Muhammed'in (s.a.v.) dedesi Abdülmuttalip, Kureyş kabilesinin ileri gelenlerindendi. İnsanlar arasında soyluluğu ve iyilikseverliğiyle tanınmıştı. İnsanlara yardım etmeyi severdi. Mekke'ye dışarıdan gelen hacılara su dağıtma görevini üstlenmişti.
Hz.Peygamber zamanında bu görev Benî Ümeyye'den Ebû Süfyan b. Harb'in uhdesindeydi. Rifâde: Benî Nevfel'in elinde olan bu görev Mekkelilerden para toplayıp fakir hacılara yemek vermek göreviydi.
Mekke'de hacıların su karşılama işine sikaye denir.
Hicâbe kaynaklarda “Kâbe'ye hizmet etmek” anlamındaki sidâne ile (sedâne) birlikte de kullanılmıştır. Sidânenin Kâbe ile ilgili bütün hizmetleri, hicâbenin ise yalnız kapısıyla ilgili hizmetleri ifade ettiği de ileri sürülmektedir.
Haremeyn halkına yardımlar gönderilmesi ilk olarak Abbasilerin üçüncü Halifesi el-Mehdi (775-785) zamanında başlamıştır. Yine Abbasiler zamanında Halife el-Muktedir (908-932) bu yardımları sürdürüp bunu bir gelenek haline getirmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Mekke halkının ve misafirlerin su ihtiyacını karşılamak için kuyular kazdıran Kusay, Kâbe'nin etrafına koydurduğu deriden yapılmış havuzlara su doldurtarak sikāye hizmetini başlattı. Bazan hacılara süt de ikram ediliyordu.
İlk İslam haccı Ebû Bekir'in hac emirliğinde hicretin 9., ikincisi ise bir yıl sonra Peygamberin ilk ve son haccı olan Vedâ Haccı ile gerçekleştirilmiştir. Osmanlılar zamanında peygamberin zamanında da uygulanmış olan hac yöneticiliği işini Osmanlılar yürütmüştür.
Bir devleti, bir askerî birliği, resmî veya gayri resmî bir kuruluşu temsil eden alâmet veya kumaş parçası. Bayrak, bunun temsil ettiği askerî birlik ve idarî bölge için kullanılan bir terim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Hac döneminde hacılara yemek dağıtma görevi. Sözlükte “yardım etmek, desteklemek; bağışlamak” anlamlarına gelen rifâde kelimesi, Câhiliye döneminde “hac günlerinde Kâbe'yi ziyaret için gelenlerin yemek ihtiyaçlarının karşılanması” mânasında kullanılmıştır.
Osman bin Talha, Kâbe'nin bakımı, kapısı ve anahtarlarının muhafazası ile ziyarete açılması görevini nesillerdir ifa eden Kureyş'in Abdüddâroğulları boyuna mensuptu.
Câhiliye döneminde Mekke'de ordu kumandanlığı. Sözlükte “reislik, önderlik ve kumandanlık” gibi anlamlara gelen kıyâde kelimesi, Câhiliye devrinde Mekke'de ordu kumandanlığını ve kafile başkanlığını ifade etmek için kullanılmıştır.
1- Hicâbe: Kâbe'nin perdedarlığı ve anahtarlarını taşıma görevidir. 2- Sikâye: Kâbeyi ziyârete gelenlerin suyunu temin etme ve Zemzem kuyusuna bakma görevidir. 3- Rifâde: Kâbeyi ziyâret için Mekke'ye gelenleri ağırlama, barındırma ve muhtaçlara yardımcı olma hizmetidir.
Vela adı Latincede yelken anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının yelkenini oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
İslam peygamberinin kabilesi olmakla beraber aynı zamanda Müslümanların en çok savaştığı kabiledir. Muhammed, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları sülalesine mensuptur. Kurucusu Muhammed'in büyük dedelerinden Kusay bin Kilab'dır.
Kur'an'ın ayetlerinde, rivayetler ve tarihi belgelerde Kabe ve Mekke ilahi bereketin tecellisi, insanların hidayeti ve Allah'a ibadet için toplanma yeri olarak anılmıştır. Allah-u Teala, daha önce çöl olan ve ekin yapılmayan bu mekana bir çok dünyevi hayırlar vererek, rızık verenin kendisi olduğunu ortaya koymuştur.
Hicâbe, Kâbe'nin bakımı, kapı ve anahtarlarının muhafazası ve kapısının belli zamanlarda ziyaretçilere açılması olmak üzere Makâm-ı İbrâhim'in, hediye edilen kıymetli eşya ile iç ve dış örtülerin korunması ve bakımı gibi önemli hizmetleri ifade eder.
Rifade; Daru'n-Nedve'nin içerisinde bulunan ve bu yer tarafından yürütülen Ka'be hizmet birimlerinden birisidir. Bu yerin asıl amacı, hacılara yemek dağıtma görevini üstlenmektedir. Sikaye ise; Kâbe hizmetlerinden hacılara su içirme görevidir. Rifade ve Sikaye kavramlarının anlamlarını öğrendik.
Cahiliye Dönemi'ndeki Arap toplumunun temel özelliği olan kabile içi bağlılık ve başka kabilelere üstünlük duygusu, bitmez tükenmez kan davalarının ve savaşların da başlıca nedeniydi. Şiddet, yağmacılık, tutsakları köle olarak kullanma, özellikle kadının köleleştirilmesi ve bir mal gibi alınıp satılması olağandı.
Resûl-i Kibriyâ Efendimiz Hz. Zeyd bin Hârise ile birlikte, gizlice Mekke'den ayrılarak Tâif'e vardı. Orada Sakif Kabilesi ileri gelenleriyle görüşmeye başladı. Onları İslâm dinine dâvet etti.
Kur'an içerisinde Liva-ül hamd olarak geçen Liva ismi Hz. Muhammed'in (S.A.V) sancağına verilmiş olan bir isimdir ve mahşer gününde ümmetin onun şefaatine nail olacağına inanılır. TDK sözlük anlamı olarak Liva tuğgeneral, sancak ya da bayram anlamlarına gelir.
1993 yılından bu yana Ankara sınırları içerisinde başarıyla üretilen Liva ürünlerini, ulusal ve uluslararası marka olarak devam etmeyi hedeflerken, modern tesislerimizde ve hijyenik koşullarda teknolojik yenilikleri uygulayarak çeşitlerimizi ve kalitemizi arttırarak dünya halkına sunmak.
Hz. Peygamber (s.a.v.), Hicret'in X. yılında (M. 632) hayatının ilk ve son haccını eda etti. Hac ibadetinin ne zaman farz kılındığına dair rivayetler muhtelif olsa da hicretin VIII. yılında farz kılındığı yönündeki rivayet tercihe şayandır.
Peygamber (s.a.s) Ömründe 1 Kez Hac Yapmıştır - YouTube.
Altı asırlık Osmanlı Devleti'nde hacca giden tek hanedan mensubu, Fatih Sultan Mehmed'in küçük oğlu Cem Sultan, umre yapan tek padişah da Türkiye'yi terketmesinin ardından bir ara Arabistan'da bulunan Sultan Vahideddin'dir. Padişalar hacca gitmemişler ama çoğunun “saçları” kutsal toprakları ziyaret etmiştir!
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri