Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir. Genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar. Yanma sırasında arkalarında parlak bir iz oluştuğu için yıldızlarla bir ilgisi olmadığı hâlde bu olaya yıldız kayması da denir.
Meteorların oluşmasına yol açanlar, yıldızlar değildir. Aslında meteor uzayda değil, atmosferde -yerden 75 km ile 100 km arası yükseklikte- gerçekleşen bir ışık olayıdır. Her gün Dünya'ya bin tonun üzerinde uzay tozu ve minik göktaşı “dökülür”.
Orijinal nesne (meteoroit) atmosfere girdiğinde, sürtünme, basınç ve atmosferik gazlarla kimyasal etkileşimler gibi çeşitli faktörler cismin ısınmasına ve enerji yaymasına neden olur. Daha sonra bu cisim bir meteor haline gelir ve kayan yıldız olarak da bilinen bir ateş topu oluşturur.
Gök taşı ya da meteor, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesne kuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur.
Güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı her türlü kaya parçasına göktaşı denir.
İlgili 15 soru bulundu
Göktaşı ile Dünya'nın yörüngesi kesiştiğinde Göktaşı Dünya'nın yer çekimine girer ve Dünya'ya düşer. Taş Meteoritler, Metal Meteoritler Karışık Meteoritler olmak üzere 3 çeşit meteorit vardır.
Kuyruklu Yıldız: Donmuş bir çekirdeğe sahip büyük, donmuş gazları olan, toz ve kaya kütleleri. Meteor: Asteroitler ve kuyruklu yıldızlardan kopan parçalar ve enkaz.
Göktaşlarının yeryüzüne erimeden düşmesi sonucunda oluşturduğu çukurlara krater adı verilir. Bu kraterler göktaşının büyüklüğüne göre değişerek geniş bir alan ya da dar bir alan oluşturur.
Kuyruklu yıldızlar, sıradan göktaşlarından farklı olmayan birkaç kilometre çapında basit gök cisimleri aslında. Ancak, göktaşlarının aksine, parlak renklere ve uzun kuyruklara sahipler.
Temelde üç çeşide ayırabiliriz yıldızları. Cüce yıldızlar, dev yıldızlar, ve süperdev yıldızlar. (Hiperdev yıldızları da sayabiliriz ama aşırı nadir oldukları için buraya katmadım.) Bu kısımda kısaca bu yıldız çeşitlerinden bahsedeceğim.
Kuyrukluyıldızların yörüngelerinde dolaşırken tamamen parçalandıklarında geriye kalan katı küçük çekirdek parçaları ve yine bu bozulma ve parçalanma süreci sırasında yörüngelerinde bıraktıkları kuyrukluyıldız maddesi göktaşlarının kaynağıdır. Ayrıca Apollo türü parçalanmış küçük gezegen artıklarına da göktaşı denir.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Kuyruklu yıldız ya da kirlikartopu, Güneş'in yakınından geçerken ısınarak gaz açığa çıkarmaya başlayan, buzlu, küçük Güneş Sistemi cisimleridir. Bu gaz çıkışı, görünür bir atmosfer veya koma ve bazen de bir kuyruk oluşturur.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Kuyrukluyıldızlar kütleçekimi ile Güneş'e bağlı gökcisimleridir. Ancak isimlerinin ima ettiğinin aksine yıldız değildirler. Yıldızlar gibi kendi ışıklarını kendileri üretmezler, gezegenler gibi onlar da Güneş'ten kendilerine gelen ışığı yansıtırlar. Kuyrukluyıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur.
Açıklama: Doğubayazıt şehrinin 35 km. doğusunda, Gürbulak Gümrük Kapısı'nın 2 km. kuzeydoğusunda yer alır. Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska'daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya'daki ikinci büyük meteor çukurudur.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
Meteor uzay boşluğunda bulunan irili ufaklı taş parçalarıdır. Bu taşlar genel olarak Demir ve Nikel elementlerinden oluşur. Düzensiz yapılarda ve yuvarlak olmayan şekillerdedir. Genellikle manyetik etkiye sahip bileşenleri vardır.
Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Asteroit ya da kuyruklu yıldız gibi çeşitli gök cisimlerinden kopmuş küçük kaya parçaları ise gök taşı olarak adlandırılır. Gök taşları bazen Dünya'nın atmosferine girer. Atmosfere giren gök taşlarına meteor denir.
Göktaşları, aşağıdaki nedenlerden dolayı değerli olabilir: Bilimsel önemi: Göktaşları, Güneş Sistemi'nin oluşumu ve gelişimi hakkında önemli bilgiler sağlayabilirler. Bu nedenle, bilim insanları için değerli birer araştırma kaynağıdır. Nadirlik: Göktaşları, Dünya'da doğal olarak oluşan malzemelerdir.
Meteor rengi, metal atom emisyonlarının mı yoksa hava plazma emisyonlarının mı baskın olduğuna bağlıdır. Birçok meteorun rengine, onlardaki metal atomlarından yayılan ışık (mavi, yeşil ve sarı) ile havadaki atomlar ve moleküller tarafından yayılan ışık (kırmızı) neden olur.
1)Fukang Gök taşı (The Fukang Meteorite)
Dünya'ya düşen meteoritlerin çok büyük bir kısmı metalik demir (daha doğrusu bir demir-nikel alaşımı) içermektedir; dolayısıyla çoğu meteorit, bir mıknatısa doğru güçlü bir şekilde çekilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri