Mevlana 17 Aralık 1273'de Konya'da vefat etmiştir. Ölüm günü anma törenleri, düğün günü ya da vuslat günü manasına gelen “Şeb-i Arûs“ olarak adlandırılmaktadır.
Mevlâna için gerçek aşkın anlamı Allah'a duyulan aşk; ölüm ise Allah'a kavuşacağı gündü. İşte bu yüzden, 17 Aralık olan ölüm yıldönümü bir yas günü olarak değil, bir kutlama günü olarak kabul ediliyor. Her sene 17 Aralık'ta düzenlenen Şeb-i Arus törenleri de “Vuslat Gecesi ya da Düğün Gecesi” anlamına geliyor.
Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'ına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, (Farsça şeb: gece, Arapça arus: düğün), Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
İlgili 40 soru bulundu
Söylentiye göre, Mevlana 1273 yılında ölünce vasiyeti üzerine babasının yanında toprağa verildi. Mevlana toprağa verilirken, oğlunun ilmine ve irfanına duyduğu saygı yüzünden, babası Bahaeddin Veled sandukasından doğrulur ve öylece kalır.
Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) kabul edilmiştir, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” demektedir. Ölüm Mevlana için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevher olması nedeniyle “Allah'a dönüş” olarak adlandırılır.
Öz. Mevlâna Celâleddin-i Rumî'nin (öl. 1273) babası Sultânü'l-Ulemâ Bahâeddin Veled'in (öl. 1231) öğrencisi olan Burhâneddin Muhakkık-ı Tirmizî 1166 veya 1169 yılında Seyyid Hasan Tirmizî'nin oğlu olarak Tirmiz'de dünyaya gelir.
Akşam yemeğimiz sonrası 20.00'da başlayan Şeb-i Arus Törenlerine katılmak üzere Mevlana Kültür merkezine geçiş yapıyoruz. Yaklaşık 2,5 – 3 saat sürecek olan tören sonrası otelimize dönüş yapıyor ve odalarımıza yerleşiyoruz.
Mevlana Türbesi Hakkında
Şiirleri ve sözleriyle çağını aşan Mevlana Celaleddin Rumi'nin Konya'da bulunan dergahı 1926 yılından bu yana Mevlana Türbesi olarak işlev göstermektedir.
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
Büyük İslam alimi ve filozofu Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Konya'dan tüm dünyaya ve insanlığa yayılan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik anlayışının sınırları ve çağları aştığını belirten Başkan Altay, 2023'ün Hz. Mevlana'nın ahirete irtihalinin 750'nci yılı olduğunu hatırlattı.
Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat'ın ısrarlı daveti üzerine Bahâeddin Veled ve ailesi, Karaman'dan Selçuklu Devleti'nin başkenti olan Konya'ya göç eder. Mevlâna ve ailesi ilk zamanlar Altunaba (İplikçi) Medresesi'ne yerleşir.
Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
“Efendimiz” anlamındaki “Mevlânâ” unvanı onu yüceltmek maksadıyla söylenmiştir. Bir diğer lakabı olan Hudâvendigâr ise Mevlânâ'ya babası tarafından takılmıştır ve “sultan” manasına gelmektedir.
Ancak kendisi 17 Aralık 1273 yılında vefat edince Mevlâna'nın oğlu Sultan Veled Mevlâna'nın mezarı üzerine türbe yaptırmak isteyenlerin isteklerini kabul etmiştir. "Kubbe-i Hadra" (Yeşil Kubbe) denilen türbe dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine 130.000 Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırılmıştır.
Mevlana'nın anıldığı törenlerde icra edilen sema ayini, Mevleviliğin temel felsefesini yansıtan önemli sembolleri içeriyor. Sema genel olarak, kainatın oluşumunu, insanın alemde dirilişini, Allah'a olan aşk ile harekete geçişini ve kulluğunu idrak edip "insan-ı kamil"e doğru yönelişini ifade ediyor.
Muhammed Celaleddin'i Mevlana yapan hocası Şems'in mezarını ziyaret ettiğinizde size çok farklı bir hava gelecektir. Mistitizmin cezbedici havası sizi kendine çekecektir. Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir.
Büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslata erdiği gece olan ''Şeb-i Arus''ta (Düğün Gecesi) düzenlenen törenler, farklı renk, din ve kültürleri Konya'da buluşturuyor.
Mevlana Celaleddin Rumi' nin Türbesinin girişinde, Onun şu beyiti yazar ; Lâ TAHZEN / ÜZÜLME... Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri