Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Harfin üzerine gelen yatay çizgi, üzerinde bulunduğu harfi dört elif miktarı uzatır.
Harf-i med (uzatma harfi) Elif Elif harekesiz olup, kendinden önceki harfin harekesi üstün (fetha) olacak. Kendinden önceki ince harfi ''a-e'' arası sesle; kalın harfi ''a'' sesi ile bir elif miktarı uzatır. Bir elif miktarı demek; parmak kaldırıncaya kadar ki süre yani. yaklaşık 1-2 saniyedir.
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur.
Bütün Kıraat İmamları Medd-i Lâzım'da Aslî Med üzerine 3 elif ziyade etme, yani toplamda 4 elif miktarı uzatma hususunda ittifak etmişlerdir. Bu yüzden Medd-i Lâzım'da 4 elif miktarı uzatma yapmak vâciptir.
İlgili 34 soru bulundu
Kırâatın en yavaş icra edildiği okuyuş şekli olan bu tarzda; medd-i tabiî bir elif, medd-i lîn üç elif, diğer medler ise dört elif uzatılarak okunur. Namazlardan sonra okunan aşr-ı şerifler genellikle bu usulle okunur.
Uzatmadan kaynaklı olarak sükûn-i ârızın sonradan gerçekleşmesi olarak ifade edilebilir. :Harfi medden sonra sebebi medden sükun'u arız gelirse meddi arız olur diyebiliriz. Meddi arızın dört elif miktarı çekilmesi gerekmektedir.
Türkçe'de ortada ve sonda 'e' ünlüsünü okutmak için he ( ه) harfini de ünlü listesine eklemeliyiz. 1 - Türkçe kelimelerde “a” ünlüsü kelime başında daima “medli elif” ( آ ) ile gösterilir. Kelime ortasında ve sonunda “a” elifle ( ا) yazılır.
و harfi harekesiz olup kendisinden önceki harfin harekesi ötre olursa و med harfi olur. Kendisinden önceki harf kalın bir harf ise “u” sesi ile bu kalın harfi uzatır. Eğer kendisinden önceki harf ince bir harf ise “u-ü” arası bir sesle bu ince harfi bir elif miktarı uzatır.
Tabiî medlerin oluşumunda “med harfleri” (hurûf-ı med) adı verilen şu üç harften birinin bulunması şarttır: Kendisinden önceki harf (mâ kabli) üstün harekeli olduğunda daima med harfi olan elif (نا gibi); kendisi sâkin, bir önceki harf ötre harekeli vav (قولوا gibi); kendisi sâkin, bir önceki harf esre harekeli yâ (في ...
Elif Vav Harfinin Anlamı ve Hikayesi
Elif harfi Allahu Tealanın varlığını ve birliğini temsil eden vav harfi ise kulun Allahu Tealaya yakınlığını ifade eden harfler anlamına gelmektedir. Elif ve vav harfleri bir arada kullandıklarında ise El Vahid esmasını anlatmak ve işaret etmek için kullanılmaktadır.
Temel uzatma ölçüsü 1 elif miktarı (bir parmak kaldıracak kadar veya elif diye iki heceyi söylecek kadar 1-2 saniye) dir.
Dilin en ucunun üst tarafını, üst ön dişlerin başlarına değdirdikten sonra soluk verilerek çıkarılır. Kalın ve peltek bir harftir.
Elif bir mahrece dayanmaksızın ağız boşluğundan çıkar, hemzenin ise belli bir mahreci vardır. Elif alfabede lâm ile birlikte "lâm-elif" (لا) şeklinde yazılır; alfabenin başında yazılan ise genelde elif denen, fakat esasta elif suretinde hemzedir. Hemze istisnaî olarak idgam edilse bile elif edilmez (Zemahşerî, s. 468).
Medd-i Tabiinin bir elif miktarı uzatılması vaciptir. yapılmazsa haram işlenmiş olur.
Taberânî aynı hadisi «Sunen-i Kebi r»inde zikretmiştir. Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
Türkçe kelimelerin ilk sesi olan a, medli elif (آ) ile yazılır. Ortadaki a sesi elif (ا) ile gösterilir. Son ses olan a ise elif (ا) veya güzel he (ه) ile gösterilebilir. Türkçe kelimelerin ilk sesi olan e, elifle (ا) son sesi olan e ise güzel he ile (ه) yazılır.
Cevap : Harf-i med, üçdür: vav, yâ, elif dir. Soru : Vav, ne zaman harf-i medd olur.
Elif (ا), Arap alfabesinin birinci harfi. İbranice muadili alef harfidir. Ebced hesabındaki değeri 1'dir.
Harekesiz Elif ( ا ), üstünlü bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer üstünlü harf inceyse e sesi doğrultusunda, eğer harf kalınsa a sesiyle uzatarak okutur.
Hemze çoğunlukla aslî harftir; bazan vav, yâ veya eliften bedel olabilir. Elif ise aslî harf değildir; daima ibdâl harfi olarak bulunur. 6. Hemze kelimelerin baş, orta ve sonlarında yer alabilirken elif asla başa gelmez.
Elif-lam takısından sonra yukarıdaki 14 harften biri gelirse “Elif-lam” takısını okuruz. Ancak kendinden önce harekeli bir harf varsa elif okunmaz, “lam” harfi cezmli olarak okunur. Aşağıdaki örnekleri dikkatlice okuyalım. “Elif-lam” takısından önce herhangi bir harekeli harf yoksa “el” ( ) takısını okuruz.
Meddi tabi kelime anlamı olarak doğal bir şekilde uzatmak anlamına gelmektedir. Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir.
Med harfinden sonra ârız sukûn bulunursa oluşan tevcid kuralına medd-i ârız denir. Sükûn-u Ârız yok. Not: “Vakıf olan her yede Medd-i Ârız olur.” anlayışı yanlıştır. 'Harf-i med' veya 'sükûn-u ârız' dan biri eksik olursa meddi arız olmaz.
Kelimeleri okurken duracak olursak sonlarındaki tenvin ve harekeler sâkin (cezimli) olmuş olur. Sadece bu durumda Medd-i lîn meydana gelmiş olur. Fakat biz bu kelimelerde vakıf yapmayıp geçersek sonlarındaki tenvin ve harekeleri de okuruz. O takdirde bu kelimelerde Medd-i lîn olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri