Osmanlı'da meşturiyet iki kez ilan edilmiştir. Bu doğrultuda birinci meşrutiyet 1876, ikinci meşrutiyet ise 1878 yılında ilan edilmiştir.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti. II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti.
II. Meşrutiyet 23 Temmuz 1908'de (10 Temmuz 1324) ilan edildi. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basında sansür yasağı kalktı ve bir yayın patlaması yaşandı.
Birinci Meşrutiyet, II. Abdülhamid'in 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'ndaki yenilgiyi gerekçe göstererek Meclis-i Mebusan'ı kapatmasıyla 1878'de son bulmuştur.
Namık Kemal, Ziya Paşa ve tabii ki Mithat Paşa'nın önderliğinde 23 Aralık 1876'da Birinci Meşrutiyet ilan edilmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Sultan II. Abdülhamid'in meşrutiyeti fiilen ortadan kaldıran fermanı 23 Temmuz 1908'de yürürlüğe girdi.
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
7 Ekim 1919'da başlayan 11 Nisan 1920'de sona eren dönemi “3. Meşrutiyet” olarak adlandırmak gerekir. Cumhuriyet rejimine kadar ilerleyen süreçte Saray'ın asıl ihaneti dış politikaya ilişkin değil, millî hakimiyet ilkesi üzerine kurulu olan anayasal sisteme son vermesidir.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti. II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti.
Bu teklif ilke olarak Sultan Abdülaziz'e sunulmuştur. Fakat Sultan bu olaya sıcak bakmayınca Balkan Bunalımı ile ekarte edilerek tahttan indirildi ve yerine V. Murat tahta çıkarıldı.
Osmanlı İmparatorluğu kuruluşundan 1876 yılına kadar mutlakiyetle yönetilmiştir. Devletin, mutlakiyeti terk ederek parlamenter hayata geçişi 23 Aralık 1876 tarihinde ilân edilen I. Meşrutiyet ile gerçekleştirilmiştir. İlk Türk parlamentosunun kuruluşunda, Genç Osmanlıların uzun süren mücadelesi etkili olmuştur.
Bunlar, sırasıyla “geleneksel”, “yasal-ussal” ve “karizmatik” meşruiyettir.
Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vurmuş olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin, II. Meşrutiyet'in ilanından önce ve sonra yapmış olduğu tüm faaliyetler günümüzde bile tam olarak sonuçlandırılamamıştır. Tarihimizde böylesine önemli bir yere sahip olan II.
2. Meşrutiyet döneminde, Kanun-i Esasi'de bir kısım değişiklikler yapılarak padişahın yetkileri sınırlandırılmıştır. Kurulan sistem, meclis üstünlüğüne dayandırılmıştır. Her ne kadar demokratikleşme anlamında önemli bir adım olsa da devletin teokratik, monarşi sistemi devam etmiştir.
Meşrutiyet'in ilanı ile vatandaş seçme ve seçilme hakkı kazanmıştır. Halk, padişahla birlikte yönetime ortak olma imkânı bulmuştur. Mutlakıyetçi yönetim anlayışı yerini meşrutiyetçi bir yönetim anlayışına bırakmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası kabul edilen Kanun-i Esasi, bu dönemde ilan edilmiştir.
Makedonya'da ıslahatlar yapılması kararı alındı ve İngilizler Rusları, Balkanlarda serbest bıraktı. Batıcılık ve Türkçülük fikir akımları bu dönemde etkili olmuştur. Reval Görüşmelerinin yanında İttihatçıların kendilerine ait birliklerle isyan etmesi ile II. Abdülhamit, II. Meşrutiyet'i ilan etmek zorunda kalmıştır.
2. Meşrutiyet, 1. Meşrutiyet döneminde padişah tarafından askıya alınan Anayasa'nın yeniden yürürlüğe girmesiyle başlayan dönemdir.
Yapılan seçimler sonunda Son Meclis-i Mebûsan ilk toplantısını 12 Ocak 1920'de yaptı. 16 Mart 1920'de İstanbul'un İşgali üzerine, parlamento, işgal güçlerinin baskısıyla anayasaya aykırı olarak 11 Nisan 1920'de resmen kapatıldı.
Jön Türk Devrimi, Temmuz 1908 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nda Padişah II. Abdülhamid yönetiminin sona ermesi ve Meşrutiyet'in yeniden ilanı talebiyle gerçekleşen devrimdir. Devrimin ardından 24 Temmuz 1908'de II. Abdülhamid tarafından İkinci Meşrutiyet yeniden ilân edildi.
Meşrutiyet 1876'da ilan edildi, Kanun-i Esasi denen bir anayasa uygulamaya konulup meclis açıldı.
Üçüncü Meşrutiyet Kitap Açıklaması
Mahmut Goloğlu'nun Milli Mücadele Tarihi dizisinin üçüncü kitabı, Milli Mücadele'den Cumhuriyet'e uzanan sürecin ana dönüm noktasını, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk dönemlerini inceliyor.
Meşrutiyet, Osmanlı Devleti'nde 1876 – 1918 arasında padişahın yetkilerinin anayasa ve meclis tarafından sınırlandırıldığı yönetim biçimidir.
İkinci Meşrutiyet, 23 Temmuz 1908'de Osmanlı Anayasası'nın yeniden ilan edilmesidir. 11 Nisan 1920'de Mebusan Meclisi'nin padişah tarafından kapatılmasıyla 2. Meşrutiyet dönemi sona erdi.
II. Abdülhamit döneminde ilan edilmiştir ve 1924 yılına kadar da yürürlükte kaldı. Kanuni Esasi'nin en önemli özelliği ise özgür bir İslam ülkesinde uygulanan batılı tarzda hazırlanmış ilk anayasa olmasıdır. Bu anayasa ile mutlak monarşi yerine anayasalı monarşi sistemine geçilmiştir.
♚ Cevabımız: 1) Bulgaristan'ın bağımsızlığını ilan ettiğini görürüz. 2) Avusturya-Macaristan , Bosna Herseği isyan sonuçları ile ülkesine katmıştır. 3) Yunanistan'da isyan oluşturarak Girit Adasını topraklarına katmayı başarmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri