Sakarya'dan İstanbul'a su taşınacak İstanbul Boğazı'nın 170 kilometre doğusunda yer alan Melen Barajı, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktada yer alıyor.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir.
Melen Çayı Kocaali'den Lâhna deresini de aldıktan sonra Karadeniz'e ulaşır. Baraj alanında yıllık ortalama akım 1 599,42 hm³/yıldır. Bu suyun %67'si proje kapsamında İstanbul'a kanalize edilecek, 2040 yılına kadar kentin su ihtiyacını karşılayacaktır.
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise “Baraj revize edilemiyorsa bir an önce yeni bir baraj inşaatına başlanmalı” dedi. 2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor.
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
İlgili 36 soru bulundu
Melen Barajı'nın ilk ihalesi 2012'de yapıldı
İki ertelemenin ardından resmi sonuç, 05 Şubat 2013'te açıklandı. "Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB)" tipindeki barajın yapım ihalesini Ece Tur Şirketler Grubu ve Yöntaş İnşaat İş Ortaklığı aldı.
Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakası sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı, Efteni gölüne dökülür.
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
Baraj alanında çayın drenaj havzası 2.371 km², yıllık ortalama debi 1599 hm³/yıldır. Bu akışın %67'sine tekabül eden 1077 hm³/yıl İstanbul'a içme suyu olarak gönderilecektir. İnşaat sözleşmesi 17.12.2012 tarihinde yapılmış, 6 Mart 2014 tarihinde temel atılmıştır. Barajın 2026'da hizmete alınması hedeflenmektedir.
Melen Çayının yüzde 80 lik kısmı Düzce il sınırında diğer kısım ise Sakarya il sınırında kalmaktadır. Sakarya kısmında kalan bölgede Melen Barajı çalışmaları sürmekte ve İstanbul'un su ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamaktadır. İnsanlar tarafından Melen Çayı olarak bilinse de asıl ismi Büyük Melen Çayıdır.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
İstanbul kenti'nin içme suyu ihtiyacının Melen Çayı'ndan karşılanmasını amaçlayan Türkiye'nin en büyük su temini projesi kapsamında, Melen Sistemi'ne ait kesin projelerin ve ihale dokümanlarının hazırlanması, ihale değerlendirmesinde İdare'ye yardım ve inşaat kontrollük hizmetlerinin verilmesi.
Melen Çayı, Düzce ili sınırlarından doğup 60 km boyunca akarak Melen Ağzı olarak bilinen bölgeden Karadeniz'e dökülen ırmağımızdır. Havza genişliği 2317 km karedir. Melen çayı aşağı kesimlerde Sakarya-Düzce il sınırını ayırmaktadır. Melen çayını popüler yapan iki sebep bulunmaktadır.
İzmir'de günümüzde Buca ilçesi sınırları içinde yer alan, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş ve Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de kulanıllmış Kızılçullu su kemerleri tartışılan tarihi Meles Çayı olasılıklarından biri üzerinde yükselmektedir.
Melen Barajı'nın temeli de 2014 yılında atıldı. Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktada inşaatına başlanan barajın 214 milyon liraya mâl olacağı açıklandı.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında 'İstanbul'a içme suyu' temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilmesi planlanıyordu. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktı.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan barajdır ve temeli 26 Şubat 2013'te atılmıştır.
Yeşilçay Regülatörü: Yeşilçay Projesi ile Ömerli'ye 60 km mesafedeki Göksu ve Çanak Dereleri üzerinde yapılan Sungurlu ve İsaköy Regülatörleri ile yılda 145 milyon metreküp su, İstanbul'a kazandırılmıştır. 2004 yılında hizmete alınan regülatörler vasıtasıyla Yeşilçay Bölgesi'nde toplanan sular Emirli İçme Suyu Arıtma ...
Büyük Melen: Efteni Gölü'nün kuzeybatısından çıkan akarsu, gölün sularını Karadeniz'e boşaltır.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
Melen Gölü, Düzce, Türkiye.
DSİ BÜYÜK İSTANBUL İÇME SUYU MELEN PROJESİ
Yaklaşık 185 km olan isale (su getirme) hattı güzergahı dört ilin (Düzce, Adapazarı, İzmit, İstanbul) sınırlarını aşarak İstanbul'a ulaşmaktadır (Şekil 1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri