Zabıta Daire Başkanlığına bağlı ekipler, Ramazan Bayramı öncesi, yaralanmaya ve gürültüye neden olan maytap, çatapat, torpil gibi patlayıcı maddelerin satışını önlemek için denetim yaptı. Yapılan denetimlerde işyeri sahiplerine maytap, çatapat gibi patlayıcı maddelerin satışının yasak olduğu bildirildi.
Buna göre oluşturdukları tehlike nedeniyle volkan, mum, köpük, maytap ve baloncuk gibi yanıcı ve parlayıcı maddelerin kullanımı yasaklandı
Buna göre havai fişek kullanımında uzman bir kişinin hazır bulunması ve valilikten izin alınması durumunda havai fişeklerin kullanılabileceği öğrenildi. İzmir Valiliği, zaman zaman toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine karşı da kullanılan maytap ve havai fişek gibi malzemelerin kullanımını ve satışını yasakladı.
Buna göre, izinsiz lazer veya havai fişek gösterisi yapan kişiler ile uçak içinde duman çıkaran cihaz ve mamulleri kullanan yolculara 8 bin 624 lira idari para cezası uygulanacak.
Bu yüzden havai fişekleri kullanmadan önce, nemli veya yağışlı havalarda kullanmamak önemlidir. 2. Ateş İle Yaklaşmayınız: Karikatürde, havai fişeği tutuşturmak için çakmak veya kibrit ya da herhangi bir yanıcı madde ile yaklaşmamanız gerektiğini anlatıyor.
İlgili 38 soru bulundu
Havai fişek ateşleme işi de, ancak A Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi olan ateşleyiciler tarafından yapılabilmektedir. Belgesi olmayan kişiler tarafından havai fişek atımı yapılamaz.
Halk arasında torpil, çatapat, kız kaçıran, maytap olarak bilinen proteknik patlayıcıları oyun amaçlı alan çocuklar tehlikenin farkında değiller. Bu maddelerin satışı ve kullanımı sırasında izinsiz ve usüle aykırı yaklaşımlar, çocukların yaralanmalarına ve hatta ölümlerine bile yol açıyor.
Havai fişek satma izni yalnızca üreticiler ile satış izin belgesi bulunanlara (Av bayilerine) verilmektedir. Ancak havai fişekler, satış yetkisi bulunmayan yerlerde izinsiz olarak temin edilmekte ve yeterlilik belgesi bulunmayan şahıslar tarafından kullanılmaktadır.
Kuşlar için ölümcül risk taşıyor
“Gece saatlerinde doğal yaşam alanlarında havada kuş sayısı çok fazla olmasa da şehir aydınlatmalarının etkisiyle gece saatlerinde de kuşların bir kısmı havada olabiliyor. Havai fişeklerin patlatılmasıyla bölgede havada bulunan kuşlar doğrudan zarar görebiliyor.
Pasta maytabı, potasyum klorat, odun kömürü, dextrin, alüminyum tozu veya granülü, baryum nitrat stronsiyum nitrat malzemelerinin uygun ölçülerde karıştırılması ile elde edilir. Hamur haline getirilen malzemeler, maytabın türüne göre fitili veya fitilsiz olarak kullanıma hazır hale getirilir.
Maytap, yandığında renkli ve parlak ışıklar saçan, şenlik gecelerinde yakılan havai fişek çeşididir. Birleşik Krallık'ta 5 Kasım Guy Fawkes Gecesi'nde ve ABD'de 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nde çocuklar tarafından kullanılır. Hindistan'da Divali festivalinde kullanımı yaygındır.
Maytap geçmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: biriyle alay etmek.
Dr. Yeşim Öztürk, "Çatapat ve maytap gibi oyuncakların içerisindeki sarı fosfor zehirli. Bu zehir karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliğine yol açabildiği gibi beyine de zarar verebiliyor. 1.5 gram ağırlığındaki çatapat yüzde 90 oranında ölüme yol açıyor.
Torpil, maytap, kız kaçıran, füze, roket, mantar tabancası gibi oyun ve eğlence amaçlı patlayıcıların 18 yaşından küçüklere satışı yasak.
düğünler, sosyal etkinlikler, resmi günler, dini ve milli bayramlar, yerel milli günler, festivaller ve çeşitli eğlence dönemlerinde, kişilerin, resmi kurum ve kuruluşların Yerel Mülki Amirliklerden izin alınmadan kullanılması ve ateşlenmesi yasaktır.
1.1. Satın alma ve kullanma izin belgesi işlemleri Şube Müdürlüklerince yürütülür. Depolama izin belgesi PATBIS üzerinden kontrol edilir, ayrıca bir fiziki belge istenmez. Patlayıcı madde deposu bulunmayan gerçek ve tüzel kişiler ise, muvafakatlı veya kiralık olarak başkasına ait bir depoyu kullanabilirler.
Tabanca fişeği almak için "Mermi İhtiyaç Belgesi" gereklidir.
Ancak dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte “Havai fişek kullanımı için zaman ve mekân bildirilerek mahallin mülki amirliğinden izin alınması zorunludur” hükmü yer aldı. Yönetmelik ekiyle de havai fişek kullanım saati 20.00-22.00 aralığında 2 saatle sınırlandırıldı.
Torpil yaparak işe girenin kazancı haram mıdır? Değerli kardeşimiz, Kişinin, gerekli şartları taşımadığı, yahut dikkate alınan kriterler itibarıyla daha layık olan birileri bulunduğu hâlde, bazı kimseleri aracı kılarak hak etmediği bir yere gelmesi dinen caiz değildir.
"Hem patlayan torpilin yanıcı etkisi hem de balistik etkisinden dolayı bir ayrılma, parmaklarında kısmi derecede kopma şeklinde yaralanmalar mevcuttu. Bu tür patlayıcılar çocuklarda o kadar etkili oluyor ki el parmak kemiği kırılmasına neden olabiliyor.
Türkiye'de torpile, sadece 2 kanunda cezai yaptırım uygulanmaktadır. Özlük hakları ile ilgili ya da başka bir kişisel menfaat temini için başkalarını aracı koyup, öncelik ve ayrıcalık talep etmek, aylıktan kesme cezasını gerektirir.
Havai fişeğin kullanılacağı yerin mülki amirliğinden (valilik ve kaymakamlık ) izin alınır.
Havai fişeğin ilk formları M.Ö. 2. yüzyılda Çinliler tarafından icat edildi. Çinliler korkutucu sesler çıkartan bu icadın kötü ruhları da korkutabileceğine inandı ve havai fişekleri ilk olarak kötü ruhları defetmek amacıyla kullandılar.
Maddesine göre ruhsatsız bir şekilde bulundurulması, taşınması veya satın alınması suç olan silahlar şunlardır: Ateşli silah: Mermi çekirdeği veya saçma tabir edilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri, barut gazı veya bu neviden patlayıcı ve itici güç ile uzak mesafelere kadar atabilen silahlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri