AB üyei ülkelerde mentollü ve meyve aromalı sigaraların satışına yasak getirilmesi yönünde karar alındı. İlgili karar, mentol ve diğer takviyelerin tütünün kokusunu yumuşattığı ve 'hoş aromayla' özellikle yeni başlayanlar için sigarayı daha çekici hale getirdiği gerekçesiyle alındı.
Sigara piyasasında yüzde 3'ün üzerinde satış payı bulunan mentollü sigaraların, sağlık açısından zararlı olduğu ve tütün kokusunu engelleyerek sigara tüketmeyi teşvik ettiği gerekçesiyle yasaklandığı bildirildi.
"Tütün ve meyve aromaları daha da toksiktir. Araştırmalarda, e-sigara maruziyetinin, iltihap mekanizmalarını tetiklediği, hücre tamiratını bozduğu, astım ilişkili kimyasalları uyardığı, akciğer hücrelerine mikrop yapışmasını kolaylaştırdığı ve akciğerin işlevini azalttığı belirlendi.
Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere, Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla kamu sağlığı önlemleri kapsamında mentollü sigaralarla diğer aromalı sigaraların satışını Çarşamba gününden itibaren yasakladı. Bu ürünlerin satışı Türkiye'deyse 5 Ocak 2020'den itibaren yasaklanmıştı.
Aromalı elektronik sigaraların, bilinen sigaraya göre daha az zararlı olmadığını belirten Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin aromalı elektronik sigarada da bağımlılık yapan nikotin maddesinin bulunduğunu söyledi.
İlgili 36 soru bulundu
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erkan Ceylan, elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/ml arasında nikotin alınırken, 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotine maruz kalındığını belirtiyor.
Uygulama, 2014 yılında kabul edilen AB Tütün Ürünleri Direktifi'ne dayanıyor. 2016 yılında hayata geçen direktif dört yıllık bir geçiş sürecini öngörüyordu. Mentollü sigaranın özellikle gençlerde fazlaca kullanılması ve onları sigaraya teşvik ettiği gerekçesiyle böyle bir karar alınmıştı.
Yasak kararının yürürlüğe girmesinden önce, tiryakilerin yoğun şekilde stok yapması nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde mentollü sigaraların tükendiği belirtiliyor. Türkiye'de, hükümetin aldığı karar uyarınca 5 Ocak 2020'den itibaren mentollü sigara satışları tamamen yasaklanmıştı.
Mentollü sigaralar, bağımlılık yapan ve zararlı olabilen nikotin içerir. Nikotin, kalp atış hızını ve kan basıncını artıran bir uyarıcıdır. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi ve mide bulantısına neden olabilir. Nikotin ayrıca beyne ve diğer organlara zarar verebilecek toksik bir maddedir.
Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Puff Bar'ları bir tür elektronik sigara olarak tanımlayabiliriz. Bu cihazlar, kullanıcıların nikotin içeren bir buharı soluyabilmeleri için tasarlanır. Yani bir nevi teknolojik sigaradır. Puff Bar'ın çekici yönlerinden biri, çeşitli tatlar sunmasıdır.
Kent, bir Amerikan sigara markasıdır. Şu anda Amerika Birleşik Devletleri'nde R. J. Reynolds Tobacco Company ve başka yerlerde British American Tobacco tarafından üretilir.
Puff barlar da nikotini en bağımlılık yapıcı şekliyle ve yüksek yoğunlukta içeriyor. Elektronik sigara sıvısı buhar oluşturma aşamasında ısıtıldığında akrolein, aset aldehid, formaldehid gibi maddeler oluşuyor. Bunlar da iltihabi reaksiyona neden olan ve kanser yapan maddeler olarak biliniyor.
nereden baksanız fabrikada üretilmiş sigara elde hazırlanmış sigaraya göre 4-5 kat daha zararlıdır. diğer bir konu tütünün yararlı alanlarda kullanılmasıdır.
Çalışmaya göre Türkiye'de tüm e-sigaralar gibi puff bar'lar da satışı yasak olmasına rağmen internet üzerinden aleni şekilde satılıyor.
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
Mentollü sigaralar 1 Ocak 2019'dan sonra satılmayacak. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi.
Winston, R.J. Reynolds Tobacco (diğer adıyla RJR Nabisco) şirketi ve bağlı şirketler tarafından üretilen bir Amerikan sigara markası.
Uzmanlar ise mentol toplarının sağlığa daha zararlı ve yasa delici bir ürün olduğu konusunda uyarıyor. Bağımlılığı arttırdığı bilimsel olarak kanıtlandığı için 2020 yılından beri Türkiye'de mentollü sigaralara uygulanan yasak 'mentol topları' ismi verilen ürünlerle deliniyor.
Yine sigaranın içindeki moleküller sperm hareketliliğinde de azalmaya neden olmaktadır. Bu vesile ile spermlerin yumurtaya ulaşması zorlaşmaktadır. Ama sigara asıl etkisini spermlerin yumurtayı dölleme yeteneğini, yani morfolojisini bozarak etkisini gösterir.
Tütün ürünlerine erişim 18 yaş kısıtlamasına tabi tutulmuşken, internet üzerinden satışı kolaylıkla yapılabilen 'Puff Bar' adıyla piyasaya sürülen elektronik sigaraları her yaştan çocuk satın alabiliyor.
VAPY PUFFBAR GRANDE VANİLYALI DONDURMA NİKOTİNSİZ
Vapy PUFFBAR Grande Vanilyalı Dondurma, nikotinsiz bir beğeni çeşidi olup, Vapy markasının bir ürünüdür.
Bitkisel sigaralar, sarı kantaron gibi tütün alternatifleri kullanılarak üretilir. Sarma işlemi sırasında da genelde üzüm ve incir yaprağı kullanılır. Aromalı sigaralar ise hem içim deneyimini daha zevkli hale getirmek hem de nefes açma gibi avantajlar sağlamak amacıyla zenginleştirilmiş içeriklere sahiplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri