Pamuk, müzenin açılışının 10. yılı dolayısıyla hazırlanan eserlere ilişkin düzenlenen toplantıda, Masumiyet Müzesi'nin aynı isimli romanıyla ilgili olduğunu belirterek, "Müzede, romandaki kahramanların kullandığı eşyalar, resimler, hayaller ya da onların havasını gösteren şeyler sergileniyor." dedi.
Masumiyet Müzesi romanı, başkahramanlar olan Füsun ve Kemal'in aşk hikâyelerini anlatıyor. Müzede ise romanda anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler, romanda bahsedilen sıraları ile kutu ve vitrinlerde sergileniyor.
1975 yılında başlayan hikâye, tekstil zengini Basmacı ailesinin okumuş 30 yaşındaki oğulları Kemal ile uzak akrabaları, yoksul Keskin ailesinin 18 yaşındaki güzel kızı, tezgahtarlık yapan Füsun arasındaki aşkı anlatmaktadır.
Masumiyet Müzesi, 50 yıl önce, İstanbul'da yaşayan bir ailenin eşyalarının toplandığı mütevazi bir İstanbul müzesi iddiasında. Bu iddia apaçık bir davet sunuyor zira kitabı okumayanı da yakalıyor. Objelerle ruhu olan bir mekan yaratılmış, zaman dondurulmuş sanki. Müzedeki sergileme yöntemi de ayrı bir konu.
Ta ki bir roman karakteri olarak öyküye dahil oluncaya kadar. Gerçekten de kitabı bitirdikten sonra masumiyeti ve kitabın adını daha net bir şekilde hayal edebiliyorsunuz. Masumiyet Müzesi isimli kitap yayın tarihinden sonra 2012 yılında bir hayal olarak gerçeğe dönüştü.
İlgili 24 soru bulundu
Bu müzede de belki aynı şeyi yapıyoruz. Buradaki özel durum şu; hayali bir hikayenin gerçek nesneleri var. Bir yandan bu hakiki eşyaların ima ettiği güçlü bir gerçeklik duygusu var müzede. Bir yandan da roman kahramanı olan Füsun'la Kemal'in aşkının hayali yani var ama bu ikisi yavaş yavaş birbirine içine geçiyor.
Orhan Kemal'in evini müzeye çevirmesinden ve burada masumiyet adlı romanindan esinlenerek yapılan müzedir. Giriş katında Orhan Kemal'in romanı satılmaktadır girişler ücretlidir Müzekart geçerli değildir Muhakkak burayı ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
Hatıraların Masumiyeti Film Konusu
Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 2009'da yayımlanan Masumiyet Müzesi eserinden yola çıkarak İstanbul Çukurcuma'da açtığı müze, İngiliz belgeselci Grant Gee'nin kamerasıyla bir sinema filmine uyarlandı.
Nobel Ödülüne sahip tek Türk yazar olan Pamuk'un Kırmızı Saçlı Kadın eseri de diğer romanları gibi tarihi motiflerle ve merak unsurları ile dolu bir roman. Romandaki kahramanımız Cem'in, eczacı babası siyasi nedenlerden dolayı bir gün ortadan kayboluyor.
Müzeye giriş ücreti 1 yetişkin için 15 TL 'dir.
Masumiyet Müzesi adlı Orhan Pamuk romanı, roman olma sebebiyle kurmaca bir eserdir.
Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi adlı romanı hem bir klasik olmayı hedeflemiş modern bir dönem romanı hem de bir postmodern romandır. Masumiyet Müzesi'nin Postmodernist Yapısal Eleştiri bağlamında çözümlemesi yapılırken “yapısökücü” ve “yeniden yapılandırmacı” yöntemler yansıtmalı olarak birlikte kullanılabilir.
Deneyimli İngiliz belgeselci Grant Gee'nin, Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' romanından esinlenerek hazırladığı “Innocence of Memories (Hatıraların Masumiyeti)” adlı filmi, Pazartesi gecesi Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı.
Daha sonra katılımcıların sorularını cevaplayan Pamuk, dinleyicilerden gelen, “Masumiyet Müzesi”nin kapağındaki fotoğrafla ilgili soru üzerine de kapağı yapan kişinin adının “Ahmet Işıkçı” olduğunun yazdığı ama aslında bu ismin ilk romanındaki hayali bir karakter olduğunu, kapağı kendisinin yaptığını anlattı.
Kitaplardan Alıntılar on X: "Sevdiği kadının dudaklarına sürdüğü “4213 Sigara İzmaritini “ tek tek toplayarak biriktirmek. Orhan Pamuk - Masumiyet Müzesi https://t.co/EqJ1N5t6Ms" / X.
Müze Bileti: Masumiyet Müzesi biletinizi müze girişinin solunda kalan bilet gişesinden (Pazartesi günleri hariç) her gün 10:00 - 17:30 saatleri arasında satın alabilirsiniz. Grup rezervasyonları için [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz.
Orhan Pamuk, 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat Ödülünü kazanarak Nobel Ödülü kazanan ilk Türk olarak tarihe geçti.
1952 yılında İstanbul'da doğan Orhan Pamuk, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Romanlan sahip olduğu post-modernist eğilimler sebebiyle daima gündemde olmuştur. Genel anlamda Doğu-Batı kavramlarını kültürel kodlarıyla ve felsefi boyutlarıyla değerlendirmek Pamuk'un romanının özünü oluşturmaktadır.
Eski eşyalar ve hatıralarla dolu tozlu odalarda buluşurlar. Füsun bir başkasıyla evlenince Kemal onu bugün müzeye çevrilmiş olan bu binada sekiz yıl ziyaret eder. Her gelişinde Füsun'u hatırlatan bir eşyayı alıp saklamaktadır. Bu eşyalar Masumiyet Müzesi'nin koleksiyonunu oluşturur.
Olayların sonunda Füsun, Feridun'dan ayrılır. Kemal Füsun'u alıyor. Ancak Füsun, arabasının kazası sonucu ölür ve Kemal aylarca komada kalır. Kemal Füsun'un eşyalarından Masumiyet Müzesi kurmayı planlıyor.
Müzenin mantığı çok basit, romanda 83 bölüm var. Müzede de kurumsal ve mantık olarak 83 vitrin ve kutu var. Müzenin mantığı, eşyayı romandaki bölümlere göre toplamaktır. Eşya, müzenin her yerinden bir şey anlatıyor.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı 350'yi aşkın müze ve ören yerine sınırsız ziyaret olanağı sağlayan Müzekart'ın fiyatı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy'un talimatıyla bu yıl da 60 lira olarak sabit bırakıldı. 1 Ağustos'tan itibaren ise müze ve ören yerlerine ziyaretler sadece Müzekart ile yapılabilecek.
Müzekart sahibi olmak isteyenler, kart basım istasyonlarından, fotoğraflı T.C. kimlik kartı, pasaport ya da sürücü belgesi ile Müzekartlarını alabiliyor. Ayrıca isteyenler, "https://muze.gov.tr/" adresine talep edilen bilgileri girerek kredi kartıyla Müzekart alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri