Mersin'in Erdemli ilçesi Akdeniz açıklarında 4.3 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 22.59'da meydana gelen sarsıntı, yerin 16 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
MERSİN'DE KORKUTAN DEPREM!
13 Temmuz Perşembe günü saat 07:21'de Mersin Erdemli'de 2.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Mersin'in Erdemli ilçesi açıklarında Mersin Körfezi'nde saat 22.59 sıralarında 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Mersin Körfezi'nin 11,47 kilometre açıklarında saat 22.59'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD verilerine göre; Mersin'de meydana gelen deprem 4.3 büyüklüğünde yaşandı. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi. Öte yandan Mersin depremi yerin 16.04 kilometre derinliğinde meydana geldi. Saat 22:59'da meydana gelen depremde can ve mal kaybı yaşanmadığı bildirildi.
Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak, bir daha yaşanmaması temennimizle, 17 Ağustos Depremi`nin 21. yılında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yakınlarına baş sağlığı diliyoruz.
İlgili 37 soru bulundu
Mersin'den geçen fay hatlarının uzunlukları 150- 200 kilometre değil ama içinden ve civarından geçen birçok fay hattı var. Bu fay hatları ve olası depremler, yapılan araştırmalar sonucu incelenerek işaretlendi. Mersin bir depremle yıkılabilecek risk taşıyor.
Depremsellik açısından diğer önemli bir neden de bölgedeki kaya birimleri ile zemin özellikleridir. Yerleşimin yoğun olduğu Erdemli-Mersin-Tarsus arasında yer alan kıyı şeridi genelde gevşek ve sıkı tutturulmamış zeminler üzerinde bulunmaktadır. Kuzey kesimler ise daha sert ve sağlam kayaçlar üzerine kurulmuştur.
AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Mersin 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
Çevre illerde oluşabilecek şiddetli depremlerde, özellikle Mersin'in sahil kesimi maalesef olumsuz etkilenecek.
MERSİN FAY HATTI GEÇEN İLÇELER
Derece deprem kuşağında yer alırken, Erdemli, Kırobası, Güzeloluk, Arslanköy, Güle dördüncü derece deprem bölgesinde bulunmaktadır. Antakya ve Adana yakın yöresi (Örneğin, Karsantı, Karaisalı, Yumurtalık, Pozantı güneyi-Gülek Boğazı vb.)
Mersin'de 4,3 büyüklüğünde deprem!
Hazırlanan deprem senaryosuna göre, saat 14.00'te merkez üssü Akdeniz açıkları olan 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 18 saniye süren depremin hemen ardından, depremden yara almadan kurtulanlar, yıkılan binaların enkazında yakınlarını aramaya başlarken, feryatları da gerçeğini aratmadı.
Buna göre Mersinde fay hattı bulunmuyor fakat Mersin etrafında yer almakta olan fay hatları nedeniyle etki altında kalıyor.
Mersin'in Erdemli ilçesi Akdeniz açıklarında 4.3 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 22.59'da meydana gelen sarsıntı, yerin 16 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesinden alınan verilere göre, saat 04.56'da merkez üssü Mersin'in Aydıncık ilçesinde Richter ölçeliğine göre 3.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 15.65 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Yıkıcı deprem bakımından Türkiye'nin en güvenli önde gelen illeri: Kırklareli, Zonguldak, Kastamonu, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin , Mardin, Siirt, Batman, Ş. Urfa, Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Ankara.
Mersin deprem haritası
Namrun ve Mut fay hatları Mersin'in içinden geçen fay hatları. Ovacık, Silifke arasında Ovacık Fay hattı da var. Namrun Fay hattı dediğimiz aslında Ecemiş fay hattı bu orta Anadolu Fay zonu. Sivas Hafik'ten başlar, yaklaşık 700 km boyunca devam eder.
SAVRUN FAY HATTI NEREDEN, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR? Savrun fayı Kadirli (Adana) - Göksun (K. Maraş) arasındadır. Savrun Fayı ikinci ana şokta kırılan Çardak Fayı'nın doğu ucundan başlar, Göksun güneyinden geçerek Kadirli ilçesine kadar uzanır.
Bunlar Kıbrıs Yayı (6 deprem), Adana-Ceyhan (3 deprem) ve Niğde il sınırı (1 deprem) içerisinde meydana gelen depremlerdir (M=6-6,9). Mersin ilini etkileme potansiyeli olan bahsedilen bu fay zonlarında 1900 yılından günümüze meydana gelen depremlerde Mersin ilinde kayda geçen bir yıkım gerçekleşmemiştir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarıyı da bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır.
Selim İnan, Mersin'in deprem açısından en büyük dezavantajının sulu zemin üzerine kurulmuş bir şehir olması ve sağlam olmayan çok katlı yüksek binalar olduğunun altını çizdi. Kanal 33'te Gazeteci-Yazar Fatih Alkar'ın hazırlayıp sunduğu 'Gündemin Nabzı' programına konuk olan Jeoloji Mühendisi Prof.
Ceyhan ilçesinde kayıpların ve hasarın çoğu binaların mühendislik yetersizliğinden kaynaklandı. Toplam ekonomik kayıp tahminen 1 milyar US$ dır. Depremde Adana'da 128 Osmaniye'de 7 Mersin'de 4 Hatay'da 5 kişi öldü. Türkiye'nin güney bölgesinde geniş bir alanda hissedildi.
Ecemiş Fayı Mersin'in Tarsus ilçesinden başlayıp, Toroslardan Yahyalı'ya kadar gelmektedir. Yahyalı'da 3 kola ayrılmakta bu 3 ayrı koldan itibaren Yeşilhisar, İncesu, Boğazköprü, Erkilet, Kocasinan kısmından devam ederek, Sarıoğlan'a Sarıoğlan'dan da Sivas'a kadar tek parça halinde daha sonrada sahayı terk ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri