MEVLANA KÜLTÜR ve SPOR MERKEZİ ÇOK AMAÇLI SALON 12 metre iç yükseklik, kolonsuz, 40 metrekare mutfak, 26 metrekare gelin odası, projeksiyon cihazı ve perdesi, ısıtma ve soğutma klima sistemleri ile 400 kişi kapasiteye sahiptir.
Türkiye'deki en büyük kompleks yapılarından biri olan 10.000 kişi kapasiteli Konya Büyükşehir Spor ve Kongre Merkezi; 23 bin 584 metrekare kapalı, toplam 83 bin metrekarelik bir alanda inşa edilmiştir.
Merkezde 4 adet salon bulunup: Bunlardan biri Kapalı Sema Salonu 2670 koltuk kapasitesine sahip, Açık Sema Salonu da aynı sayıda koltuk bulundurmaktadır. Sultan Veled Salonu ise 550 koltuk kapasitesi vardır. Sergi alanı da 1000 metrekare ve 55 stanttan oluşmaktadır.
Mevlânâ Müzesi, Konya'da bulunan, eskiden Mevlâna'nın dergâhı olan yapı kompleksinde 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır. Yeşil Kubbe yani Mevlana'nın türbesi dört kalın sütun (fil ayağı) üzerine yapılmıştır.
Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs), 07 - 17 Aralık 2023 tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi Semâ Salonu'nda icra edilecektir. Törenlerin bilet satışı biletinial.com web sitesinden 11.10.2023 Çarşamba günü itibariyle başlayacaktır. Bilet almak için lütfen tıklayınız. Hz.
İlgili 18 soru bulundu
Toplam yaklaşık 1 saat sürüyor.
Konya'da Mevlana Kültür Merkezi'nde her Cumartesi yapılmakta olan "Sema Ayini" Kültür ve Turizm Bakanlığımızın kararı gereği, ücretli olarak yapılmakta ve bilet biletinial com sitesinden temin edilmektedir.
Ertesi yıl Mevlânâ'nın çocukluğu sırasında terbiyesiyle meşgul olan, Bahâeddin Veled'in müridlerinden Seyyid Burhâneddin Muhakkık-ı Tirmizî şeyhini ziyaret etmek için Konya'ya geldi, ancak burada şeyhin öldüğünü öğrendi (Sultan Veled, s. 244-246).
Açılış Saati: 09.00 Kapanış Saati: 17.00 Gişe Kapanış Saati: 16.40 Her gün açık.
Türbe salonunu doğuda ve güneyde çevreleyen yüksekçe set üzerinde ise Mevlâna ve babası Bahaeddin Veled'in soyundan gelme, 10'u hanımlara ait olmak üzere 55 adet mezar ile, Hüsameddin Çelebi, Selâhaddin Zerkûbî ve Şeyh Kerimüddin gibi Mevlevîlikte makam sahibi olmuş 10 kişiye ait toplam 65 mezar bulunmaktadır.
Konya'ya gidip de geniş bir alanda kurulmuş olan Mevlana Müzesini görmeden gelmemek olmaz. Müze ücretsiz, girişte hiçbir ücret alınmıyor.
Pazartesi günleri dışında yaz ve kış aylarında sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.
Konya Mevlana Müzesi'ne giriş için herhangi bir ücret veya müze kartı talep edilmemektedir. Girişler, pazartesi hariç haftanın her günü 09.00-18.30 arasında ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.
Bu mekânlar, resim, heykel, seramik, el sanatları, fotoğrafçılık gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği atölyeler ile bale, halk oyunları, müzik vb. çalışmaların yapıldığı salonlardır.
Selçuklu Kongre Merkezi'nin en büyük salonu olan Anadolu Oditoryum, 2.500 m² alana sahip, maksimum 2.000 kişi kapasitelidir.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya, doğal ve tarihsel zenginliğiyle ön plana çıkan şehirlerimizin arasında yer alıyor. Mevlana Celaleddin Rumi'nin de türbesinin bulunduğu şehirde maneviyatı sonuna kadar hissedebilirsiniz.
Mevlana Türbesi - Aziziye Mevlana Karatay Konya.
Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Celâleddin Muhammed Rumi (Farsça: جلالالدین محمد رومى), ayrıca Celaleddin Muhammed Belhî (Farsça: جلالالدین محمد بلخى) veya yaygın adlarıyla Mevlânâ veya Rumi (30 Eylül 1207 – 17 Aralık 1273), 13. yüzyılda Anadolu'da yaşamış bir Fars tasavvufçu, ilahiyatçı ve Sufi bir mistik şairdir.
Bütün bunların ışığında Mevlâna salt Alevilerin, Sünnilerin önderi değildir. Hacı Bektaş, Yunus Emre ve daha ismini sayamayacağımız erenler gibi Anadolu'daki bütün insanların önderidir. Mevlana'nın Alevi olduğunu belirttiniz.
Mevlâna'nın, bugün Afganistan toprakları içerisinde yeralan Belh kentinde 30 Eylül 1207'ye rastlayan bir tarihte doğduğu varsayılmaktadır. Mevlâna Belh'den göçettikten sonra 21 yaşına geldiğinde, Selçuklu İmparatorluğu döneminde Konya'ya yerleşmiş ve hayatının geri kalanını burada geçirmiştir.
Mevlana'nın 7 Öğüdü: Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol Şefkat ve merhamette güneş gibi ol Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol Hoşgörülülükte deniz gibi ol Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.
Semazenler, bir gösteri sanatı halini alan sema törenleriyle paraya para demiyorlar. Zaman gazetesinin haberine göre, Ramazan nedeniyle çok yoğun olan bir semazenin 15 dakikalık gösterisinin bedeli 150 ila 200 YTL arasında değişiyor. Bir gecede 3 semaya gidenler günde 600 YTL kazanıyor.
Semazen, sema gösterisi yapan kişiye denmektedir. Ney gibi dini çalgılar eşliğinde kollarını iki tarafa doğru açıp sağ avucunu gökyüzüne, sol avucunu ise yeryüzüne çevirerek Hak'tan alıp halka dağıtarak gerçekleştirilen bir ayindir. İşte bu ayini gerçekleştiren kişiler semazen olarak isimlendirilmektedir.
Şeyh Efendi, Semâzen Başı, mutrıb ve semâ eden en az dört kişi… Yani, semâhâneyi dolduracak kadar. Büyük semâhânelerde 10 semâzen olabilir. Hâ başka türlü de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri