Bunlardan önemli birisi, İstanbulun 2040 yılına kadarki içme suyu ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilmiş olan “Melen İçme Suyu Projesidir”. Bu projeyle, Düzce İli sınırları içerisinde yer alan Melen çayından, yaklaşık 185 km lik bir isale hattı ile İstanbula içme suyu götürülmesi planlanmıştır.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Baraj ve tüm işletmeler Sakarya ili Kocaali ilçesinde olması, Düzce'den sular altında hiçbir köy kalmamasına rağmen İSKİ projenin Düzce'de bulunduğunu işlemektedir. Melen çayı Yığılca ilçe sınırları içinden Küçük Melen adıyla doğar Efteni Gölüne dökülür.
Melen Barajı
Melen'den su birinci aşamada Melen Regülatörü yapılarak, baraj yapmadan akan su İstanbul'a Ekim 2007'de gönderilmiştir. İkinci aşamada gönderilecek suyun depolanması amacıyla Melen Barajı inşa edilecektir. Melen barajı Sakarya ili Kocaali ilçesi, Ortaköy sınırlarında yapılmaya başlanmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
Planlanan aşamalardan sadece birincisi hayata geçti. 2007'de İstanbul'da yaşanan kuraklık sebebiyle inşaatı bitirilen Melen regülatörü ile çekilen su, döşenen boru hattı ile 20 Ekim 2007 tarihi itibariyle İstanbul'a verilmeye başlandı. Baraj tamamlanmamasına rağmen Melen Çayı'ndan İstanbul'a su geliyor.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
Büyük Melen Sistemi'nin Mühendislik, Müşavirlik ve Kontrolluk Hizmetleri, Melen Ortak Girişim Grubu (Melen OGG) tarafından yürütülmektedir. Bu Konsorsiyum, üçü yabancı toplam sekiz firmadan oluşmaktadır (Tablo 2). Taahhüdün tümünü 72 ayda tamamlamak üzere Nisan 1996'da işe başlamıştır.
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır. Oldukça uzun bir havza genişliğine sahiptir. Melen Çayı aşağı kesimlerinde, Sakarya-Düzce sınırlarını ayırmaktadır.
Melen, Sakarya ilinin Kocaali ilçesine bağlı bir mahalledir.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
Barajların haricinde Melen Çayı, Yeşilçay ve Istrancalar'daki doğal su havzalarında kurulan regülatörlerden de su anlık olarak alınıp arıtılarak şehre aktarılabiliyor. İSKİ'ye göre 2021 ve 2022 yıllarında Melen ve Yeşilçay regülatörleri İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşıladı.
“Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları bize göre teknik, müteahhide göre ekonomik nedenlerle 2022'de durdu” diyen Yıldız, güçlendirme işinin DSİ tarafından feshedilerek, tasfiye edildiğini belirtti.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
Melen Çayı, Düzce ili sınırlarından doğup 60 km boyunca akarak Melen Ağzı olarak bilinen bölgeden Karadeniz'e dökülen ırmağımızdır. Havza genişliği 2317 km karedir. Melen çayı aşağı kesimlerde Sakarya-Düzce il sınırını ayırmaktadır.
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Türkiye halen su kaynaklarının yarıya yakın bir kısmını kullanabilmektedir. Ancak 2030 yılına kadar su kaynaklarının tamamını kullanması beklenmektedir. En büyük kullanıcı yüzde 70'e varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörüdür.
İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Türkiye'nin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Barajı'nın yüzde 53'ü tamamlandı.
Fırat Plastik'in bir diğer başarı ile tamamladığı proje ise Ömerli Barajı projesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri