H.z Meryem Validemiz Kabri Şerif-i/KUDÜS.
Meryem'in mezarının da Bülbüldağı'nda olduğu düşünülür. Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Asiye'nin (s) kabri Mısırdadır. [i] Elimizdeki tarih kitaplarını inceledik ancak kaç yaşında iken vefat ettiği hakkında bir bilgiye ulaşamadık.
Ortodokslar, 431 Efes Konsili'nden bu yana Meryem'in Kudüs'te vefat ettiğine inanmaktadır (DBS, I, 651-652, 655). Ancak yine de Meryem'in son yıllarını nerede geçirdiğini, kaç yıl yaşadığını, nerede öldüğünü açık olarak bilmek mümkün değildir (DB, IV/1, s. 802).
Heykelin içerdiği zıtlıklar da çarpıcılığını artırır: Meryem'in elleri hem naaşa sıkı sıkıya kenetlenmiştir, hem de onu bir bakıma özgür bırakmakta, daha doğrusu ölüyü izleyiciye göstermektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Meryem'in ebedî bekareti bakire Meryem'in İsa'yı doğurmuş olmasına karşın gerçekten ve ebedî olarak bakire olduğu şeklindeki Hristiyanlık dogmasıdır. Dogmaya göre Meryem, tüm hayatı boyunca hep bakire kalmış, İsa'yı sadece biyolojik oğlu olarak doğurmuş ve mucizevî şekilde bakire doğum gerçekleşmiştir.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Erkeklerden kemâle erenler çoktur. Kadınlardan ise Meryem binti İmran ile Firavun'un karısı Âsiye'den başka kemâle eren yoktur.
İlahi mucize gerçekleştiğinde, yani Rabbimizden bir kelime Meryem'e verildiğinde, onun amcaoğlu Yusuf ile nişanlı veya yeni evli olduğu (lakin o vakitte Hz. Meryem validemizin halen el değmemiş bakire olduğu Kur'an'ın ışığında kesindir.) söyleniyor.
Asiye, Musa'nın doğduktan sonra Firavunun sarayına intikalinde oynadığı rol ve Hz. Musa'nın getirdiği dini kabul etmesi dolayısıyla bahsedilmektedir. Hz. Asiye zalim firavunun iyi kalpli karısıdır.
Bir rivayete göre, Firavun'un kızının saçlarını tarayan kadın Allah'a iman ettiği ortaya çıkınca fırına atılarak yakılmıştır. Bu kadının ruhunun melekler tarafından semaya çıkarıldığını gören Âsiye de Allah'a iman edip Hz. Mûsâ'nın peygamberliğini tasdik etmiştir (İbnü'l-Esîr, I, 184).
Rivâyet edildiğine göre Firavun, Âsiye'yi dört direğe bağlattı. Sırtüstü yatırdı. Üzerine bir değirmen taşı koydurdu. Çeşitli zulüm ve işkence ile şehîd etti.
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Kur'ân'a göre Hz.Meryem ve mucize gebeliği
(Âl-i İmrân 3/36,37) Üreme (genital) sisteminde ise hem dişil hem eril dokuları/hücreleri bulunmaktadır (Enbiyâ 21/91, Tahrîm 66/12). Bu sayede, ona herhangi bir erkek dokunmadığı halde kendi kendine gebe kalmış ve sağlıklı bir erkek çocuk (İsa) doğurmuştur (Meryem 19/20-27).
1891 yılında Lazarist papazlar Alman rahibe A.Katherina EMERICH'in rüyası üzerine Meryem Ana'nın son günlerini geçirdiği evin araştırmalar sonunda bu yer olduğunu ortaya çıkarmışlardır. Bu olay Hristyanlık dünyasında yepyeni bir buluş olmuş ve din alemine ışık tutmuştur.
Bu yüzden Al-i İınran-36 ayetinde geçen zürriyyeteha kelimesinin çoğul anlam taşıması ve bunun neticesinde Hz. Meryem'in ise sadece bir çocuğunun bulunması ve Hz. İsa'dan başka ne kız ne de oğlan çocuğunun olmaması gerçeği ile çelişmez.
İsa 32(33) yaşında iken göğe kaldırıldı. Onun göğe kaldırılmasından sonra Hz. Meryem 6 yıl yaşadı. Buna göre, 56 yaşında iken vefat etmiştir.
Hz. Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır.
Meryem'in kaç yıl yaşadığı ve nerede nasıl öldüğü, nereye defnedildiği konuları tartışmalıdır. Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Allah Teala Hz. İsa'nın liyakatli ve takvalı olduğundan haberdar olduğu için bu imtiyazı ve bu ismet makamını amelini gerçekleştirmeden önce ona bir mükafat olarak vermiştir ve onu böyle bir makama seçmiştir.
İsa aslında nasıl görünüyor) isimli kitabını 8 Şubat'ta piyasaya sürdü. Yıllardır Hz. İsa'yla ilgili araştırmalar yapan Taylor'a göre, İsa'nın Yahuda zamanı olarak bilinen zamanda, bölgede bulunan erkeklerin iskelet kalıntıları da incelendiğinde, Hz. İsa'nın boyu ortalama 1 metre 65 cm.
İsa çarmıhta öldükten üç gün sonra dirilmiş ve göğe yükselmiştir. Ahir zamanda kıyamet öncesi tekrar yeryüzüne inecek, Deccal yani Mesih-Karşıtı (Anti-Christ) ile savaşacak (Armegedon) Onu yendikten sonra kendisine iman edenlerle birlikte Cennete yükselecektir.
Filistin Hristiyan Aramicesi: Hristiyan Galile lehçesi İsa'nın anadiliydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri