Meditasyonun Batı'daki yaygın biçimi Hinduizm ve Budizm kökenli tekniklerden türetilmiş olup Batı'da 1960'lardan itibaren popülerlik kazanmıştır.
Kelime olarak “olduğu gibi görme” anlamına gelen Vipassana'da; deneyim, bedensel algılar, duygular ve düşünceler üzerine odaklanılır. Kişisel dönüşüm olarak tanımlanan, kendini gözlemleme yoluyla çalışan bir metodtur. Vipassana meditasyonu ilk olarak Hindistan'da hapishane sisteminde kullanılmıştır.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği ve derin bir şifa uygulamasıdır.
Meditasyon Tarihi
Sonraki izlere ise MÖ 1500'lü yıllardaki Hindu okullarında rastlanıyor. MÖ 500'lü senelere gelindiğinde Çin'de Taocu gelenekle yaşayanların da kendi meditasyon uygulamalarını oluşturdukları görülüyor.
İlgili 42 soru bulundu
Meditasyon yapmak, kişinin zihnindeki tüm düşünceleri, korkuları ve endişeleri susturup bulunduğu anın farkına varmasını öğütler. İslam inancında ise tefekkür, derin düşünme olarak adlandırılan ve kişiyi manen yükselten çalışmanın ismidir.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Kişinin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini ve öz varlığına ulaşmasını sağlayan zihnini denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak tanımlanır. Bir inanç türü veya dinsel bir ritüel değil; beden, ruh ve zihni şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir. Zira bir Müslümanın İslâm'ın inanç esaslarını ve temel prensiplerini göz ardı etmesi, başka dinlere ve inançlara ait ibadet şekillerinden medet umması ve bunları benimsemesi düşünülemez.
Bu dinen caiz değildir, günahtır.
Bu inanç ve çalışmaların eski din, felsefe ve kültürlerde de olduğu anlaşılmaktadır. İslam tarihinde var olmuş ve hala kalıntıları bulunan “Hurûfîler” de bu yöntemi kullanmışlardır.
Meditasyon dediğimiz şey de doğu dinlerinin ibadet biçimidir. Yoga ile ilgili yüzlerce farklı ekol var. Bu ekollerin her birinin kendine göre meditasyon tekniği var. Ancak hepsinin birleştiği nokta Hinduizm ve Budizm inancının temel felsefeleridir.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
Om, Hinduizm ve çoğu Hindistan'a özgü inanç sistemlerinde dinsel ya da mistik etkisi olduğuna inanılan sözcüklerin (mantra) en kutsalı sayılan hece.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Meditasyon çoğunlukla stresi azaltmak amacıyla yapılır. Aynı şekilde stresle tetiklenen sağlık sorunlarının semptomlarını azaltmaya da olanak tanır. Stresin yanı sıra kaygının azaltılması için de meditasyondan yararlanılır. Kaygı ya da stresle başa çıkma becerilerinin geliştirilmesini sağlar.
Meditasyon yapan kişilerde beyinde duyusal ve bilişsel alanlar diğer insanlara göre daha fazla gelişmiştir. Kişi meditasyon ile iç huzur, dinginlik ve neşeye ulaşır. Meditasyon stres ile başa çıkmak için birebirdir. Kişinin sosyal yaşamını canlandırır.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Bunun temelinde meditasyon sırasında huzur, denge, mutluluk yerine baskın olarak hissedilen endişe, gerginlik, huzursuzluk hisleri ve bunlardan bir an önce kaçma isteği yatar.
Meditasyon ile rahatlamanın güzelliği ve sadeliği, herhangi bir ekipmana ihtiyacınızın olmamasıdır. Tek gereken sessiz bir alan ve her gün birkaç dakika zaman ayırmaktır. Başlangıç aşamasında meditasyona günde 10 dakika ayırmanız yeterli olabilir. Hatta alışma sürecinde günde iki kez beşer dakika da yapabilirsiniz.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Kelime anlamının ardından, yogayı açıklayabilmek için hikayesi hakkında biraz fikir edinmek gerekiyor. Yoga yaklaşık 50.000 yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış. Fikrin kökeni ise aynı zamanda hem bedeni, hem zihni, hem de ruhu çalıştırmak üzerine kurulmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri