Koronavirüs döneminde salgını önlemek amacıyla kesilen maske cezalarının iade edilip edilmeyeceği, cezalarını ödeyen vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Vergi Dairesi Müdürlüğü'ne doldurulup verilecek başvuru formuyla birlikte maske cezaları geri iade edilecek.
İdari Para Cezanın iptali için nereye başvurulması gerekmektedir? Sokağa çıkma yasağı kapsamında tarafına idari para cezası kesilen bir kişi ceza tutanağının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edebilir.
Ödeme, cezayı veren birime hizmet veren muhasebe birimine, mal müdürlüğüne veya defterdarlık muhasebe müdürlüğüne yapılmışsa, başvuru ödemenin yapıldığı muhasebe birimine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer muhasebe birimleri aracılığıyla yapılabilecek.
Söz konusu bu cezaların sorgulanması halinde cezanın sisteme işlenmesi ise 3 gün ile 7 gün arasında gerçekleşmektedir. E-Devlet üzerinde birden fazla işlem gerçekleştirilebildiğinden genellikle de plaka üzerinden yazılan söz konusu trafik cezaları da kontrol edilip, ödeme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan maske ve mekan denetiminde uygulanan cezaların ödenmemesi durumunda bazı kamu kurumlarında işlem yapılmayacağını söyledi.
İlgili 15 soru bulundu
Maske cezası sorgulama işlemi için E-Devlet şifresinin olması veya internet vergi dairesi kullanıcı kaydının bulunması yeterli olmaktadır. İnteraktif vergi dairesi dışında vergi dairelerine giderek de sorgulanabilen maske cezası, 900 TL'den başlamaktadır.
Trafik Cezası Kaç Gün İçinde Ödenmeli? Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
E-Devletten maske cezası sorgulama 2023 kolaylıkla yapılabilecek bir işlemdir bunun için kişilerin kendi bireysel e-Devlet hesabına giriş yapmaları ve bu sistem üzerinden kendilerine yazılmış olan maske cezasını arama işlemlerinden bulması gereklidir.
Araç sahipleri PttAVM.com, HGS Kurumsal, HGS Web ve Mobil Uygulamaları üzerinden PTT ayrıcalığı ile Trafik Cezalarını da zahmetsizce sorgulayabilecekler. Plaka No ve TCKN/VKN bilgilerinizi girerek Trafik Ceza tutarlarınızı kolayca sorgulayabilir ve ödemenizi güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.
1. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesinden genel olarak Ceza Sorgulama ve Ödeme seçeneği üzerinden sorgulama yapılabilir. Aynı zamanda e-devlet'te Gelir İdaresi Başkanlığı bölümünden de Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme yapılması mümkündür.
Yeni tip corona virüs (Covid-19) önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik sürecin ayrıntıları belli oldu. 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde yapılan ödemelerin iadesi gerçekleştirilecek.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
En üst tutar ise 2020 yılında 3180 TL iken 2021 yılında 3469 TL olarak uygulanacak. Bu durumda valilik ve kaymakamlık makamlarınca yukarıdaki değerler arasında Maske Takmama, Sokağa Çıkma Yasağı ve Sosyal Mesafeye Uymama gibi cezalar için en az 860 TL ve en fazla 3469 TL idari para cezası yazılabilecek.
İpc olarak karşıma 900 TL borç çıkıyor. 9372 --93 sayılı umumi hıfzıssıhha kanuna göre verilen ipc cezası çıktı. Araştırdım pandemi döneminde yazılan cezalarmış. Ceza tarihi 2020, vadesi 12/12/2021.
Zabıta tarafından 387 TL para cezası uygulaması, Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir.
Maske cezalarının iadesi için başvuru formu nasıl doldurulur? Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği ile Covid-19 önlemlerini ihlal edenlere kesilen cezaların iadesine yönelik süreç başladı. Tebliğe göre; yapılan ödemeler 31 Aralık 2024'e kadar başvurulması halinde iade edilecek.
Adınıza kayıtlı trafik cezası olup olmadığını öğrenmek için size en yakın emniyet müdürlüğüne gidebilirsiniz. Ya da internet yoluyla, e-devlete kayıtlı T.C kimlik numaranızla adınıza yazılmış olan trafik cezasını öğrenebilirsiniz.
Pandemi ceza iadesi için başvuru nasıl yapılır? 9 Kasım 2022'den önce tahsil edilen cezaların iade için başvuru formunun doldurularak varsa idari yaptırım karar tutanağı ve ödeme belgesinin birer örneğinin dilekçeye eklenerek 31 Aralık 2024'e kadar ödemenin yapıldığı idari birime başvurulması gerekiyor.
Torba yasa kapsamında görüşülen konulardan birisi de Pandemi cezaları oldu. 14 Temmuz'a kadar mecliste görüşülüp kabul edilmesi beklenen torba yasada, COVID-19 salgını sırasında alınan önlemler kapsamında 11 Mart 2020'den 9 Kasım 2022'ye kadar geçen sürede kesilen cezalar iade edilecek.
İdari para cezaları kişinin adli sicil kaydına (sabıka kaydına) işlenmemektedir.
2023 yılında emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'dir. 436'nin %25'i 109 TL'dir. 436 – 109 = 327 TL olarak ödemenizi yapabilirsiniz. Yani ceza kesilen tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız 436 TL yerine 327 TL ödersiniz.
Nüfus ve aile cüzdanını kaybetmenin cezası 67 TL para cezasıdır.
İdari Para Cezalarında faiz uygulaması bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri