Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
Metabolizmayı hızlandıran başlıca içecek sudur. Günde en az 2-3 litre su tüketimi metabolizma hızını %20 oranında artırır. Kafein içeren yeşil çay, tarçın, biberiye, kahve, soya sütü, ayran ve sebze suları metabolizma hızlandırıcı içecekler arasındadır.
Düzenli egzersiz yapmak, kas kütlesini artırmak, yeterli su içmek ve uyku düzenine dikkat etmek metabolizmayı hızlandırmak için önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli yiyecekler tüketmek, yeşil çay içmek, baharatlı yiyecekler yemek ve öğünleri sık sık yemek de metabolizmayı artırabilmektedir.
• Düzenli Egzersiz Yapın
Her gün düzenli egzersiz ile birlikte metabolizmanızın günlük harcadığı toplam enerjiyi arttırıpyağ yakımını sağlayarak ideal kilonuza ulaşabilir veya mevcut kilonuzu koruyabilirsiniz. Aynızamanda egzersiz ile birlikte kas kitle artışı sağlayarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.
Sabah Aç Karnına Metabolizma Hızlandırma
Limon veya sirke c vitamini içeriğiyle vücudun zinde bir şekilde güne başlaması için ilk adımdır. Kahvaltıdan önce aç karnına kahve içmek ve spor yapmak da vücutta adrenalin hormonunu artırarak sabah erken saatlerde yağ yakımını destekler.
İlgili 25 soru bulundu
Uyumadan önce zencefil çayı, ıhlamur, adaçayı, kekik çayı, yeşilçay gibi metabolizmayı hızlandıran bitki çaylarından tüketmek kilo vermeyi hızlandıran ve kolaylaştıran bir yöntemdir.
Kalori dengesini sağlamak, protein tüketimini artırmak, düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı besinlere odaklanmak, su tüketimine dikkat etmek, düzenli öğünler yemek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine önem vermek, kilo verme sürecini hızlandırmak için etkili yöntemlerdir.
Metabolizma hızı genetik, çevresel etkenler ve hormonlardan etkilenir. Egzersiz veya hareketli yaşam metabolizmayı artırırken, yaşın ilerlemesi azaltır. Tiroid hormonu, erkeklik hormonu (testosteron) buyume hormonu, stres hormonu olarak bilinen adrenalin ve noradrenalin metabolizmayı artırır.
Bireylerin etkileyebileceği bu parametreler yardımıyla metabolizmanın hızlandırılmasıyla daha fazla enerji üretimi ve yapıtaşı kullanımı gerçekleşir. Bu doğrultuda, vücuttaki kas kütlesi artarken yağ miktarı azalır; hızı artan metabolizma ile hem kilo verilebilir hem de sağlıklı bir vücut elde edilebilir.
Haşlanmış yumurta ve kepekli grisini: Yumurta hem sarısı hem de beyazı nedeniyle çok kıymetli bir besindir. Sarısı içerdiği B vitaminleri ile metabolizmanın daha iyi çalışmasına yardımcı olur, beyazı ise yüzde yüz protein içerdiğinden ötürü metabolizmayı hızlandırır.
Yoğurdun içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum metabolizmayı hızlandırır. Hızlı bir metabolizma, yediğiniz tüm yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar. Kalori yakmanızı sağlayacağı için de kilo vermenize yardımcı olur. Kalorisi düşük bir gıda ürünüdür.
B Vitaminleri B2, B3, B5, B6, B8
Doğal besinler tüketerek metabolizmanın hızlanması sağlanabilir. Yulaf, yumurta ve tam tahıllarda bulunan B vitaminleri, kilo verilmesinde etkilidir. Kuruyemişler, kahvaltılık gevrekler, soya da doğal B8 vitamini kaynağıdır.
Uzun Süren Açlık Metabolizmayı Yavaşlatır!
Dolayısıyla kilo vereceğim diye gün boyu yemek yememek kilo vermeye yardımcı olmanın yanında kilo almaya neden olur. Bunun tersi olarak da yeterli karbonhidrat, protein ve yağ alınan beslenme düzenleri metabolizmanın düzenli çalışmasında etkili olur.” Diye konuştu.
Konuyla ilgili yapılan çalışmalar, az ve sık yemek yemenin metabolizma hızı ve yağ yakımı açısından anlamlı bir etkisi olduğunu göstermemiştir. Sonuç olarak az ve sık yemek metabolizmanızı hızlandırmaz ve daha fazla kalori yakmanızı sağlamaz.
3. Öğün Azaltmak Çözüm Değil. Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatır. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı olur.
Öğün Atlamayın
Aslında, uzun vadede metabolizmanızı bozabilir. Araştırmalara göre, ana öğünler arasında küçük ara öğün yapanlar, yemek sırasında daha az yemek yiyor. Aksi takdirde, öğünler arasındaki uzun boşluklar metabolizmayı yavaşlatır ve vücudun yağ depolama yeteneğini artırır.
Yeşil çay: Antioksidan bakımından zengin olan yeşil çay sağlık açısından oldukça faydalıdır. Metabolizmanın hızlandırılmasına yardımcı olarak kalori yakmanıza katkı sağlayabilir. Mate çayı: İçerdiği kafein sebebiyle metabolizmanın hızlanmasına dolayısıyla da yağ yakımına yardımcı olabilir. Tokluk hissi verebilir.
Kanın damardan alınma şekli, metabolizma testini yapacak kişinin dikkat etmesi gereken noktalardandır. Kan damardan alınırken iğne ucu geniş bir enjektör kullanılmalı, kanı tüpe çekerken fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Kan alındıktan sonra 1 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Metabolizma hızının normal değerleri cinsiyet ve yaşa göre değişir. 20-40 yaş aralığındaki kadınların ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasında olmalıdır. 40 yaş ve üzerindeki kişilerde metabolizma hızı yavaşlamaya başlar.
Kilo verme sürecinde, mutlaka metabolizmanızı şaşırtmalısınız. Vücudunuzu aynı şeylere alıştırırsanız bir süre sonra vücut daha az kalori yakmaya başlar. Bu dönemde metabolizmanızı şaşırtmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri