumluluk, 6 masalda yer alan yardımseverlik, 5 masalda adalet, dürüstlük, sabır, sevgi, 4 masalda öz denetim, saygı, 3 masalda ise vatanseverlik değeri takip etmektedir. Tüm dünya milletlerinin masallarında yer alan en önemli değerlerden biri dostluktur.
Sosyal hayatın belli bir düzen içinde olması, her zaman ve her yerde aranan evrensel değerler (sevgi, saygı, dürüstlük, doğruluk, yardımseverlik, adalet, sabır, dostluk, hoşgörü sorumluluk, özdenetim, öz güven, vb.)
Masallarda kişiler genellikle olağanüstü nitelikler taşır. İyi ve kötü karakterler mutlaka vardır. Masallarda yer ve zaman belirsizdir. Genellikle fantastik ve hayali yerler kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Masalda yer alan kişi sayısı fazla ve çarpık olup olağanüstü canlılarla karışıktır. Anlatılan konu tamamen hayal ürünüdür ve gerçeği yansıtmayan konulara yer verilmez. Yer ve zaman kavramları belirsiz olup, kahraman olağanüstü canlılara karşı mücadele içindedir. Masal türleri arasında gerçekçi masallar da bulunur.
Masallar, salt metinlerden ibaret olmayıp toplumun ve doğal olarak toplumu oluşturan bireylerin hoşça vakit geçirmesi, eğlenmesi, eğlendirmesi; değerlere, toplum kurumlarına ve törelere göre toplumun eğitilmesi; kültür aktarımını sağlayarak topluma yardım etmesi fonksiyonlarıyla öne çıkar.
Bilinmeyen bir yerde ve zaman içinde geçen durumdaki olayların anlatılmasının söz konusu durumda olduğu yazın türüne masal denir. Masalların yazılmasındaki amaç ise çocuklara öğüt vermektir. Bu bakımdan da sözlü edebiyat geleneğinin çok önemli bir parçası olarak varlık gösterirler.
Çocuğun kavram gelişimini arttırırken zihinsel gelişimine katkıda bulunur ve olmayanı düşünmesine yani hayal kurmasına olanak verir. Bu da çocukların gelişmekte olan iç ve dış dünyasına katkıda bulunur ve yaratıcı düşüncelerini harekete geçirir. Bir diğer önemli şey ise çocuk dinlemeyi öğrenir.
Masallarda yalın, duru bir dil ve anlatım söz konusudur.
Masalların başında, ortasında ve sonunda kalıp sözlere yer verilir . Masallarda iyilik, güzellik, doğruluk, yardımseverlik gibi evrensel değerler yer alır; dinî ve millî ögelere yer verilmez.
Psikoloji ve pedagoji, masal metinlerinin eğitimde önemli bir yere sahip olduğunu kabul eden disiplinlerdir. Pedagoglara göre masalın dört temel fonksiyonu vardır: 1- Eğlenme Fonksiyonu, 2- Psikolojik Fonksiyon, 3- Eğitim Fonksiyonu, 4- Toplum Hayatına Hazırlama Fonksiyonu.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masalı, öykü ve destan gibi türlerden ayıran en temel özellik ise gerçek dışı ögeler barındırması, zaman ve mekan kavramının bulunmamasıdır. Masallarda konular, belli olmayan bir zamanda geçer. Hatta bu yüzden birçok masalın tekerleme bölümünde "Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde" ifadesi kullanılır.
Masallar, çocukların hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine katkı sağlar. Hikayeler, farklı dünyaları keşfetmelerine ve kendi hikayelerini hayal etmelerine ilham verir. Masallar, karakterlerin duygusal deneyimlerini anlama ve empati kurma yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olur.
Masallar ve hikâyeler, Türk kültürünün en canlı taşıyıcılarındandır. Düğün, cenaze, kahramanlık, yeme-içme tarzı, aile yapısı ve yaşantısı, din-insan, devlet-insan, doğa-insan ilişkilerinin Türk hayat pratiklerindeki yansımaları, bu 13 masal ve hikayede temel unsurları ile gözlemlenmektedir.
Hemen hemen bütün masallarda dinleyicilere verilen mesaj: Onları iyiliğe, dürüstlüğe, güzelliğe, doğruluğa, çalışkanlığa yöneltecek evrensel, ortak bir mesajdır. Kültürlerarası evrensel ortak değerlerin oluşup yayılmasında masalların son derece önemli bir yeri ve rolü olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Masallar sembolik dil, mitik dönem ve temalarla bir anlatım planı içinde kurulan yapı birimlerinden oluşur. Yapı birimleri olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân ile sembolik dil ve anlatım masalın insanın mitik biyografisine dair işaret ettiği göstergeler bütünüdür.
Tamamen hayal ürünü olan, bilinmeyen bir yer ve zamanda geçen, dinleyicileri inandırmak iddiası bulunmayan nesirle söylenen kısa anlatı türüdür. Değişik bölgelerimizde, metel, matal, metelok, mesel, mesele, misal v.b. olarak adlandırılır.
Masallar, çoğu zaman kültürler arasında küçük farklılıklarla paylaşılır, aynı masalın farklı versiyonlarını okumak çocukların diğer kültürleri anlamalarına ve tanımalarına yardımcı olabilir. Genellikle hikâyeler, yalnızca uzak krallıklara götürmekle kalmaz, aynı zamanda önemli dersler de verebilir.
Masallar genellikle toplumun kültürel ve ahlâkî kurallarını hayal ürünü motiflerle ve gerçek üstü kahramanlarla dinleyiciye ulaştırırlar. Bu nedenle masalların eğitimsel işlevleri önemsenmiş ve özellikle çocukların masalla beslenmesinin onların gelişimi açısından yarar sağlayacağı sıkça vurgulanmıştır.
Olağanüstü olayların anlatıldığı ve gerçek hayatta olmayan varlıkların yer aldığı bir öykü türü olan masalın bölümleri bulunur. Masal kaç bölümden oluşur diyenler için bu öyküler, toplamda beş kısımdan meydana gelir. Sırasıyla masal bölümleri arasında, döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek yer alır.
Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan masallar, Türk kültüründe ve edebiyatında önemli bir yer tutar. Sıklıkla doğa üstü olayların anlatıldığı bu eserlerde kendi içerisinde dörde ayrılır. Hayvanların konuşturulduğu kısa masallara Fabl denir. Gerçekçi masallarda ise doğa üstü olaylara yer verilmez.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir. Avrupa'da ise masalcılığın temellerini Fransız sanatçı La Fontaine atmıştır.
Her masal toplam beş bölümden oluşur. Bu bölümler diğer nesir türlerinden farklı olarak ''giriş- gelişme- sonuç'' olarak adlandırılmaz. İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri