Disiplin işleriyle ilgili uygulamalarda, kaymakam ilçe, valiler il, belediye başkanları belediye teşkilatındaki diğer disiplin amirlerine göre en üst disiplin amiridirler. Valiler, kaymakamlara göre bir üst disiplin amiridirler.
Yeni DEVLET MEMURLARI DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ 30/4/2021 tarihli resmi gazetede yayımlandı. Yayınlanan yönetmeliğin 5. Maddesine göre; Valiler il ve İlçelerde görevli bütün memurların, Kaymakamlar ilçede görevli bütün memurların disiplin amiri olarak belirlendi.
Memur Disiplin Cezasını Kim Verebilir? Disiplin cezaları, uyarma, kınama ve aylıktan kesme gibi, disiplin amirleri tarafından verilirken, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ise, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararının alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler tarafından verilir.
Uyarma, kınama ve aylıktan kesme disiplin cezaları disiplin amirleri tarafından verilebilirken kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası Disiplin Kurulu kararı veya Vali kararı ile verilebilir.
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 8 inci ve 30 uncu maddelerine göre atamaya yetkili amirler il merkez teşkilatına bağlı ve il idare şube başkanının inhası üzerine atanan memurlar için vali, ilçe şube başkanlarının inhası üzerine atanan memurların kaymakam olduğu ifade edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Sonuç olarak cezayı uygulamaya sadece Bakanlar Kurulu veya müşterek kararnameyle atanan memurlarda ilgili Bakan, diğer memurlarda disiplin amiri, atamaya yetkili amir, vali ve yüksek disiplin kurulları yetkilidir.
Disiplin Soruşturmasını Yapmaya Yetkili Amirler Kimlerdir? Disiplin soruşturmasını yapmaya ve bu konuda karar vermeye, memurun disiplin suçunu gerektiren fiil ve halin işlediği anda görevli olduğu yerdeki disiplin amirleri yetkilidir.
Görüldüğü üzere devlet memurluğundan çıkarma cezasını, amirin isteği üzerine memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu verecektir. Disiplin kurulunun farklı bir ceza verme yetkisi yoktur. Tesis edilen işlemi ya onaylar ya da reddeder.
Devlet Memurları Disiplin Yönetmeliği; 30 Nisan 2021 tarihinde, 3935 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe girmiş olup, 17 Eylül 1982 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilen Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Söz konusu Yönetmelikte disiplin cezası alan memurların görevde yükselme sınavına girme engel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
Disiplin amirince yargısal veya idari diğer birimlerden soruşturmacı görevlendirilmesi Danıştay Başkanının onayı ile yapılır. Danıştay Başkanı da gerekli gördüğü hallerde Danıştay'da görevli tüm memurlar hakkında soruşturma açabilir.
Soruşturma, disiplin soruşturmasını yapmak üzere bir muhakkik görevlendirilmişse muhakkik tarafından, görevlendirilmemiş ise disiplin amiri tarafından yürütülür. bildirir. Kendisine yazılı olarak ek soruşturma izni verildiği takdirde bu konularda da soruşturma yapabilir.
(2) İl Müdür Yardımcısı olmayan İl Müdürlüklerinde çalışan diğer personelin Disiplin Amiri Şube Müdürü, Üst Disiplin Amiri ise İl Müdürüdür.
Yeterliğe Tabi Gelir Uzman ve Yardımcılarının Disiplin Amiri Grup Müdürü Olmalıdır.
Disiplin amiri, teklif edilen cezayı veya alt ceza verebilir veya ceza vermeyebilir (Takdir Yetkisi/Gerekçeli).
Madde 6- Aksine bir hüküm olmadıkça; birinci sicil amiri, sicil raporu düzenleyerek memura en yakın amirdir. İkinci sicil amiri birinci sicil amirinin en yakın amiridir.
Kademe İlerlemesinin Durdurulması: Memurun kavgaya karışması, kademe ilerlemesinin durdurulmasına neden olabilir. Bu durumda memur, belirli bir süre boyunca mevcut kademesinde sabitlenecek ve maaşında artış olmayacaktır.
Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.
Bakanlık müfettişleri görevden uzaklaştırma kararı alma yetkisine sahiptir. İllerde valiler il idaresine bağlı olan bütün memur ve amirleri görevden alabilir. İlçelerde ise kaymakamlar yasal koşullar sağlanması halinde emrindeki her memuru görevden uzaklaştırabilmektedir.
Mahiyeti itibariyle en ağır ceza olan devlet memurluğundan çıkarma cezası için; kişinin rüşvet alması, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunması, devletin gizli bilgilerini açıklaması, siyasi partiye üye olması veya Atatürk aleyhine suç işlemesi gerekmektedir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında; "Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir.
Madde 3 – Devlet Memurları amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet hakkına sahiptirler.
Görev yeri değiştirilen memurun disiplin cezasının, disipline aykırı fiil ve halin işlendiği tarihte görevli olduğu kurum disiplin amirleri ve kurulları tarafından verilmesi gerekir.
Bazı kararlarda, soruşturma aşamasında tüm deliller toplandıktan sonra soruşturmacı tarafından veya soruşturmanın tamamlanması üzerine yetkili disiplin amiri veya DK tarafından memurun savunmasının alınabileceği belirtilmiştir (Sam. BİM. 4. D, 28.10.20, 20/678, 20/944; İzm.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri