Özellikle ileri yaş, ilk adet kanamasının 12 yaşından küçük başlaması ve anne ya da kardeşte meme kanseri öyküsü bulunması değiştirilemeyen ve birincil risk faktörlerini oluşturmaktadır. Kadınlarda 30 yaşından sonra artan risk 50 yaşından sonra daha da artmaktadır.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması; Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması; Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması; Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması.
Bir adet birinci derece akrabada meme kanseri olması, meme kanseri riskini 1.80 kat artırır. İki tane birinci derece akraba varlığında ise bu risk 2.9 kat artar. Meme kanserine yakalanmış olan akraba 30 yaşından önce tanı almış ise risk 2.9 kat, 60 yaşından sonra tanı konmuş ise risk 1.5 kat artar.
İlgili 44 soru bulundu
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Meme kanserinin seyri her hastada farklı olduğundan meme kanserinin ne kadar hızlı büyüyebileceğini tam olarak söylemek zordur. Kanser, insan hücrelerindeki mutasyonlar nedeniyle oluşur. Mutasyonlar normal, öngörülebilir hücre bölünme kalıplarını izlemez, dolayısıyla ilerlemeyi tahmin etmek zordur. "
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Dünyada her yıl bir milyon kadında görülen meme kanseri, ölüme en çok neden olan kanser türleri arasında yer alıyor.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Göğüsteki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp bölünerek tümör adı verilen bir doku kütlesi oluşturmasıyla meydana gelen meme kanserinin yaygın görülen erken belirtisi meme kısmında yeni oluşan gözle görülür bir şişlik, kalınlaşma ve meme boyutundaki anormal değişimlerdir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Bir kadının yaşamı süresince meme kanserine yakalanma riski yaklaşık yüzde 13'tür. Kadın kanserlerinin %25'i meme kanseridir. Meme kanserinin sadece yüzde 10'u kalıtsal nedenlerle ortaya çıkar. Hastaların yüzde 90'ı sporadik, yani herhangi bir artmış risk unsuru olmadan meme kanseri tanısı almış hastalardır.
Çağımız kadınlarının korkulu rüyası olan meme kanseri genellikle beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar, genetik faktörler gibi etmenler sonucunda meydana geliyor. Ancak yeterince dikkate alınmasa da, stres faktörü meme kanserini tetikleyen faktörlerden bir tanesidir.
Zeytinyağı, deniz ürünleri ve mevsim sebzelerini içeren Akdeniz tipi beslenme, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Karoten içeren havuç, balkabağı, kavun, biber gibi meyve ve sebzeleri sık tüketen kadınlarda meme kanseri daha az görülür. Yeşil çay, ceviz, brokoli meme kanserini önleyen diğer besinlerdendir.
Erken tanıyla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu sayede yapılan koruyucu tedavilerle hastanın memesi alınmadan da tedavi edilebilir. Kanserin evresine göre tedaviler şekillendirilebilir. Memenin tamamen alınması, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de yine tedavide kullanılmaktadır.
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
"Meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 100'e yaklaştı"
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor. Bu yüzden kadınların adet dönemlerinden bir hafta sonra kendilerini muayene etmeleri önemlidir.
Meme kistleri, içi su ile dolu kabarcıklardan oluşmaktadır. Söz konusu bu kistler, milimetrik ve santimetre cinsinden ölçülere ulaşabilmektedir. Memedeki kistin tehlikeli olup olmadığı sadece boyutuna bağlı değildir. Ancak kitlenin 2 cm üzerinde olduğu tespit edilirse doktora başvurulmalıdır.
Meme USG incelemesi sayesinde hastaların yoğun meme dokusundaki kanser odakları rahatlıkla belirlenebilmektedir.
Evre 1 meme kanserinde, tümör çapının 2 cm'den daha küçük olması nedeniyle bu evredeki meme kanseri tedavisinde hastalara meme koruyucu cerrahi, eş zamanlı koltuk altı lenf bezlerinin (sentinal lenf nodu biyopisi) örneklenerek, tedaviye dahil edilip, edilmeyeceği karar verilir. Daha sonrasında radyoterapi uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri