Bebek emmeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır. Bebeğin ağzını iyice açması için meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür.
Bebeğinizi uyurken veya uykuya dalarken emzirmeye çalışın. Onu uyuturken göğsünüzü emzirecek gibi hazırda tutun ve bebeğiniz uykuya geçince göğsünüzü teklif edin, emzirmeye başlayın. Bebeğiniz için farklı emzirme pozisyonlarını deneyin. Kendiniz ve bebeğiniz için en idealini bulmaya çalışın.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Özellikle yenidoğan döneminde bebek, meme başını güçlü şekilde kavrayamadığı için emme sırasında fazlasıyla hava yutar ve bu durum midenin gazla dolmasına neden olur. Midede bulunan çok küçük bir hava kabarcığı dahi bebeğin doluluk hissi yaşamasına ve hem emme hem de yutma sırasında zorlanmasına yol açar.
İlgili 24 soru bulundu
Bebeklerin belirli dönemlerde meme reddi olabilir. Bu sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Bebeğin memeyi hiç istemiyor olması, emerken kafasını çevirmesi, çok kısa süre emip bırakması ve hiç memeye gelmek istememesi meme reddi olarak tanımlanabilir.
Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Eğer 6. ayını dolduran bebeğiniz gece emmek için uyanmıyorsa uyandırmanıza gerek yok. Ancak uyanıyorsa beslemeye devam edebilirsiniz ancak emzirmek için uyandırmamalısınız. Gece beslenmesini birden değil yavaş yavaş kesmelisiniz. Gece beslenmek için uyanmasın diye gündüz çok fazla beslemekten kaçınmalısınız.
Bebeğinizi emzirmeye ilk başladığınızda göğüs ucunuzda biraz ağrı hissetmeniz normaldir. Göğüs uçlarının sızlaması neden olur, memenin ucu hassasiyeti neden olur öğrenmek istiyorsanız yazımızı okumanız faydalı olacaktır. Memenin ucu acıması, meme ucunda ağrı ilk birkaç hafta kendini belli edip yavaş yavaş kaybolur.
Bebeğin yüzü memeye bakmalı ve burnu, meme başının hizasında olmalıdır. Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalıdır. Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalıdır. Anne memesini C şeklinde kavramalıdır.
Bebeğin beslenmesi ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlanır. Sarılık olmuş yeni doğan bebekler günde 8 ile 12 kez aralığında mutlaka emzirilmelidir.
Bebek emmeye yaklaştırılırken, ağız mümkün olduğunca açık olmalı ve çene memeye dayanmalıdır. Bebeğin ağzını iyice açması için meme ucunu bebeğin alt ve üst dudaklarına değdirmelidir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür.
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler...
Emzirme öncesi, annenin doğru emzirme pozisyonları konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de bebeğin memeyi tam olarak tutabilmesi; hem bebeğin yeterli süt alabilmesini sağlar hem de meme ucu ağrısı ve çatlaklarını önlemeye yardımcı olur.
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir.
Çünkü süt depolama kapasitesi farklı olan memeler bile gün içinde aynı miktarda süt üretebilir. Kısacası bebeğinizin bir meme mi yoksa iki memeyi mi emeceği süt depolama ve süt salgılama kapasitesine göre değişir. Ayrıca bebeğinizin emme isteği ve mide kapasitesi de bunu etkiler.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
“Bebek sağ göğsümü reddediyor” diyorsanız, bebeğinizi tercih etmediği memeyi emmesi konusunda cesaretlendirin. Bunu yaparken çok aç olduğu zamanı tercih etmeyin, değişiklik onu daha çok kızdırabilir ve tepki verebilir. Bebeğinizin tercih ettiği memeden emzirirken bir yandan da diğer memeyi pompa ile sağabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri