Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
Metrik sistem veya metrik birimler, 1795 yılında Fransızlar tarafından tanıtılan, uzunluk için metre ve ağırlık için kilogram temel birimlerine dayalı (mètre des Archives ve kilogramme des Archives), uluslararası kabul görmüş ondalık tabanlı ölçüm sistemidir.
İlk ciddi adımı 1790'da Fransa Bilimler Akademisi atıyor. Dunkirk-Barcelona üzerinden geçen meridyenin 1/40.000.000'ini yeni referans uzunluk olarak kabul edip, bunun üzerinden ölçü birimi oluşturuyorlar. Birimin adını da Yunanca Metron'dan alarak metre olarak kabul ediyorlar.
Tarihi. Mısırlıların ölçü sanatını keşfettiğini dile getirebilmemize rağmen ölçü bilimi sadece Yunanlarla birlikte ortaya çıkmaya başladı. Yunanların geometri bilgisi ve onların ağırlıklar ve ölçüler ile olan önceki deneyimleri yakın zamanda daha bilimsel bir temel olarak onların ölçü sistemine yerleşmeye başladı.
Metre, ilk kez 1793 yılında, (büyük çember çizgisi üzerinde) ekvatordan kuzey kutbuna kadar olan mesafenin (dünyanın çevresinin dörtte biri) on milyonda biri olarak tanımlanmıştır, ki o yıllarda dünyanın çevresinin uzunluğu yaklaşık 40.000 km olarak biliniyordu. 1799 yılında, metre prototip çubuk baz alınarak yeniden ...
İlgili 43 soru bulundu
Uzunluk ölçü birimi metre yerine arşın, ağırlık ölçüsü olarak da okka, batman, dirhem denilen ölçü birimleri kullanılıyordu. Dünya ülkelerinin çoğunda miladi takvim kullanırken, Türkiye'de hicrî takvim kullanılıyordu.
Kilogramın tarihçesi
İlk önce ağırlık biriminin tanımı 1793'te Antoine Lavoisier tarafından yapıldı ve 0.1 metre küp hacmindeki bir buzun erime derecesindeki ağırlığı olarak belirlendi. 'Grave' olarak anılan bu ağırlık aynı zamanda 1 litre suyu da tanımlıyordu.
İlk metre prototipi, 1799
Artık Fransız Bilim Akademisi tarafından tasarlanan metrik sistem doğmuştu. 1 Ocak 1840'ta yayımlanan ölçüler ve ağırlıklar ile ilgili bir kanunla, met- re Fransa'da geçerli uzunluk birimi oldu.
ABD'de günlük hayatta kullanılan geleneksel ölçü birimleri sadece 4 adet olup, inch, foot, yard, ve mile şeklindedir. 1 Temmuz 1959'dan beri ( ABD Ulusal Jeodezi Kurumu hariç ) 1 yard = 0.9144 metre olarak kabul edilmiştir.
1928 yılında yapılan bir değişiklikle milletlerarası rakamlar kabul edildi. 1931'de kabul edilen bir kanunla eski ağırlık ve uzunluk ölçüleri değiştirildi. Eskiden kullanılan arşın, endaze, okka gibi ölçü birimleri kaldırıldı. Bunların yerine uzunluk ölçüsü olarak metre, ağırlık ölçüsü olarak kilo kabul edildi.
Uluslararası Ölçüm Sisteminin uzunluk birimi metre'dir ve kısaca "m" ile gösterilir. Günümüzde "1 metre", ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı yol olarak tanımlanmıştır.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir. Birim, vakumdaki ışık hızı sabitlenmiş sayısal değeri (c), m s-1 birimi cinsinden ifade edildiğinde, 299 792 458 alınarak tanımlanmıştır.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Metre ya da şerit metre, metraj ölçme amaçlı bir alet. Metrik sisteme göre üretilmiş bir mezura. Bir şerit metre. Plastikten veya kumaştan üretilen esnek yapıdaki metreler için daha çok "mezura" tabiri kullanılır.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Şerit Metre Hangi Meslekte Kullanılır? Şerit metreler, inşaatçılar, elektrikçiler, camcılar ya da mühendisler gibi birçok meslek alanında kullanılır. Teknik ressamlar, marangozlar ve harita mühendislerinin de sıklıkla kullandığı şerit metreler imalat sektöründe de kullanılır.
Boy ölçüsünü ifade etmek için kullanılmakta olan foot ifadesinin çoğul hali ise feet olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ft şeklinde kısaltmasının kullanıldığını da söylemek mümkündür olmaktadır. Amerikan boy ölçüsü birimi olarak kullanılmakta olan 1 feet (ft), 30,48 santimetreye (cm) denk gelmektedir.
Bir tırnak yaklaşık santimetre genişliğindedir. Bir gitarın uzunluğu yaklaşık metredir. Bir kilometre metreye eşittir.
Ons (sembol oz), bir kütle birimidir. Genellikle yaygın olan"Avoirdupois Onsunu" belirtmek için kullanılır fakat başka ons çeşitleri de vardır.
Fransızca mètre “standart uzunluk ölçü birimi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca métron μέτρον “ölçü” sözcüğünden alıntıdır.
İnç biriminin ifade ettiği uzunluğu ilk kez 1150 yılında öğreniyoruz. Bu dönemde Kral 1. David, 1 inç uzunluğun çivi tutan bir erkeğin baş parmağının uzunluğu kadar olduğunu belirlemiştir.
Kilogram, Uluslararası Kilogram Prototipi'nin kütlesine eşit olarak tanımlanmıştır, bu da bir litre suyun kütlesine neredeyse eşittir. Adında bir SI öneki (k) içeren tek SI temel birimidir.
Dolayısıyla 1 litre su, 1000 gram; yani 1 kilogram değerine eşit olmaktadır. Bu durumda yarım litre su da 0,5 kilograma denk gelmektedir. Su ve süt arasında özgül ağırlık bakımından bir miktar farklılık vardır. Ufak bir hesap yapıldığında, 1 litre sütün 1032 gram, yani 1,032 kilograma denk gelmektedir.
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri