Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur. Faaliyetlerini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olarak sürdüren şirketimiz, İstanbul'daki mevcut metro, tramvay, füniküler ve teleferik hatlarını işletmektedir.
Metro İstanbul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul'da kent içi raylı sistemlerin (İstanbul metrosu & İstanbul tramvayı) işletmeciliğini yapmak üzere 1988'de İstanbul Ulaşım A.Ş. adı ile kurulmuş olan bir şirkettir.
Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor. Yani İmamoğlu'nun yıllık ortalaması 13,3 km.ye tekabül ediyor.
Galip Öztürk (d. 19 Nisan 1965; Ayvacık, Samsun), Gürcistan vatandaşı olan Metro Şirketler Grubu'nun sahibi ve 2005'te kurulan "Türkiye Otobüsçüler Federasyonu"nun da kurucu başkanı. Kuvvet Köseoğlu cinayetindeki müebbet cezasının Yargıtay tarafından onandığını önceden öğrenerek 2018 yılında Gürcistan'a kaçmıştır.
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Ulaşım adıyla kuruldu
Sayın Dalan'ın ardından göreve gelen Prof. Dr. Sayın Nurettin Sözen'in başkanlığında bugün dünyanın en çok yolcu taşıyan tramvay hattı T1 Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattımızın temeli atıldı, 1992 yılında da bu hattın ilk etabı açıldı.
İlgili 39 soru bulundu
Metro İstanbul, 1988 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi raylı sistemlerin işletmeciliğini yapmak üzere kurulmuştur.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
Yüksek hızlı trenler, konvansiyonel trenler, kent içi banliyö trenleri, Marmaray, Başkentray TCDD Taşımacılık tarafından işletilmektedir. Araç filosu ve bu araçların temini de TCDD Taşımacılık'ın sorumluluğundadır.
Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
İlk metro Londra'da 1863'te açılan Londra metrosu, ikinci metro ise Türkiye 1875 İstanbul Karaköy-Beyoğlu tarihi Tünel (füniküler) hattıdır. Aralık 2017 tarihi itibarıyla, dünya genelinde 56 ülkede 178 şehir yaklaşık 180 metro sistemine ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul adına, ekibimiz adına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 86 bin çalışanı ailesi adına en çılgın projemiz; Yuvamız İstanbul projesi” diyerek, 12 Yuvamız İstanbul kreşini aynı anda hizmete açtı. Daha önce faaliyete geçenlerle birlikte, 21 ilçede toplam 32 kreş, İstanbulluların hizmetine girmiş oldu.
İstanbul'un ilk modern metro hattı olan M1'in inşasına 1986-87 yılları arasında karar verildi ve Aksaray - Kocatepe arasındaki ilk etap 3 Eylül 1989'da hizmete girdi. Hat hizmete girdikten sonra "hafif metro" olarak tanımlansa da 2006 yılında yapılan düzenleme ile M1 olarak değiştirildi.
Seçimler tarihi. Yukarıdaki halk seçimlerine ek olarak, Kadir Topbaş'ın istifası sonrası belediye başkanı olacak ismi belirlemek için 28 Eylül 2017'de yapılan belediye meclisi seçimine katılmıştır. Bu seçimde 179 oy alan rakibi Mevlüt Uysal bir sonraki yerel seçimlere kadar İBB başkanı olmuştur.
Hat 29 Eylül 2015 tarihinde ihale edilmiş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kolin - Kalyon - Şenbay konsorsiyumuna yer teslimi yapılarak Şubat 2016 itibarıyla inşa çalışmalarına başlanmıştır. 2018 ortasında hattın kredisi bitmiş ve 2019'da inşa çalışmaları tamamen durmuştur.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
Ankara metrosu, Türkiye'nin başkenti Ankara'da hizmet veren metro sistemidir. EGO Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. 1996'da açılan ilk hatla birlikte Ankara metrosu, İstanbul'dan sonra Türkiye'de açılan ikinci metro sistemi olmuştur.
İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Abdullah Özdemir de İstanbul'da 2004 yılına kadar olan raylı sistemin 44 kilometreden 300 kilometreye çıkarıldığını belirterek "AK Parti döneminde, 44 kilometre olan raylı sistemlerin uzunluğu, imal edilen metrolardaki ilerleme oranlarını da dahil edersek yaklaşık 300 kilometreye ...
Ulaştırma Bakanlığı da, en fazla metro hattı yapan İBB Belediye Başkanı olarak İmamoğlu'nu gösteren tablonun aksini gösteren başka bir tablo yayınladı. O tabloya göre de Kadir Topbaş'ın yıllık 10,58 km'lik metro inşaatıyla zirvede yer alıyor.
6461 sayılı yasa gereği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ya da kısaca TCDD, Türkiye'deki demiryolu altyapısını yapan, trafiğini düzenleyen, kontrol eden kamu kurumudur. Marmaray istasyonları TCDD'ye bağlıdır.
TCDD Teknik; %100 kamu sermayesi yöneten bir mühendislik şirketidir. 2017 yılında TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT A.Ş. ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olarak kurulmuştur: Mühendislik, müşavirlik, varlık yönetimi, teknoloji ve bakım yönetimi alanlarında aktif faaliyet göstermektedir.
Yüksek Hızlı Tren ya da kısaca YHT, Türkiye'de TCDD'ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan yüksek hızlı demiryolu hizmetidir.
128.88 m uzunluğundaki trenler, saatte 90 kmh hız yapabilecek şekilde tasarlanmıştır. Hattın işletme hızı 80 kmh olarak tasarlanmıştır.
M4 Kadıköy-Tavşantepe Metro Hattının uzatılmasıyla birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı metro istasyonu hizmete açılmıştır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, İstanbul'da devam eden metro hatlarının toplam uzunluğunun 91 kilometreye ulaştığını belirterek "Ayrıca 13,5 kilometrelik iki yeni raylı sistem hattına da başlıyoruz. 2023'te hepsini bitiriyoruz." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri