Ülkemizde yaşam tarzının batılı ülkelere benzemesi (hareketsizlik, şişmanlık, sağlıksız beslenme vs.), kadınların daha az ya da geç doğum yapması, daha az süre emzirmesi ve nüfusun artması da meme kanserli hasta sayısında yükselişe neden olmaktadır.
Çoğunlukla meme kanseri nedenleri arasında hareketsiz yaşam, yaş faktörü, genetik, sigara-alkol tüketimi, obezite ve radyasyon maruziyeti gibi durumlar yer alır. Özellikle ailesinde meme kanseri geçirmiş olan bir kişi, yaş olarak 40'ın da üstündeyse düzenli olarak kontrole gitmelidir.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Çalışmalar, meme kanserinin ağırlıklı olarak 50-60 yaşları arasında ortaya çıktığı gösterse de, Türkiye'de 50 yaş altı genç nüfusta görülme sıklığı giderek fazlalaşmaktadır. Bu nedenle ABD ve Avrupa'da 50 yaş ile başlayan mamografi taramalarına Türkiye'de 40 yaşında başlanmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Meme kanseri teşhisi konan kadınların % 70'i, 50 yaş üzerindedir. Diğer bir deyimle, yaşı 50' nin üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı, yaşı 50' nin altında olan kadınlardan 4 kat daha fazladır.
Ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması; Uzun süreli doğum kontrol haplarının kullanılması; Menopoz sonrası dönemde uzun süreli ve yüksek dozlarda östrojen replasman tedavisi yapılması; Çocukluk veya gençlik çağında başka bir nedenle göğüs bölgesinin ışınlanmış olması.
Çağımız kadınlarının korkulu rüyası olan meme kanseri genellikle beslenme alışkanlıklarında yapılan hatalar, genetik faktörler gibi etmenler sonucunda meydana geliyor. Ancak yeterince dikkate alınmasa da, stres faktörü meme kanserini tetikleyen faktörlerden bir tanesidir.
Zeytinyağı, deniz ürünleri ve mevsim sebzelerini içeren Akdeniz tipi beslenme, meme kanseri riskini azaltmaktadır. Karoten içeren havuç, balkabağı, kavun, biber gibi meyve ve sebzeleri sık tüketen kadınlarda meme kanseri daha az görülür. Yeşil çay, ceviz, brokoli meme kanserini önleyen diğer besinlerdendir.
Meme kanseri hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığı 50-70 yaş arası kadınlar olmakla birlikte diğer bütün kanserler gibi her yaşta görülme riski vardır.
Protein ihtiyacı için kırmızı et, tavuk, balık ya da kuru baklagiller yenmelidir. Kalsiyumdan zengin süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Havuç, lahana, fasulye benzeri sebzelerde bulunan karoten meme kanseri tedavisinde olumlu etki yaratacağından mutlaka beslenme listesinde yer almalıdır.
40 yaş üzerinde olmak meme kanseri riskini doğrudan artıran önemli faktörlerden biridir. 20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar.
Enflamatuar kanser
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar.
1 gram meme kanseri dokusu ortalama 8 yılda oluşur.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
1- Stres ve üzüntü kanser yapar.
Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor.
Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri meme kanserinde de hayat kurtarmaktadır.
Meme kanserinin seyri her hastada farklı olduğundan meme kanserinin ne kadar hızlı büyüyebileceğini tam olarak söylemek zordur. Kanser, insan hücrelerindeki mutasyonlar nedeniyle oluşur. Mutasyonlar normal, öngörülebilir hücre bölünme kalıplarını izlemez, dolayısıyla ilerlemeyi tahmin etmek zordur. "
Meme kanseri, kitle elimize gelmeden önce saptanabilirse, kişinin hastalıktan kurtulma şansı yüzde 100'dür.
Mutlaka C vitamini alın
Antioksidan vitaminler grubundan olan C vitamininin yetersiz alınmasının kanser oluşumu ile ilgili olabileceği düşünülüyor. Her gün portakal ve greyfurt gibi turunçgiller, domates ile biber gibi sebzelerin herhangi birini beslenme listenize mutlaka ekleyin.
Düzenli olarak selenyum, C vitamini, E vitamini, zerdeçal, karoten ve resveratrol içeren besinler tüketilmelidir. Meme kanseri olan hastalar 1-3 porsiyondan fazla soya tüketmemelidir. Haftada en az 3 gün bakliyat tüketilmelidir.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Meme kanseri ölümlerindeki eğilimler
Bir kadının meme kanserinden ölme olasılığı yaklaşık 39'da 1'dir (yaklaşık %2.6). 2007'den bu yana, meme kanseri ölüm oranları 50 yaşın altındaki kadınlarda sabit, ancak yaşlı kadınlarda azalmaya devam etmektedir. 2013'ten 2018'e kadar ölüm oranı her yıl %1 azalmıştır.
Östrojen ve progesteron meme kanserini tetikler
Hormonlarla ilişkili kanser türlerinden biri olan meme kanserinin oluşumunda, kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun etkili olduğu bilinmektedir. Bazı meme kanseri hastalarının kanser hücreleri üzerinde östrojen ve progesteron hormonlarının alıcıları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri